Μενού
biseswar
Μπίσεσβαρ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Είναι μια πραγματικότητα πως η ελληνική Super League δεν είναι -εδώ και χρόνια- όπως παλιά. Μπορεί οι παλαιότερες γενιές να μεγάλωσαν βλέποντας ενδεκάδες με... 11 Έλληνες (κάτι που στους σύγχρονους ποδοσφαιρόφιλους ακούγεται απλά αδιανόητο) αλλά αυτό δεν ισχύει πια.

Ιδίως από το 2000 και μετά, η παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά άνοιξε για τα καλά κι οι ελληνικές ομάδες με τη σειρά τους στελεχώνουν τα ρόστερ τους με πολλούς ξένους παίκτες. Σε βαθμό πια που, σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί υπερτερούν των γηγενών σε αριθμό!

Και οκ, άντε πες ότι είναι σύνηθες στις μέρες μας να βλέπεις Ισπανούς, Σέρβους, Βραζιλιάνους, Αργεντίνους και Γάλλους, ποδοσφαιριστές δηλαδή από πιο προηγμένες χώρες σε αθλητικό επίπεδο και με μεγαλύτερη παραγωγή επαγγελματιών αθλητών σε σχέση με εμάς.

Διαβάστε ακόμη: Οι αστέρες της Super League που είχαμε ξεχάσει ότι παίζουν ακόμη μπάλα

Δεν θα μπορούσε ωστόσο κάποιος να ισχυριστεί το ίδιο για ποδοσφαιριστές από τη...  Τανζανία, το Ιράκ, το Ουζμπεκιστάν και τον Μαυρίκιο! Ουκ ολίγες σπάνιες εθνικότητες βρέθηκαν (ή βρίσκονται ακόμη και τώρα) στα μέρη μας κι αυτές είναι μόνο μερικές από εκείνες που ξεχωρίζουν. Φυσικά, η κάθε μια συνοδευόμενη με τον εκπρόσωπο της.

Αλί Σαμάτα - Τανζανία

Αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ πριν από μόλις ενάμιση μήνα για να εγγυηθεί γκολ, άφθονη εμπειρία, κερδισμένες μονομαχίες, μα πριν απ' όλα αυτά, έχει ήδη γράψει ιστορία. Κι αυτό διότι είναι ο πρώτος Τανζανός ever που αγωνίζεται στο κλαμπ! Με σημαντική καριέρα πίσω του σε Γκενκ, Αντβέρπ, Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα, ο 30χρονος στράικερ μετρά 22 γκολ με τη χώρα του, έχοντας φορέσει 69 φορές το εθνόσημο.

Σαμάτα
Ο Σαμάτα απέναντι στη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τα προκριματικά του Conference League | Eurokinissi

Δε θέλει κι ερώτημα πως είναι ο αρχηγός της Εθνικής Τανζανίας, αλλά και γενικότερα ο πιο γνωστός τους ποδοσφαιριστής. Με τους περισσότερους συμπαίκτες του να αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα.

Ως τώρα, στον ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, αντιμετωπίζοντας πρόσφατα κι έναν τραυματισμό, αλλά εντάξει. Τώρα ξεκίνησε η σεζόν, θα έχει τις ευκαιρίες του.

Μοχανάντ Αλί - Ιράκ

Τελευταία μέρα των μεταγραφών για το καλοκαίρι του 2021 κι ο Άρης, που αναζητούσε έναν επιπλέον φορ για την γραμμή κρούσης του, αποκτά με την μορφή δανεισμού έναν παίκτη-έκπληξη: τον Μοχανάντ Αλί. Έναν 21χρονο στράικερ από την Αλ-Ντουχάιλ του Κατάρ.

Ιρανούς έχουμε δει κάμποσους στην Ελλάδα, αλλά Ιρακινούς; Ο Αλί είναι από τη Βαγδάτη κι είναι διεθνής 38 φορές με την Εθνική Ομάδα του Ιράκ, έχοντας βάλει και 17 γκολ. Στον Άρη δεν έμεινε παρά έναν μήνα, καθώς έπειτα από τρεις εμφανίσεις αποχώρησε λόγω σοβαρού τραυματισμού. Στην εντός έδρας λευκή ισοπαλία με τον Απόλλων Σμύρνης, ακριβώς 30 μέρες μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του, ο νεαρός επιθετικός υπέστη ρήξη χιαστού κι έτσι η εν Ελλάδι εμπειρία του έλαβε άδοξο τέλος.

Μαριφαλίεφ και Ιρισμέτοφ - Ουζμπεκιστάν

Δύο εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου του Ουζμπεκιστάν στη χώρα μας και μάλιστα ήρθαν και την ίδια χρονική περίοδο! Το 1998, ο ΠΑΟΚ υπέγραψε τον 27χρονο -τότε- μεσοεπιθετικό, Αμπντικοχόρ Μαριφαλίεφ, κι ο Παναθηναϊκός τον 22χρονο φορ, Τζαφάρ Ιρισμέτοφ. Αμφότεροι προέρχονταν από ομάδες της Τασκένδης και -φυσικά- ήταν πολλές φορές διεθνείς με το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα.

