Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 25.7°C
    Clouds

    Ιαματικά λουτρά Πόζαρ, στον «Κήπο της Εδέμ»

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ιαματικά λουτρά Πόζαρ, στον «Κήπο της Εδέμ»

    Στην Ελλάδα, η χρήση των ιαματικών λουτρών ανάγεται στα 1500 π.Χ. Πρώτος ο Ιπποκράτης, πατέρας της Δυτικής Ιατρικής, ανέπτυξε τη συστηματική γνώση γύρω από την Υδροθεραπευτική Τέχνη. Με το πέρασμα των αιώνων και την ταυτόχρονη εξέλιξη των θεραπειών spa, η άποψη ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού αναζωογονούν το σώμα, απαλύνουν την ψυχή και ηρεμούν τις αισθήσεις μετατράπηκε σε ισχυρή πεποίθηση.

    Μπορούμε να μετέχουμε στη μοναδική αυτή ιαματική εμπειρία απολαμβάνοντας θεραπείες σε ιαματικά λουτρά και θαλασσοθεραπείες σε πολυτελείς εγκαταστάσεις που πλαισιώνονται από πάρκα, κήπους, ποτάμια και λίμνες, ενώ θεραπευτικά κέντρα παρέχουν προγράμματα ισορροπημένης διατροφής υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

    Στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καιμάκτσαλαν), 40 χλμ. από την Έδεσσαβρίσκονται τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ – από τις αξιολογότερες πηγές της Ευρώπης. Η σύγχρονη λουτρόπολη, με οργανωμένες εγκαταστάσεις αρμονικά δεμένες με ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, συγκεντρώνει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας – λάτρεις της θεραπείας των ατμών – εμπιστεύονται τη λουτροθεραπεία για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, για ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Συμπληρωματικά την ποσιθεραπεία για παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. 

    Οι ασβεστο-ανθρακικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ, με πλούσια παροχή που φτάνει τα 650 κυβικά μέτρα την ώρα και σταθερή θερμοκρασία 37ο C, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και κατά μήκος της κοίτης του Θερμοποτάμου ή Ρέμα Νικολάου. Στη λουτρόπολη λειτουργούν δύο υδροθεραπευτήρια. Το ιαματικό νερό διοχετεύεται μέσω αγωγών μεγάλης ροής σε ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές – ατομικές ή ομαδικές – πισίνες, χαμάμ, τζακούζι, σπα. Μια μεγάλη, ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρεται για βουτιές χειμώνα καλοκαίρι, ενώ οι πιο τολμηροί προτιμούν τους μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές αχνιστές λιμνούλες δίπλα στο ποτάμι.

    travelgo image

    Το φυσικό ντεκόρ γύρω από τα λουτρά απλά θεαματικό! Οργιώδης βλάστηση∙ πανύψηλα αιωνόβια δέντρα∙ απόκρημνες πλαγιές και θεόρατοι βράχοι συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς που μόνο η τεχνίτρα φύση θα μπορούσε να είχε σμιλέψει.

    Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή και ανακαλύψτε τις ομορφιές της:

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν αγαπημένο προορισμό πολλών ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων από ολόκληρη την Ελλάδα. Ανάλογα με τις δυνατότητες, το κέφι σας αλλά και τα ενδιαφέροντά σας δοκιμάστε να κάνετε:
    • Rafting & cayak στον ποταμό Μογλένιτσα
    • Ιππασία στο καταπράσινο χωριό Όρμα με τα πολλά τρεχούμενα νερά
    • Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καιμάκτσαλαν
    • Mountain bike, moto cross, εκτός δρόμου διαδρομές με τζιπ 4Χ4 στους γύρω ορεινούς όγκους
    • Πεζοπορία στο κατάφυτο φαράγγι του Ράμνο Μπορ με τα θηριώδη ίσια πεύκα, τα γραφικά γεφυράκια και τον καταρράκτη της Κουνουπίτσας που σας αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπος με τα νερά του «σε ελεύθερη πτώση» από τα 20 μέτρα
    • Trekking στο Μαύρο Δάσος με τις πελώριες οξιές. Από εδώ εικάζεται ότι οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου προμηθεύονταν την πρώτη ύλη για τις σάρισες – τα εξάμετρα δόρατά τους.
    • Βαρκάδα στη Λίμνη του Άγρα –το σημαντικό αυτό υδροβιότοπο– για παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας.
    • Caving στο εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λουτρών με τα σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινα εργαλεία της Νεολιθικής Εποχής, βραχογραφίες, επιφανειακά δείγματα της αρκούδας των σπηλαίων πολλά από τα οποία φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό-Φυσιογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.

    travelgo image

    Διαμονή – Διασκέδαση
    Στην περιοχή γύρω και κοντά στα Λουτρά Πόζαρ πλήθος καταλυμάτων, διαφόρων τύπων και κατηγοριών, θα καλύψουν τις ανάγκες σας για ξεκούραση και «ανασύνταξη δυνάμεων».

    Εστιατόρια και γραφικά ταβερνάκια «τιμούν» την παραδοσιακή μακεδονίτικη κουζίνα συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και κόκκινου «ξινόμαυρου», από τα διασημότερα κρασιά της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

    travelgo image

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider