Μενού
Σχολείο
Σχολείο | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

«Πάμε τώρα στην ειδική 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων που υλοποιείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για τη γραμμή 10201 που ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και έχει στόχο να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο και ευάλωτο. Γι’ αυτό και η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί συνεχώς, όλο το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι, μέσω του 10201, εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς.

Το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application για κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ανήλικοι να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια. Θα σας γράψω γι’ αυτό όταν το έχουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται».

Αυτό ήταν απόσπασμα από την τελευταία εβδομαδιαία ανασκόπηση που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα σχολεία σε λίγες ημέρες τυπικά ολοκληρώνουν την «χρονιά». Μετά οι μαθητές «αποσύρονται» για να διαβάσουν για τις εξετάσεις τους.

Μιλάμε πάντα για Γυμνάσια και Λύκεια γιατί οι μαθητές της Β’ βαθμιας εκπαίδευσης συνήθως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι εγκληματολόγοι.

Συνεχίζεται η παραβατικότητα ανηλίκων

Τα περιστατικά αυτά συνήθως έχουν ως αφετηρία τις σχολικές αίθουσες ή τα προαύλια των σχολείων και στη συνέχεια μεταφέρονται σε πλατείες ή άλλους χώρους. Και το καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία και τα παιδιά είναι πολλές ώρες εκτός σπιτιών τα περιστατικά αυτά δυστυχώς συνεχίζονται.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης ως προς την «παιδεία» των μαθητών. Πέρα από τα μαθήματα είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να μιλάνε στα παιδιά για τις παραβατικές συμπεριφορές και τις επιπτώσεις σε θύματα και θύτες.

Ας μην κάνουν απλά διεκπεραιωτικά το 8ωρο τους. Συχνά ακούμε για συμπλοκές μεταξύ μαθητών σε διαλείμματα και στο ερώτημα που ήταν ο επιβλέπων καθηγητής η απάντηση είναι πως τη στιγμή εκείνη βρισκόταν σε άλλο χώρο.

Οπότε είναι και «δικά» τους παιδιά οι μαθητές και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν. Φυσικά πάντα θα λέω ότι το καλύτερο «σχολείο» είναι το σπίτι.

Παραβατικότητα ανηλίκων: Ο ρόλος των γονιών

Οι γονείς οφείλουν να μιλούν στα παιδιά τους. Να έρχονται συχνά σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς. Να μιλάνε για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές που μπορεί να τους έχουν αναφέρει τα παιδιά τους. Και τα παιδιά θα πρέπει να μιλάνε και να μην φοβούνται. Μόνο έτσι οι «νταήδες» θα μπουν στο περιθώριο.

Σημασία δεν έχει να αλλάξει σχολικό περιβάλλον ένα παιδί που φοβάται αλλά αυτό που το εκφοβίζει. Μακάρι η νέα τηλεφωνική γραμμή να αποδώσει.

Μακάρι να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά τα περιστατικά με «πρωταγωνιστές» ανηλίκους. Τα όρια θα τα βάλουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Γιατί όταν τα όρια τα βάζουν οι αστυνομικοί κάποιοι δεν έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν. Να προλάβουν δηλαδή αυτά τα περιστατικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.