Ιρισμέτοφ
Μια από τις ελάχιστες φωτογραφίες του Ιρισμέτοφ στα πράσινα | Eurokinissi

Ο "Μαραντόνα της Τασκένδης", Μαριφαλίεφ, κι ο υπεργκολτζής Ιρισμέτοφ των 81 γκολ σε 4 χρόνια στην πατρίδα του, στην Ελλάδα έκαναν συνδυαστικά... δύο εμφανίσεις. Μια ο ένας με τον ΠΑΟΚ και μια ο άλλος με τον Παναθηναϊκό. Έφυγαν κι ουδέποτε απασχόλησαν ξανά όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Μπεν - Κομόρος

Ο Ελ Φαρντού Μοχάμεντ Μπεν Ναμπουχάν, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στη Μαγιότ, ένα μικρό αφρικανικό νησάκι που ανήκει στην Γαλλία, όμως από το 2014 έχει επιλέξει να αγωνίζεται με την Εθνική Ομάδα των Κομόρος. Ο άλλοτε παίκτης της Βέροιας, του Ολυμπιακού, του Λεβαδειακού και του Πανιωνίου άφησε το στίγμα του στη χώρα μας με 124 παρουσίες, 38 γκολ και 22 ασίστ και σίγουρα η θητεία του στην Ελλάδα βοήθησε στην εξέλιξη της καριέρας του.

Μπεν
Ο Μπεν σε αγώνα των προκριματικών του Champions League | Ολυμπιακός - Ριέκα (2017) | Eurokinissi

Με τα Κομόρος, ο Μπεν έχει 37 αγώνες και 17 γκολ, όντας ο ρέκορντμαν της χώρας στο σκοράρισμα. Ενώ σε συλλογικό επίπεδο, τα τελευταία 5,5  χρόνια έκανε μεγάλη καριέρα με τον Ερυθρό Αστέρα (196 αγ., 83 γκολ, 47ασ.), πανηγυρίζοντας έξι πρωταθλήματα Σερβίας! Πλέον, ενισχύει το ΑΠΟΕΛ, αν κι έχει καιρό να εμφανιστεί με τα Κομόρος. Για την ακρίβεια, πάει ένας χρόνος από τη τελευταία του συμμετοχή με το εθνόσημο.

Λίντσεϊ Ρόουζ - Μαυρίκιος

Ο Ρόουζ είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα σέντερ μπακ στη σύγχρονη ιστορία του Άρη, με 96 συμμετοχές κι 7 γκολ σε δυόμιση χρόνια (2019-21). Είναι γεννημένος στην Ρεν της Γαλλίας, κι αν και ήταν διεθνής με τα μικρότερα κλιμάκια της χώρας, θα ήταν ομολογουμένως πολύ δύσκολο να βρει θέση στην ανδρών. Έτσι, επέλεξε να αγωνιστεί με την χώρα από όπου κατάγεται: τον Μαυρίκιο! Μια εθνική ομάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην... 180η θέση της κατάταξης της UEFA.

Ρόουζ
Ο Ρόουζ με τη φανέλα του Άρη | Eurokinissi

Έχοντας παίξει στην Λιόν αλλά και την Λέγκια Βαρσοβίας, είναι προφανές πως ο Ρόουζ είναι ο απόλυτος σταρ στον Μαυρίκιο. Πάντως, δεν έχει παίξει πολλά ματς με την εθνική του. Όλα κι όλα είναι 10 (τα τρία μέσα στο 2023), αρχής γενομένης από το 2018.

Κάρλος Ρουίζ - Γουατεμάλα

Ούτε παίκτες από την κεντρική Αμερική συνηθίζουμε να βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα. Ένας απ' τους πιο χαρακτηριστικούς, πάντως, ήταν ο Κάρλος Ρουίζ. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα αρχικά (2001) και μια δεκαετία αργότερα με τον Άρη (2010-11). Ο παλαίμαχος στράικερ ήταν ο... Ιμπραϊμοβιτς της Γουατεμάλα (και παραμένει βάση φήμης), με 133 διεθνείς συμμετοχές και 68 γκολ! Πρώτος σε όλα τα στατιστικά και τρομερά συνεπής με 18 και πλέον χρόνια στο πλευρό της εθνικής του.

Ρουίζ
Ο Ρουίζ μετά το "buzzer beater" με την Αούστρια (1-0) | Eurokinissi

Ο Ρουίζ -των 260 γκολ στην καριέρα του- δεν έβαλε βέβαια τόσα πολλά γκολ στην Ελλάδα. Μόλις τέσσερα για την ακρίβεια, με τη φανέλα του Άρη. Όμως όλα ήταν πολύ σημαντικά. Τα δύο εξ αυτών υπέγραψαν την πρόκριση των Κιτρινόμαυρων επί της Αούστρια Βιέννης στα προκριματικά του Europa League, το καλοκαίρι του 2010.

