Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Σάββατο (3/4) παρελήφθησαν 1.000.000 self test και από την Τρίτη (6/4) αρχίζει η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. 

Τα πρώτα self test θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν  για τα παιδιά τους, με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν και:

  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr·   
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο·  
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία, 10 μέρες μετά την Ελλάδα, ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική: δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό. 

Τι είναι τα self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Για ποιες κατηγορίες πολιτών είναι υποχρεωτικά τα self test   

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου  κορονοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται  στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος 

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι - και οι εκπαιδευτικοί - για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.  Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.  Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προσυμπτωματικοί ασθενείς,- θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες -  με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους  για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι 

Ο Βασίλης Πρασσάς σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, σημείωσε ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν από τους εργαζόμενούς τους να κάνουν self test ή rapid test.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να κάνουν self test. Ακόμα ανέφερε ότι εάν ο εργοδότης θελήσει να κάνει παραπάνω από ένα self test την εβδομάδα ο εργαζόμενος του (1 είναι δωρεάν), τότε θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος. Το μόνο που δεν μπορεί να επιβάλει ο εργοδότης είναι να γίνεται το τεστ στον χώρο εργασίας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξήγησε ότι τα τεστ στον χώρο εργασίας θα πρέπει να γίνονται μόνο υπό προϋποθέσεις εξηγώντας ότι μόνο ένας γιατρός εργασίας μπορεί να κάνει τα τεστ.

Τέλος, ο κ Πρασσάς πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα κενό σχετικά με το εάν ο εργαζόμενος το κάνει σπίτι του, διότι τότε ο εργοδότης δεν μπορεί να απαιτήσει το δείγμα. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει μια υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο ότι τεστ βγήκε αρνητικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA