Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Fri 26.4°C
    Clouds

    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων

    ΑΙΓΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων

    Εικόνες από ξέγνοιαστα καλοκαίρια

    Ταξιδεύοντας στον Αργοσαρωνικό, το καράβι σύντομα θα σας βγάλει στην Αίγινα, στο δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του κόλπου, που έχει αγαπηθεί από τους Αθηναίους λόγω της μικρής της απόστασης από την Αττική. Καθημερινά, άλλωστε, αναχωρούν Ferry Boats που φθάνουν στο λιμάνι, περίπου σε 1 ώρα & 10 λεπτά, αλλά και  Ιπτάμενα Δελφίνια, που βρίσκονται στον προορισμό σε 35 λεπτά.

    Η θέα των αμαξών με τα άλογα, στο λιμάνι, το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, δίνουν, αμέσως, την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο γραφικό νησάκι, ενώ  ένας πρώτος καφές ή ουζάκι με μεζέ στα δεκάδες cafe και ταβερνάκια πάνω στη μεγάλη περατζάδα κρίνονται απαραίτητα. 

    Χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης, τα νεοκλασικά και τα επιβλητικά δημόσια κτίρια της εποχής του Καποδίστρια, αλλά και τα παλιά αρχοντικά που διατηρούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα μιας άλλης εποχής. Περπατώντας προς το εσωτερικό, τα βλέμματα κερδίζει ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου που λειτούργησε και ως παρατηρητήριο και σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο. Αξίζει να επισκεφθείτε, ωστόσο, και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, το Μουσείο Καπράλλου, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    travelgo image

    Η Αίγινα ξεχωρίζει και για τα μικρά χωριουδάκια. Βαγία, Αγίους, Κοντός συνεπαίρνουν τους επισκέπτες με το τελευταίο να έχει να επιδείξει και  δύο βασικά αξιοθέατα. Η μονή Αγίου Νεκταρίου (για την εν λόγω μονή η Αίγινα χαρακτηρίζεται και από τον θρησκευτικό της τουρισμό) και η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, η παλαιά χώρα, δεν περνούν απαρατήρητα με την άγρια ομορφιά τους.

     Στα βόρεια, μέσα στα πεύκα, είναι κτισμένος και ο ναός της Αφαίας από τον οποίο σώζονται οι 24 από τις 34 συνολικά κολώνες, ενώ η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική! 

    Το καλοκαίρι, όμως, πλησιάζει και ο νους τριγυρνά σε όμορφες παραλίες. Στην Αίγινα, μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία κάτω από την Κολώνα, κεντρικά, ενώ πιο έξω βρίσκετε προτάσεις για όλα τα γούστα. Επιλέξτε ανάμεσα στην οργανωμένη και διάσημη παραλία της Αγίας Μαρίνας, τις παραλίες του Μαραθώνα και της Πέρδικας, καθώς και κάποια από τις πολλές αμμουδιές που συναντά κανείς στη διαδρομή ως τη Σουβάλα.

    travelgo image

    Μαγευτική Πέρδικα
    Από την Αίγινα, νοτιοδυτικά, ξεκινά ο παραλιακός δρόμος που συνεχίζεται νότια, προς τον όρμο του Μαραθώνα. Τρία χιλιόμετρα, μετά, καταλήγει στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, το οποίο απέχει 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας. Ένας παλιός παραδοσιακός οικισμός, κτισμένος γύρω από το λιμάνι της, με κύριο χαρακτηριστικό τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο, από μόνο του. 

    Η μια πλευρά της Πέρδικας είναι όλη ένα πλακόστρωτο υπερυψωμένο μπαλκόνι πάνω από την θάλασσα. Στη σειρά στο πεζόδρομο υπάρχουν ταβέρνες, πασίγνωστες για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά τους, ουζερί, μπαρ και καφετέριες. Ο υπερυψωμένος πεζόδρομος, στον οποίο υπάρχουν τα μαγαζιά, συνεχίζεται με παγκάκια ανάμεσα σε φοίνικες που μπορεί κανείς να ρεμβάσει και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα βλέποντας τον ήλιο να χάνεται μέσα στην θάλασσα.

    Κατεβείτε τα πέτρινα σκαλάκια στα διαμορφωμένα βραχάκια για μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Κολυμπήστε στην όμορφη, βραχώδη παραλία της Πέρδικας, δίπλα στον ίσκιο των δένδρων, απλώστε την ομπρέλα σας και βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά, από τις δυο ξύλινες εξέδρες.

    travelgo image

    Τα ξακουστά Φιστίκια Αιγίνης 
    Το νησί είναι γνωστό και για τα φιστίκια του. Το 1896 ο ιατρός Νικόλαος Περόγλου ξεκίνησε την συστηματική καλλιέργεια φιστικιού, η οποία σύντομα άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους κατοίκους του νησιού. Από το 1950, η καλλιέργεια του φιστικιού είχε εκτοπίσει σε σημαντικό βαθμό την υπόλοιπη γεωργική δραστηριότητα λόγω του μεγάλου κέρδους που απέδιδε αλλά και της φυλλοξήρας που απειλούσε τα αμπέλια. Η ποιότητα του φιστικιού Αιγίνης, ονομασία που κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996, θεωρείται διεθνώς εξαιρετική και υπερτερεί σε σχέση με αρκετές ξένες ποικιλίες!
     

    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων
    Αίγινα, η αιώνια αγαπημένη των Αθηναίων

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider