Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 24.7°C
    Clouds

    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο

    Καλοκαίρι στο «στεριανό» νησί με τις φημισμένες παραλίες

    Εντυπωσιακές παραλίες με τιρκουάζ νερά, αξέχαστα ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο, θαλάσσια σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, μια καταπράσινη ενδοχώρα γεμάτη θησαυρούς, γραφικά χωριά που κρατούν παραδόσεις. Και δεν χρειάζεται καν να μπεις σε καράβι για να τα χαρείς όλα αυτά!

    Η Λευκάδα, ένα από τα λίγα νησιά που είναι προσβάσιμα από τη στεριά, συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Mετά και την ολοκλήρωση των έργων της Ιόνιας Οδού, η πρόσβαση στο νησί έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ (από την Αθήνα πηγαίνεις οδικώς σε 4 ώρες).

    travelgo image

    Στην είσοδο του νησιού, ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα, σας υποδέχεται το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Στο εσωτερικό του διατηρούνται ερείπια κτηρίων της Ενετοκρατίας, ενώ υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας. Υπέροχη είναι η θέα στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου.

    Πρώτη στάση, η πόλη της Λευκάδας. Τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου κρύβουν εκπλήξεις. Μια βόλτα θα σας αποκαλύψει χρωματιστά σπίτια, όμορφα κτήρια και ενδιαφέρουσες εκκλησίες του 17ου-18ου αιώνα επηρεασμένες από την ενετική αρχιτεκτονική. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, καθώς και το μικρό Μουσείο Φωνογράφου.

    Ο κεντρικός πεζόδρομος Ντέρπφελντ είναι γεμάτος με καταστήματα και σφύζει από ζωή, όπως και ο παραλιακός δρόμος. Στην ανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και από τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

    travelgo image

    Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο οι ντόπιοι συνηθίζουν να αποκαλούν Μποσκέτο. Εκεί φιλοξενούνται οι προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού, όπως του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Άγγελου Σικελιανού και του Λευκάδιου Χερν.

    Αξίζει, επίσης, να περπατήσετε πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι χτισμένη πάνω από το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα από το λιμάνι. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων.

    Το πιο κοντινό στην πόλη της Λευκάδας παραθαλάσσιο θέρετρο είναι ο Άγιος Νικήτας με τον παραδοσιακό οικισμό του και την πολυσύχναστη παραλία του με τα πεντακάθαρα νερά.

    Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, θα συναντήσετε τη Μονή Φανερωμένης, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Λευκάδας. Χτισμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο, προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη, τη λιμνοθάλασσα και το Ιόνιο.

    Τοπία που κόβουν την ανάσα

    travelgo image

    Τα πανέμορφα φυσικά τοπία του νησιού μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Οι σπάνιας ομορφιάς παραλίες, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως (πολλές από αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου), με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς (μετά τον σεισμό του 2015 έχει πρόσβαση μόνο από θαλάσσης), αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο.

    Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμοπολίτικο Κάθισμα με τα beach bars, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), καθώς και η Βασιλική, ο Άη Γιάννης και οι Μύλοι που προτιμούν κυρίως οι windsurfers και kitesurfers.

    travelgo image

    Ένα ιδιαίτερο σημείο της Λευκάδας είναι και η Γύρα: μια στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ., που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα στο βόρειο σημείο του νησιού, κάνοντας το τοπίο μοναδικό. Ξεκινά πίσω σχεδόν από το κάστρο της Αγίας Μαύρας δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα και φτάνει έως την άλλη άκρη, πέρα από την πόλη.

    travelgo image

    Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν επίσης οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω από το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας στο Δήμο Σφακιωτών.

    Το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.

    Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις παραλίες, χαλαρώστε στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά και Εγκλουβή, αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, που αγναντεύει το Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων.

    Κοντινές εξορμήσεις

    travelgo image

    Για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, τα νησάκια της Λευκάδας αποτελούν αγαπημένο προορισμό. Μη χάσετε την ευκαιρία να νοικιάσετε σκάφος από το Νυδρί για να γνωρίσετε τα μικρά διαμάντια Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός. Έχουν ωραίες παραλίες, γραφικά λιμανάκια, παραδοσιακούς οικισμούς και ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Απέναντι από το Νυδρί βρίσκεται και ο θρυλικός Σκορπιός, το πάλαι πότε θέρετρο του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, που πλέον ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ.

     

    Διαμονή

    Στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας, το ανακαινισμένο Hotel Lefkas προσφέρει άνετα δωμάτια και άριστες υπηρεσίες. Καλές επιλογές είναι και το The Secret Boutique Hotel, μέσα στα παραδοσιακά σοκάκια της πόλης, το νεοκλασικό Hotel Boschetto και το Pirofani στον πεζόδρομο της κεντρικής αγοράς.

    Το Villa Elia προσφέρει ανεξάρτητα διαμερίσματα με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, καθώς και σουίτες, μόλις 500 μ. από την παραλία του Αγίου Ιωάννη και 3 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας.

    Το Alkyon Hotel είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων με μεγάλη πισίνα, στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Λυγιάς.

    Στην περιοχή Νικιάνα, μια πολύ καλή επιλογή είναι το ανανεωμένο Thomais Boutique Hotel, σε απόσταση 200 μ. από την παραλία του Επισκόπου. Διαθέτει roof garden με εστιατόριο και εξωτερικό aqua gym & spa.

    Το Akroyiali Resort βρίσκεται πάνω στην αμμώδη παραλία της Βασιλικής και διαθέτει ευρύχωρα και φωτεινά δωμάτια με μικρή κουζίνα.

    Το Acquaterra Villas είναι ένα συγκρότημα, πρόσφατα ανακαινισμένο, που αποτελείται από 8 αυτόνομες πολυτελείς βίλες στον οικισμό Τσουκαλάδες, κοντά στην πόλη της Λευκάδας και τον Άγιο Νικήτα.

    Στον Άγιο Νικήτα υπάρχει το Afroditi Pansion με 18 πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια, μόλις 180 μ. από την παραλία του οικισμού.

    Φαγητό

    Στην πόλη της Λευκάδας, θα φάτε ωραία στη Μαργαρίτα, με θέα το λιμάνι και τα ιστιοπλοϊκά. Σταθερή γευστική αξία και η Φρύνη στο Μώλο, στην ανατολική παραλία, με ελαφρώς «πειραγμένα» πιάτα από την τοπική κουζίνα. Το Θυμάρι σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε μια όμορφη αυλή στο ιστορικό κέντρο και αποτελεί ιδανική επιλογή για ρομαντικό δείπνο.

    Η ταβέρνα του Μηνά στη Νικιάνα φημίζεται για το φρέσκο ψάρι της, όπως και ο Ξούρας στη Λυγιά. Αν βρεθείτε στο Νυδρί, αξίζει να δοκιμάσετε το ιταλικό φαγητό του Pomodoro. Στην Εξάνθεια, το εστιατόριο Ράχη αποτελεί must στάση για φαγητό στην καταπληκτική βεράντα με την απίστευτη θέα στο Ιόνιο. Στο χωριουδάκι Χορτάτα, θα βρείτε το Αλώνι, που σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα με προϊόντα δικής τους παραγωγής. Στο χωριό Αθάνι, πηγαίνοντας για τις παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, σας προτείνουμε να σταματήσετε στο εστιατόριο Λευκάτας που φημίζεται για το νόστιμο σπιτικό φαγητό του.

    Αγορές

    Το πικάντικο και νοστιμότατο σαλάμι αέρος Λευκάδας είναι σίγουρα το πιο γευστικό σουβενίρ του νησιού. Στη Λευκάδα θα βρείτε και τις ξακουστές φακές Εγκλουβής, που καλλιεργούνται στο ομώνυμο ορεινό χωριό. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας αυγοτάραχο από το ιβάρι της λιµνοθάλασσας, καθώς και µαντολάτο, λαδόπιτα, σουµάδα (από πικραµύγδαλα) και λικέρ Ροζολί.

    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο
    Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider