Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 24.8°C
    Clouds

    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές

    Εκπληκτικές παραλίες, γραφικά χωριά

    Οι αναποφάσιστοι της εποχής, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρία για κάποιες τελευταίες βουτιές και, παράλληλα, θέλουν να έχουν φόντο τα επιβλητικά βουνά της χώρας μας, σίγουρα θα μαγευτούν από το Πήλιο και τη Στούπα Μεσσηνίας. 

    Η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων, το Πήλιο, δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα, είναι από τα μέρη που προσελκύει πλήθος επισκεπτών τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα προτιμάται από όσους επιθυμούν να απολαύσουν το πανέμορφο βουνό και τον καθαρό αέρα, να περάσουν χρόνο στη φύση, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου για κολύμπι, ρακέτες, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία. 

    travelgo image

    Το σκηνικό, γεμάτο από γραφικά χωριουδάκια, θα σας εντυπωσιάσει και θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες. Η Πορταριά πρωταγωνιστεί στον χάρτη, με τα αρχοντικά και τις πέτρινες κρήνες, τα καλντερίμια και τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα μεγάλα της αρχοντικά, όπως όμως και η ξακουστή Μακρυνίτσα που δεσπόζει στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου. Φημισμένη για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, χαρακτηρίζεται ως μπαλκόνι του Πηλίου. Μηλιές και Τσαγκαράδα, δεν μπορούν να απουσιάζουν από τα μέρη που θα επισκεφθείτε, με κρυστάλλινα νερά να αναβλύζουν, μονοπάτια να σας καλούν να τα εξερευνήσετε και  κατάφυτες πλατείες να εντυπωσιάζουν. 

    Οι παραλίες του Πηλίου, τόσο από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους όσο και από τη μεριά του Παγασητικού, είναι ακόμη ένα κομμάτι που σαγηνεύει.  Τα καταγάλανα καθαρά νερά τους, πολλές μάλιστα έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «τρελαίνουν» τους επισκέπτες και όχι άδικα. Ήσυχες ή κοσμικές, οργανωμένες ή μη, με αμμουδιά ή βότσαλο, οι Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Ποτιστικά, Πλατανιά, Άγιοι Σαράντα, Παπά Νερό, Μηλίνα, Άφησσος, Καλά Νερά, είναι μερικές μόνο από αυτές. 

    travelgo image

    Γνωρίστε τη Στούπα Μεσσηνίας
    45 χλμ. μακριά από την Καλαμάτα, μετά την Καρδαμύλη, η Στούπα έγινε ευρέως γνωστή λόγω του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που έγραψε την περίοδο που έμενε στην περιοχή. Χτισμένη στους πρόποδες του Ταΰγετου, σε περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία «Ποταμός» εξαιτίας του ποταμού Δράκου ή Δρακολάγκαδου που κατά την χειμερινή περίοδο καταλήγει στην παραλία της Στούπας, έχει ξεχωρίσει εξαιτίας των παραλιών της, Καλόγρια και Στούπα. 

    Η ομώνυμη ακρογιαλιά της περιοχής αποκαλείται από πολλούς και το «Μαϊάμι» της Μάνης, με γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή ψιλή άμμο. Παρά την πολυκοσμία, τα νερά είναι πάντα πεντακάθαρα, καθώς υπόγεια ποτάμια που ξεκινούν από τον Ταΰγετο εκβάλλουν εδώ υποθαλάσσια, και τα ανακυκλώνουν ασταμάτητα. 

    Όσον αφορά στην Καλόγρια; Μία εκτεταμένη αμμώδης παραλία με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, γνωστή και ως παραλία του Ζορμπά, καθώς εκεί έζησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και όμορφες πλευρές της Μεσσηνίας. 

    Εκτός, φυσικά, από τα προαναφερθέντα, αξίζει να δείτε το χωριό Λεύκτρο, ανατολικά της Στούπας, όπου υπάρχει κάστρο που σύμφωνα με τον Παυσανία υπήρχε ο ναός της Αθηνάς με το άγαλμά της. Το ορυχείο της Πραστοβάς στο Νέο Προάστιο, όπου δούλεψαν ο Νίκος Καζαντζάκης με τον Αλέξη Ζορμπά, είναι προσβάσιμο επίσης στους τουρίστες. Οι ορεινές διαδρομές του Ταΰγετου, ακόμη, των φαραγγιών του Βυρού, της Νούπαντης και της Κοσκάργας, ενδείκνυνται για ποδηλασία, πεζοπορία και ορειβασία. 

    Φωτογραφίες: Flickr.com


     

    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές
    Πήλιο και Στούπα: Και βουνό και βουτιές

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider