Τάση ανόδου στις βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αναμένεται φέτος, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αφού οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων υπολογίσουν τα μόρια τους θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα τμήματα, από το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια να προετοιμαστούν για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου στις ημερομηνίες, που θα οριστούν την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες 2021: Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα αποτελέσματα και βαθμοί
Οι βάσεις εισαγωγής για το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι δύσκολες λόγω της ΕΒΕ. Τρεις παράγοντες συνηγορούν στην εκτίμηση που κάνουν αναλυτές της Εκπαίδευσης ότι φέτος οι βάσεις θα ανέβουν στην πλειοψηφία των σχολών και σε ορισμένες, μάλιστα, θα εκτοξευθούν.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η επιτροπή των πανελληνίων επέλεξε φέτος «βατά» θέματα με αποτέλεσμα να αναμένονται σχετικά καλές βαθμολογίες για τους υποψηφίους. Το δεύτερο είναι η ΕΒΕ που ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως «κόφτης» στις χαμηλόβαθμες σχολές και το τρίτο είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κεντρικά πανεπιστήμια. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί υψηλότερα η γενική εικόνα τον βάσεων και σε δημοφιλείς σχολές όπως ιατρικές, νομικές και πολυτεχνεία, οι βάσεις θα κρατηθούν ψηλά.
Στις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ στις θετικές επιστήμες εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν σε πάνω από 8.000 μόρια με τα Πολυτεχνεία να κρατούν σταθερά τα σκήπτρα και να παραμένουν οι σχολές με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την εισαγωγή. Στο ίδιο επίπεδο των 8.000 μορίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι σχολές στις επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.
Υπολογισμός μορίων
Από φέτος, για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού των μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:
1. Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο.
2. Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
3. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
Ο υπολογισμός μορίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών:
- Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
- Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Ο υπολογισμός μορίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας:
- Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
- Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:
- Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
- Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:
- Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
- Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Στον σύνδεσμο www.oefe.gr/el/normal/credits-calculation_el.aspx με την εφαρμογή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) μπορείτε να υπολογίσετε τα μόρια που συγκεντρώσατε στις πανελλήνιες απλώς βάζοντας του βαθμούς από τα μαθήματα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.