Ερίκ Ραμπεσαντρατανά - Μαδαγασκάρη

Αναμφίβολα, ενας απ' τους πιο καλτ παίκτες της ιστορίας της ΑΕΚ. Ο Ραμπεσαντρατανά ήρθε στην Ένωση το 2001 μετά από μεγάλη καριέρα στα γαλλικά γήπεδα με Παρί Σεν Ζερμέν (1997-2001) και Νανσί (1990-1997). Με τους Κιτρινόμαυρους βέβαια δεν έπαιξε απολύτως τίποτα και δεν επιβεβαίωσε τις περγαμηνές του, πέρα από δύο ματς στο UEFA, τρία στο εγχώριο κύπελλο και... μηδέν στο πρωτάθλημα.

Ραμπεσαντρατανά
Ο Ραμπεσαντρατανά στο "Νίκος Γκούμας" | Eurokinissi

Οι φήμες πως ο πολύπειρος χαφ ήταν υπέρβαρος τελικά... δεν ήταν φήμες κι έτσι ο "Ράμπε" τελείωσε οριστικά και χωρίς ιδιαίτερες τύψεις από την ΑΕΚ στην λήξη τη σεζόν 2001-02. Μέσα σε όλα τα παράξενα της περίπτωσης του, υπάρχει κι η Εθνική Ομάδα της Μαδαγασκάρης.

Αν και γεννήθηκε κι έζησε τα περισσότερα του χρόνια στο Παρίσι, οι ρίζες του κρατούσαν από τη Μαδαγασκάρη, την οποία εκπροσώπησε 75 φορές! Και μάλλον (τι μάλλον, σίγουρα δηλαδή...) είναι ο μοναδικός παίκτης που γνωρίζουμε από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ - Σουρινάμ

Γαλουχημένος ποδοσφαιρικά στην Ολλανδία και γεννημένος στο Άμστερνταμ, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ φέρνει την... λάτιν γεύση που έλειπε από αυτό το κείμενο. Κι αυτό διότι από το 2021 είναι διεθνής (11 φορές) με την Εθνική Ομάδα του Σουρινάμ. Πρόκειται για την πατρίδα των γονιών του, η οποία συνορεύει νότια με τη Βραζιλία.

Μπίσεσβαρ
Ο Μπίσεσβαρ σκοράρει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας του 2017 κόντρα στην ΑΕΚ | Eurokinissi

Ένας ξένος-legend για τον ΠΑΟΚ, νταμπλούχος το 2019 και με 251 αγώνες συνολικά με τον Δικέφαλο, αποχώρησε από την Ελλάδα πριν μερικούς μήνες, όταν κι ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με τους Θεσσαλονικείς.

Αγαπημένο παιδί του Ράζβαν Λουτσέσκου και με "κερδισμένο respect" από την -απαιτητική- ασπρόμαυρη κερκίδα. Κακά τα ψέματα, ο Σουριναμέζος επιτελικός χαφ ήξερε πολλή μπάλα και πρόσφερε πολλές όμορφες στιγμές στα γήπεδα της Super League.

Honarable Mentions

ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
Μπουτούτσι (Ολυμπιακός), Σαχίτι (ΑΕΛ) Κόσοβο
Φρεντερίκ Νιμανί (ΠΑΟΚ, ΟΦΗ) Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Ζουτάουτας (Παναθηναϊκός), Σλίβκα (Λαμία) Λιθουανία
Φριτς Εμεράν (Αστέρας Τρ., Λεβαδειακός) Ρουάντα
Τσάρλτον Βισέντο (ΠΑΣ Γιάννινα) Κουρασάο
Αμπουμπακάρ Καμαρά (Άρης, Ολυμπιακός) Μαυριτανία
Σακάτα (Άρης), Καγκάβα (ΠΑΟΚ), Κομπαγιάσι (Ηρακλής), Καζιγιάμα (Παναθηναϊκός) Ιαπωνία
Φαμπρίζ Ρουπέρν (ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα) Μαρτινίκη
Ναγκόλι Κένεντι (Άρης, ΠΑΣ Γιάννινα), Σβασίγια (ΟΦΗ) Ζιμπάμπουε
Αλ Μασαρί, Αλ Καχτανί (Ολυμπιακός Β') Σαουδική Αραβία
Πάμπλο Γκαγιέγο (ΑΕΛ, Πιερικός) Νικαράγουα
Φραντς Μπερτέν (ΟΦΗ, Βέροια, Παναχαϊκή, Αιγινιακός, Απ. Καλαμαριάς)

Αϊτή

Σιρίλ Καλί (Πανσερραϊκός, ΑΕΛ, Βέροια, Απ. Καλαμαριάς, Παναιτωλικός, Καλαμάτα) Άγιος Μαρτίνος
Ζούλιο Σεγκούνδο (Βέροια) Παναμάς
Άοσμαν (Ιωνικός), Αφάς (Προοδευτική, Ιωνικός) Συρία
Αλέν Μπαϊκούσα (Αιγάλεω) Χονγκ Κονγκ
Μόις Αντιλέχου (Λεβαδειακός) Μπενίν
Ζορντάο Ντιόγκο (Λεβαδειακός, Πανσερραϊκός, Κέρκυρα, Παναχαϊκή, Πανθρακικός) Σάο Τόμε και Πρίνσιπε
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA