Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και το κλίμα μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ εκρηκτικό. Τι πιο απλό να υποθέσει κάποιος ότι η αντίστροφη μέτρηση στο δρόμο προς τις κάλπες έχει ήδη αρχίσει. Η επανάληψη όμως μιας παλιομοδίτικης ακραίας κομματικής αντιπαράθεσης όπου η επίτευξη της πολυπόθητης κομματικής συσπείρωσης θα επιτευχθεί μέσω της ακραίας πόλωσης δεν έχει επί της ουσίας αναφορά στο σήμερα και κυρίως στις ανάγκες της κοινωνίας. 

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούονται εκτός ορίων για τις παρακολουθήσεις. Τα τελευταία 35 χρόνια οι τηλεφωνικές υποκλοπές έχουν κεντρική θέση στην προεκλογική κούρσα σε κρίσιμες χρονικές περιόδους με τα κόμματα εξουσίας να κατηγορούν το ένα το άλλο. Από τους «κοριούς» του Θεοφάνη Τόμπρα και του Χρήστου Μαυρίκη τις δεκαετίες του ’80 και του ΄90 και το παράνομο λογισμικό της Vodafone την περίοδο 2004-2005 φτάσαμε στο υπερσύγχρονο Predator. Μόνη διαφορά σε όλη αυτή τη διαδρομή είναι η αλλαγή στον ένα πόλο του δικομματισμού. Τη θέση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή στρατηγική μετωπικής αντιπαράθεσης του Κινήματος κατά το παρελθόν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. 

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς όμως υπάρχει και μία ακόμα διαφορά. Είναι η πρώτη φορά, που βάσει των καταγγελλόμενων, μία κυβέρνηση δε φαίνεται να παρακολουθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους, εκτός της περίπτωσης του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και θα υπέθετε αβίαστα κάποιος ότι εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμα, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό. Τους υπουργούς της και τις συζύγους τους, χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα στελέχη της αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ βαρύ. Αρκεί να δει κάποιος το ατελείωτο πάρτυ, που κάνουν στην Τουρκία και μόνο, που ακούγονται αυτά τα πράγματα εντός της Βουλής των Ελλήνων, για να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Την ώρα μάλιστα, που ο Ερντογάν λέει και ξαναλέει, για να το εμπεδώσουμε πιθανότατα, ότι θα έρθει «μία νύχτα». 

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή στρατηγική μετωπικής αντιπαράθεσης του Κινήματος κατά το παρελθόν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. 

Στο βασικό πολιτικό ερώτημα τώρα, εάν γίνονταν, γίνονται ή θα γίνονται στο μέλλον παρακολουθήσεις σε αυτή τη χώρα η απάντηση είναι τουλάχιστον προφανής. Το ζήτημα είναι ποιος παρακολουθεί ποιον και πάνω από όλα εάν συντρέχουν λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για να δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία, από τους οποίους δεν εξαιρείται κανείς. Συνεπώς, πέρα από τη δικαστική έρευνα, που καλείται να βρει την αλήθεια στην τελευταία υπόθεση, και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα όσα δημοσιοποιούνται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να τοποθετηθεί με ποιο σκεπτικό γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων επί των ημερών του, όπως παραδέχτηκε ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ. 

Το να ασχολούμαστε από το 1989 με τις υποκλοπές και να μην έχει αποφασίσει έως σήμερα το πολιτικό σύστημα της χώρας ποια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θέλουμε αλλά κυρίως να εμφανίζεται μετά από όλα αυτά απρόθυμο να συμφωνήσει ακόμα και τώρα στο θέμα αυτό δείχνει το σημείο, που βρισκόμαστε. Οσο για τα υπόλοιπα, που συνοψίζονται στους κλισέ τίτλους, «σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή», έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον για την κοινωνία. Αλλα είναι τα προβλήματα, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, που απασχολούν τους πολίτες, η επίλυση ή διαχείριση των οποίων θα είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής πρωθυπουργού και κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA