Περίπου 27.000 είναι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα μισά είναι στην Αττική, είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς λόγω κορονοϊού.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να είναι επιβαρυμένο. Στην Ελλάδα βλέπουμε μία σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλό επίπεδο. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, ιδιαιτέρως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη μόνο, τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 2.000.
Επίσης παρατηρείται «σταθεροποίηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο χθες ξαφνιαστήκαμε με πάνω από 600 εισαγωγές. Ας μη ξεχνάμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τεράστια προσπάθεια καθημερινά».
Εμβολιασμός
«Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη στην Ελλάδα μειώθηκαν τα κρούσματα σε ηλικίες άνω των 75 ετών. Τις τελευταίες δέκα μέρες είναι ξεκάθαρη η μείωση διασωληνωμένων ασθενών σε ηλικία 65 ετών», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα «μέτρα ατομικής προστασίας μέχρι να έρθει το ραντεβού με το εμβόλιο».
Προσοχή στις διαδημοτικές μετακινήσεις
Με αφορμή την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ενώ για το λιανεμπόριο είπε πως πρέπει «να αποφύγουμε τον συνωστισμό, να φοράμε συνεχώς και σωστά μάσκα».
Για τα self tests είπε πως «είναι ένα σημαντικό όπλο για τη μείωση της διασποράς για ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αντίθετα, άτομα με συμπτώματα πρέπει να απευθύνονται στις δομές υγείας. Το ατομικό τεστ μας δίνει την ευκαιρία να προστατέψουμε τους αγαπημένους μας».
Τι κάνει όποιος βρεθεί θετικός σε self test
Στην αυτοαπομόνωση που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος βγαίνει θετικός το ατομικό τεστ που έχει κάνει στο σπίτι του, αναφέρθηκε απόψε κατά την ενημέρωση του στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.
Ο θετικός τον κορονοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.
Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.
Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορονοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είπε ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Επίσης αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τα εξιτήρια ασθενών covid -19 από αυτά. Ο ίδιος παρατήρησε συνολική επιβάρυνση που φτάνει στο 8% ενώ όπως είπε «ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ήταν 500 στην προηγούμενη εβδομάδα». Μάλιστα τόνισε πως καταγράφηκε μικρή αύξηση των θανάτων ο αριθμός των οποίων άγγιξε τους 70 ανά ημέρα την τελευταία βδομάδα.
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για επιβάρυνση της επιδημίας κατά 4% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη. «Υπήρξε επιβάρυνση και στις δύο πόλεις, περισσότερο στην Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες 40 ως 65 ετών που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.