Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 20.3°C
    Clouds

    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

    ΑΙΓΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

    Αποδράσεις για κάθε γούστο

    Το πρώτο τριήμερο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές έφτασε και είναι μια χαρά αφορμή για να κανονίσεις μια εκδρομή. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα πού θα πας, έχουμε να σου προτείνουμε πέντε θαυμάσιους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση που θα σου φτιάξει τη διάθεση. Παραδοσιακά, ρομαντικά, μέσα στη φύση ή μήπως σε κοντινό νησί; Η επιλογή είναι δική σου!

     

    Καλάβρυτα

    travelgo image

    Τα Καλάβρυτα, κουβαλώντας γερά και επιβλητικά τη μεγάλη τους ιστορία, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις. Ο κεντρικός πεζόδρομος και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, με μπαράκια, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές τους. Πάμπολλα τα ιστορικά αλλά και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείς να δεις. Τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το πλατανόδασος του Πλανητέρου, τα Ύδατα της Στυγός, το Σπήλαιο των Λιμνών και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού κλέβουν τις εντυπώσεις. Για να ζήσεις την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες), θα πρέπει να πάρεις τον Οδοντωτό που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες. Φυσικά, θα ανανεώσεις το ραντεβού σου με τα Καλάβρυτα για το χειμώνα, όταν ανοίξει το δραστήριο χιονοδρομικό του Χελμού.

    Πού να μείνεις: Σε υπερυψωμένο σημείο στα Καλάβρυτα, ο νεόχτιστος ξενώνας Amadriades διαθέτει ζεστά διακοσμημένα δωμάτια. Σε κεντρική τοποθεσία, το Kalavrita Canyon Hotel & Spa προσφέρει πολυτελή δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση. Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις το Villa Kalavrita Hotel ακριβώς δίπλα στον οδοντωτό, το επιβλητικό Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου ή κάποιο από τα αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα του Chalet Azanias.

    Πού να φας: Ο Βαρβιτσιώτης με το περίφημο αρνάκι γκιούλμπασι, η περιποιημένη ταβέρνα Αυλή κάτω από τον σταθμό του Οδοντωτού και το οινομαγειρείο Σπιτικό με τα υπέροχα μαγειρευτά δεν πρέπει να λείπουν από τις επιλογές σου. Στο Πλανητέρο, αξίζει να κάνεις μια στάση στην ομώνυμη ταβέρνα, μέσα στα πλατάνια, για να δοκιμάσεις την πέστροφα που μαγειρεύουν με 9 διαφορετικούς τρόπους.

     

    Ναύπλιο

    travelgo image

    Μέρος αρχοντικό με μεγάλη ιστορία και απίστευτες ομορφιές, το Ναύπλιο ξέρει να σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό και να σε κάνει να επιστρέφεις. Η ατμοσφαιρική παλιά πόλη του δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του. Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Μπούρτζι, το μικρό νησάκι-φρούριο στην είσοδο του κόλπου. Η μέρα σου θα γεμίσει με βόλτες στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Για να θαυμάσεις την πόλη από ψηλά, θα πρέπει να ανέβεις τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.

    Πού να μείνεις: Το Hotel Ippoliti στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό στο κέντρο του Ναυπλίου και προσφέρει όμορφα δωμάτια με αυθεντικά τοσκανικά έπιπλα. Tο Ilion, πρώην κατοικία ενός δημάρχου του Ναυπλίου του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, με θέα στην πλατεία Συντάγματος. Εναλλακτικά, μπορείς να μείνεις στα πετρόκτιστα διαμερίσματα του Klymeni Traditional Homes, μόλις 1 χλμ. από το Παλαμήδι, ή στο Perivoli Hotel που βρίσκεται σε έναν λόφο στα Πυργιώτικα και βλέπει στην παραλία του Τολού. Κλασική επιλογή στην πόλη του Ναυπλίου αποτελεί το Grand Sarai που στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλιά κτήρια του ιστορικού κέντρου.

    Πού να φας: Ο Ψαροσαβούρας είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Για καλή ελληνική κουζίνα, οι ντόπιοι θα σου προτείνουν τον Νούλη. Για πιο γκουρμέ γεύσεις, ιδανικό είναι το all day cafe-bar restaurant 3 Sixty. Στο δρόμο για Παλαμήδι, σε ένα ήσυχο στενάκι, το ταβερνάκι του Ψείρα σερβίρει νόστιμο σπιτικό φαγητό. Αξίζει επίσης να επισκεφθείς το χωριό Πυργιώτικα για να φας κρέατα στα κάρβουνα και χειροποίητες γκόγκες στην ταβέρνα Τ’Αλώνια.

     

    Ναύπακτος

    travelgo image

    Μια μοναδική απόδραση, που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, είναι η πανέμορφη πόλη της Ναυπάκτου. Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της. Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του, τις πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά να δίνουν το δικό τους χρώμα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο- το καμάρι της πόλης- στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Αν θέλεις και βόλτα στο βουνό, σε κοντινή απόσταση από την όμορφη πόλη σε περιμένει η Ορεινή Ναυπακτία με γραφικά χωριά και αμέτρητες φυσικές ομορφιές. Οι λάτρεις της περιπέτειας θα βρουν στην ευρύτερη περιοχή πολλές ευκαιρίες για συναρπαστικές δραστηριότητες στη φύση.

    Πού να μείνεις: Το Παραθάλασσο, στο γραφικό Μοναστηράκι, μόλις 11 χλμ. από τη Ναύπακτο, διαθέτει 4 πέτρινες και καλαίσθητες βίλες, με όλες τις ανέσεις, που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο εξοχικό σας. Στην πόλη της Ναυπάκτου, μερικές καλές επιλογές είναι το ρομαντικό Αρχοντικό της Πέπως που στεγάζεται σε νεοκλασικό του 1850, το ξενοδοχείο Ακτή δίπλα στα βενετσιάνικα τείχη και το διακριτικά πολυτελές Nafs Hotel μπροστά στην παραλία.

    Πού να φας: Νόστιμα και καλομαγειρεμένα πιάτα θα βρεις στο Απίκο (must το γεμιστό καρβέλι). Αξίζει επίσης να πας στο Σπιτικό που σερβίρει προσεγμένη κουζίνα, στον Πάπουλη για μικρά, φρέσκα ψαράκια και στο μεζεδοπωλεό Εύ-οίνος που φημίζεται για τη μεγαλή ποικιλία πιάτων και τις χορταστικές μερίδες του.

     

    Ελικώνας

    travelgo image

    Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, βρίσκονται τα γραφικά χωριά του Ελικώνα, του βουνού των Μουσών. Πρώτη στάση η Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα. Ακολουθεί το Κυριάκι, σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο. Εδώ θα κάνεις τις βόλτες σου σε γραφικά και ήσυχα στενά, θα χαζέψεις ωραία εκκλησάκια, θα ξεδιψάσεις σε πέτρινες βρύσες και θα δοκιμάσεις τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι του χωριού. Ανέβα μέχρι το Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσεις το χωριό από ψηλά και να απολαύσεις τη θέα που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πέντε λεπτά από το χωριό, βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος χώρος αναψυχής μέσα σε καταπράσινο τοπίο γεμάτο έλατα, όπου υπάρχουν καφέ-εστατόριο και παιδική χαρά. Αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου και μια επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Λουκά (12 χλμ. από το Κυριάκι), που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

    Πού να μείνεις: Ο ορεινός ξενώνας Helicon Muses βρίσκεται λίγο έξω από το τελευταίο χωριό Ευαγγελίστρια, περιβάλλεται από βελανιδιές και έλατα κι έχει θέα την κοιλάδα του Άη Γιωργη. Το Ελικώνιο είναι ένας προσεγμένος ξενώνας στην Αγία Αννα, με δική του ταβέρνα στο ισόγειο. Στο Κυριάκι υπάρχουν τα Flygonion Guesthouse και Dianthos Guesthouse.

    Πού να φας: Στην ταβέρνα Ελικώνιο στην Αγία Αννα θα δοκιμάσεις κόκορα κρασάτο, ντολμαδάκια και αρνάκι σε κληματόφυλλα. Σου προτείνουμε επίσης την ταβέρνα του Σταμάτη στο Κυριάκι, το καφέ-εστιατόριο Αρβανίτσα και το Κουτούκι του Γιώργου στην Αλίαρτο.

     

    Αίγινα

    travelgo image

    Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές με θαλασσινή αύρα. Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία και βόλτες, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές εναλλαγές. Βόλτες στην περατζάδα του λιμανιού με στάσεις για ουζομεζέδες και παγωτό φυστίκι, εξορμήσεις στην πευκόφυτη ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα, περίπατοι στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επίσκεψη στον ναό της Αφαίας (η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική), αλλά και χαλάρωση με καφέ και φαγητό στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, θα γεμίσουν το πρόγραμμά σου.

    Πού να μείνεις: Το Hotel Aegina βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία και παράλληλα είναι στο κέντρο της  πόλης. Εναλλακτικά, επιλέξτε τα Kalokenti Studios που έχουν θέα στη θάλασσα και στο ναό του Απόλλωνα. Το ξενοδοχείο Ίριδες είναι ένα νησιώτικο θέρετρο με ειδυλλιακό περιβάλλον χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία της Αίγινας, 2,5 χλμ. ανατολικά του χωριού Σουβάλα. Μόλις 100 μέτρα από το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας, το Perdika Suites αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής στην περιοχή, προσφέροντας 11 άνετα και καλαίσθητα διαμερίσματα. Στο χωριό Αγία Μαρίνα, θα βρεις το Ξενοδοχείο Γαλήνη και τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Eri Studios.

    Πού να φας: Κλασική αξία στην Πέρδικα είναι η Ψαροταβέρνα του Νώντα που λειτουργεί από το 1936. Μια πολύ καλή επιλογή στην Πέρδικα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά είναι και Το Δέκα. Στην πόλη της Αίγινας, φημισμένο είναι το ουζερί Σκοτάδης. Για μαγειρευτά θα πας στο Δρομάκι, για ελληνική δημιουργική κουζίνα στο Κάππος 'Ετσι και για μεγάλη ποικιλία θαλασσινών αλλά και μαγειρευτά στον Μπάμπη. Αξίζει να επισκεφθείς τον ορεινό οικισμό του Ανιτσαίου για να δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα στο Στέκι του Κυνηγού.

    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
    5 ωραίες ιδέες για εξορμήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider