Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάνει την καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ αν η Επιτροπή καταλήξει σε αποφάσεις, θα τις γνωστοποιήσει ο κ. Χαρδαλιάς.
Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η επιτροπή καλείται να πάρει αποφάσεις ζυγίζοντας την επιδημιολογική εικόνα, την κόπωση των πολιτών αλλά και της οικονομίας που «στενάζει».
Τις προηγούμενες ημέρες έχει γίνει σαφές ότι εντός της επιτροπής των λοιμωξιολόγων υπάρχουν διαφωνίες για το αν και πόσο θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα και για το αν θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αλλά από την άλλη υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Άνοιγμα του λιανεμπορίου «έδειξε» ο Εξαδάκτυλος
Αν και η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, φαίνεται πως βγήκε... είδηση από τα χείλη του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, σχετικά με τις αποφάσεις της επιτροπής για χαλάρωση του lockdown και επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το λιανεμπόριο και αφού νωρίτερα είχε λάβει μέρος σε ένα τμήμα της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, δήλωσε: «Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ.
Πελώνη: «Παράθυρο» για απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο
Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η Αριστοτελία Πελώνη έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για «άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων το συντομότερο δυνατό». «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Δύσκολο διαφαίνεται το ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο.
«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης» σημείωσε η κυρία Πελώνη. Ερωτηθείσα αν θα ανοίξουν τα λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι οι οποίες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» σημείωσε.
Για την εστίαση, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η στόχευση για επαναλειτουργία της είναι εντός Απριλίου, μετά τα μέσα Απριλίου, αλλά «δεν είναι της σημερινής συζήτησης» όπως τόνισε.
Σταμπουλίδης: Άνοιγμα αγοράς με 13032 - Τέλος στο «click away» και «click in shop»
Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης περιέγραψε το πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για την άρση του lockdown.
Κληθείς να περιγράψει το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα - εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή - ο κύριος Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε πως δεν θα επιστρέψουμε στο «μοντέλο της φυσαρμόνικας».
Αναφορικά με το «click away» και το «click inside», σημείωσε πως πρόκειται για δύο εργαλεία που δεν βοηθούν στην παρούσα φάση, καθώς στόχος είναι πλέον οι κλάδοι που θα ανοίξουν να παραμείνουν ανοιχτοί.
Θέλουμε να βρεθεί εκείνη η σχέση μεταξύ επιχειρήσεων, κοινωνίας και ιού, ώστε να παραμένουμε προστατευμένοι, διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη νέα φάση, το 13032 και τον χρονικό περιορισμό, κάνοντας λόγο για «πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς από το "click in shop" και το "click way"».
Ο κύριος Σταμπουλίδης τόνισε, μάλιστα, πως, μόλις δοθεί η έγκριση των ειδικών, θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα. «Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: Δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου
Αντίθετος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self tests και εξοικείωση με αυτά. Εάν ήταν δική μου απόφαση, δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Δερμιτζάκης: Αυτό το lockdown δε δουλεύει
Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να τονωθεί η ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.
Επίσης, πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει άνοιγμα λιανεμπορίου με ραντεβού, άνοιγμα της εστίασης, καθώς και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών.
Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε την μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως αν μείνουμε έτσι θα πάνε 5.000 έως 5.500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση όποτε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.