H δωρεάν διάθεση των self test για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας αλλά και της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην φαρμακευτική τους αγωγή. «Τα φαρμακεία αδυνατούν να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά tests κατά τη διάρκεια των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, διότι η λειτουργία τους αφορά την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ασθενών», τονίζει.
Η πλατφόρμα διάθεσης των self tests θα είναι κλειστή κάθε Σάββατο από τις 20:00 έως και Δευτέρα στις 08:00. Ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα, η πλατφόρμα θα μείνει κλειστή από το Μεγάλο Σάββατο στις 20:00 έως και την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου στις 08:00.
Πώς γίνεται το self test: Βήμα - βήμα η διαδικασία
Στο επίσημο βίντεο η γιατρός του ΕΟΔΥ, Αικατερίνη Στάρκα δείχνει τον τρόπο που γίνεται βήμα-βήμα το self test. Όπως επισημαίνει οι ενήλικοι μπορούν να διενεργήσουν μόνοι τους το τεστ ή με βοήθεια εφόσον τη χρειάζονται. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή των κηδεμόνων τους.
Οδηγίες προς τους Πολίτες
Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορονοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.
Πού πετάμε τα self-test μετά τη χρήση τους - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
ΗΓενική Γραμματεία Διαχείρισης αποβλήτων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για το πού θα πετάμε τα self-test τα οποία θα χρησιμοποιούμε ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες όταν το τεστ θα είναι αρνητικό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα και να το πετάξουμε στον κάδο απορριμάτων.
Σε περίπτωση όμως που το τεστ βγει θετικό τότε η διαδικασία θα είναι κάπως διαφορετική. Ο ασθενής θα πρέπει να το πετάξει σε ειδική σακούλα μαζί με τα άλλα προσωπικά του αναλώσιμα και στη συνέχεια να το βάλει μέσα σε δεύτερη σακούλα. Η σακούλα θα πρέπει να μην έχει γεμίσει πολύ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ανοίξει.
Σύμφωνα πάντα με τη Γενική Γραμματεία θα πρέπει να πετάξει τις σακούλες σε πράσινο ή γκρι κάδο και σε καμία περίπτωση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.