Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τα «αν» ιστορία στο ποδόσφαιρο δεν γράφεται, ωστόσο υπάρχουν κάποια σενάρια, που σίγουρα θα άλλαζαν την εξέλιξη των πραγμάτων σε περίπτωση που λάμβαναν σάρκα και οστά.

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στη «Μέκκα του ποδοσφαίρου», στην Αγγλία, οι μεταγραφές είναι αγαπημένη ασχολία για τους λάτρεις του αθλήματος. Οι ιστορίες μάλιστα, πίσω από τις ενισχυτικές κινήσεις, τις αποχωρήσεις και τις υπογραφές συμβολαίων, λαμβάνουν κατά καιρούς γιγαντιαίες διαστάσεις και συζητούνται για χρόνια στις παμπ.

Ποιες είναι οι μεταγραφές που δεν έγιναν ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο και πιθανότατα θα άλλαζαν τα πάντα;

Ανήμερα της Boxing Day, το reader.gr σάς παρουσιάζει 5+1 «βόμβες» που δεν πυροδοτήθηκαν ποτέ.

Ο Λε Τισιέ στη Μάνστεστερ

Ο Ματ Λε Τισιέ είναι ένας θρύλος τους αγγλικού ποδοσφαίρου και ένας από τους πιο διάσημους παίκτες της Σαουθάμπτον. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας από το 1985 έως το 2002, με 540 συμμετοχές και 209 γκολ.

Ο «Le God» όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί των «Αγίων», ήταν ο ήρωας της εξέδρας και έγινε ο πρώτος μέσος που σημείωσε 100 γκολ στην εποχή της Premier League, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Total Football .

Ο ίδιος, ωστόσο, θα μπορούσε να έχει πάρει μεταγραφή στην Τότεναμ. Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία το 1990 και τότε οι Spurs έκαναν κινήσεις για να τον αποκτήσουν. Μάλιστα, ο Λε Τισιέ βρέθηκε μια ανάσα από τη μετακόμισή του στο Λονδίνο.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο FourFourTwo το 2010: «Ήταν λίγο πολύ τελειωμένη υπόθεση. Είχα συμφωνήσει τους όρους για το συμβόλαιο και τα πάντα. Η μεταγραφή δεν προχώρησε γιατί ετοιμαζόμουν να παντρευτώ και η αρραβωνιαστικιά μου εκείνη την εποχή δεν ήθελε να ζήσει στο Λονδίνο».

Ο Στίβεν Τζέραρντ στην Τσέλσι

Ο Στίβεν Τζέραρντ εντάχθηκε στη Λίβερπουλ όταν ήταν εννέα ετών και έγινε αρχηγός του συλλόγου και ήρωας για τους οπαδούς. Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι παραλίγο να γίνει παίκτης της Τσέλσι. Και μάλιστα δύο φορές.

Το 2004, ο Τζέραρντ φαινόταν να είναι μια ανάσα από τους μπλε, αλλά αρνήθηκε τη μεταγραφή αντί 20 εκατομμυρίων λιρών για να παραμείνει στη Λίβερπουλ και να παίξει υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ.

Η παραμονή στη Λίβερπουλ αποδείχτηκε καλή απόφαση καθώς ο Τζέραρντ κέρδισε το Champions League το 2005 και ανακηρύχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς από την UEFA.

Ωστόσο, στο κλείσιμο της σεζόν, άρχισαν να φουντώνουν και πάλι οι φήμες συνέδεαν τον Τζέραρντ με την Τσέλσι. Δημοσιεύματα του BBC Sport ανέφεραν ότι ο Τζέραρντ ήθελε να φύγει όταν οι διαπραγματεύσεις με τους ρεντς, για το νέο του συμβόλαιο, κατέρρευσαν.

Στη συνέχεια, ο Τζέραρντ υπέγραψε με βελτιωμένους νέους όρους στη Λίβερπουλ και παρέμεινε στο λιμάνι της καρδιάς του.

Ο Γκάζα στη Γιουνάιτεντ

Ο Πολ Γκασκόιν, ο θρυλικός «Γκάζα» ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οι εμφανίσεις του με τη Νιούκαστλ τη σεζόν 1987/88 είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία. Τότε, άρχισε να συγκεντρώνει τα βλέμματα μεγάλων συλλόγων, μεταξύ των οποίων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ.

Όλα έδειχναν ότι ο Γκάζα θα γινόταν κάτοικος Old Trafford. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έφυγε για καλοκαιρινές διακοπές, νομίζοντας ότι είχε κλείσει η μεταγραφή.

Όμως ο νεαρός, τότε, μέσος άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, όταν οι Σπερς του πρόσφεραν μια συμφωνία που αποδείχθηκε πολύ καλή για να αρνηθεί.

Ο ίδιος ο Γκάζα είχε πει σε συνέντευξή του στους Radio Times: «Σκεφτόμουν ότι η Μάνστεστερ είναι ένας τεράστιος σύλλογος, οπότε είπα ότι θα πάω εκεί. Ο Άλεξ Φέργκιουσον μου είχε πει: “Θα πάω διακοπές, θα σε δω όταν επιστρέψω”. “Εντάξει, απολαύστε τις διακοπές σας και εγώ θα υπογράψω”, του απάντησα».

«Όμως, καθώς οδηγούσα προς το Μάντσεστερ, μου τηλεφώνησε ο Irving Scholar (πρόεδρος της Τότεναμ): “Πολ, θα σου δίνουμε 2.500 λίρες την εβδομάδα. Όχι μόνο αυτό, θα αγοράσουμε στον μπαμπά σου ένα σπίτι”, μου είπε. Μετά, εγώ μίλησα με τους δικούς μου: “Μαμά και μπαμπά, οι Σπερς θα μας αγοράσουν ένα σπίτι, τι λέτε;”. “Καλό ακούγεται, γιε μου”, απάντησαν. Κάπως έτσι αποφάσισα να πάω στην Τότεναμ”, εξήγησε ο ίδιος.

Ο Ιμπραΐμοβιτς στην Άρσεναλ

Όταν ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν 16 ετών, έπαιξε στη σουηδική Μάλμε. Ήδη, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από άλλους συλλόγους και μάλιστα αποφάσισε να επισκεφθεί το προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ.

Εκείνες τις ημέρες, ο νεαρός, τότε, επιθετικός φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της Άρσεναλ, με το Νο.9 στην πλάτη.

Για τη δοκιμή, που δεν έγινε ποτέ, προκειμένου να υπογράψει στους κανονιέρηδες, ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, εξομολογήθηκε στο espnfc.com: «Η ιστορία είναι αλήθεια ότι ήθελα να τον δω και του έδωσα την ευκαιρία να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα. Δεν ήθελε να δοκιμαστεί, επομένως δεν μπορούσα να υπογράψω κάποιον που δεν έχω δει να παίζει. Δεν το μετανιώνω».

zlatan-ibrahimovic
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς | AP Photos

Ο Ιμπραΐμοβιτς θυμάται την ιστορία λίγο διαφορετικά: «Περίμενα να με πείσει ότι έπρεπε να πάω στην Άρσεναλ. Αλλά δεν προσπάθησε καν. Ποτέ δεν μου έκανε μια σοβαρή πρόταση, ήταν περισσότερο “θέλω να δω πόσο καλός είσαι, τι είδους παίκτης είσαι. Κάντε μια δοκιμή”. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είπα: “Σε καμία περίπτωση, ο Ζλάταν δεν κάνει οντισιόν”».

Ο Ζιντάν στην Μπλάκμπερν

Η Μπλάκμπερν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ το 1994/95 και προσπαθούσε να ενισχύσει περαιτέρω το έμψυχο δυναμικό της. Οι σκάουτ της ομάδας, τότε, είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν έναν ταλαντούχο νεαρό, με το όνομα Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο Ρέι Χάρφορντ, ο οποίος ήταν βοηθός του προπονητή, Κένι Ντάλγκλις, ήθελε να υπογράψει τον «Ζιζού», αλλά ο πρόεδρος του συλλόγου Τζακ Γουόκερ του είχε πει, σύμφωνα με το Talksport: «Γιατί θέλεις να υπογράψεις τον Ζιντάν όταν έχουμε τον Τιμ Σέργουντ;».

Ο Ζιντάν φέρεται να προσφέρθηκε επίσης στη Νιούκαστλ, από τον ποδοσφαιρικό ατζέντη, Μπάρι Σίλκμαν.

Ο Μαραντόνα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Ο Μαραντόνα θα μπορούσε να είχε υπογράψει στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το 1978. Ο προπονητής της ομάδας, Χάρι Χάσλαμ ταξίδεψε εκείνη την εποχή στην Αργεντινή και είδε τον 17χρονο τότε Ντιέγκο.

Ο Independent αναφέρει ότι ο Χάσλαμ κανόνισε μια συμφωνία ύψους 600.000 λιρών για να φέρει τον Μαραντόνα στο Σέφιλντ. Το deal είχε κλείσει, αλλά την τελευταία στιγμή ο σύλλογος συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη μεταγραφή.

Ένα άρθρο του Ρομπ Μπάγκτσι στον Guardian τονίζει ότι ο σύλλογος του Γιορκσάιρ αποφάσισε να αγοράσει τον συμπατριώτη του Αργεντινού και πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας, Άλεξ Σαμπέγια, αντί του Μαραντόνα, αντί 160.000 λιρών.

maradona
Το «γκολ του Θεού» | YouTube

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.