Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν μπορούσα να θυμηθώ τη λέξη για το χρώμα άσπρο. Δεν μπορούσα να σηκωθώ όρθια, δεν μπορούσα να μαγειρέψω ούτε να ανέβω σκάλες». Με αυτά τα λόγια η παθολόγος του νοσοκομείου Κοζάνης, Ιωάννα Κοτσαμίδη, περιγράφει στο Reader.gr τα συμπτώματα που της έχει δημιουργήσει το Long Covid Syndrome. Η παθολόγος Ιωάννα Κοτσαμίδη νόσησε από κορονοϊό στις 29 Νοεμβρίου 2020 και νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα σε κλίνη COVID στο νοσοκομείο που εργαζόταν

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊό αναρρώνουν εντελώς μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά μερικοί ασθενείς, ακόμη και εκείνοι που είχαν ήπιες εκδοχές της νόσου, συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά την ανάρρωσή τους. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους και μπορεί να επεκταθούν στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει το σύνδρομο αυτό Long Covid Syndrome και μέρα με την μέρα οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για αυτό. Αν και ο κορονοϊός επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να βλάψει και άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η βλάβη των οργάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

«Δύο μέρες μετά το εξιτήριο άρχισαν τα πρώτα συμπτώματα»

Τα πρώτα συμπτώματα της κυρίας Κοτσαμίδη άρχισαν να εμφανίζονται αμέσως μετά τη νοσηλεία της και της άλλαξαν την καθημερινότητά της. «Δύο μέρες μετά το εξιτήριο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Ξεκίνησα να έχω πολύ έντονη δύσπνοια, κόπωση και ταχυκαρδία. Πίστευα ότι όσο θα πέρναγε ο καιρός θα βελτιωνόμουν αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και τα συμπτώματα άρχισαν να γίνονται πιο έντονα. Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να σηκωθώ όρθια, δεν μπορούσα να κάνω απλά πράγματα όπως να μαγειρέψω ή να ανέβω σκάλες», αναφέρει  χαρακτηριστικά η κυρία Κοτσαμίδη στο Reader.gr.

Όπως εξηγεί η ίδια, όλα αυτά της δημιούργησαν αυξημένο άγχος, διότι είναι παθολόγος και δεν μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς είχε και τι ευθυνόταν για τα συμπτώματα που έβλεπε. «Εμφανίστηκαν πράγματα που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να συνδυάζονται με αυτό. Στην αρχή πίστευα ότι ευθυνόταν το άγχος και μεγάλωναν τα προβλήματα, αλλά όταν δεν υποχωρούσαν έπρεπε να ψάξω να βρω το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά», περιγράφει. 

Όσο περνούσε ο καιρός, τα πράγματα χειροτέρευαν και, όπως αποκαλύπτει η παθολόγος, της δημιούργησε και νευρολογικό πρόβλημα. «Είχα και διαταραχή συγκέντρωσης, μπέρδευα τα λόγια μου, ήθελα να πω κάτι και ξέχναγα τη λέξη. Δεν μπορούσα να θυμηθώ την λέξη για το χρώμα άσπρο» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «πολλές φορές διάβαζα κάτι και κατευθείαν δεν μπορούσα να το ανακαλέσω. Ο κορονοϊός επηρεάζει πάρα πολλά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα και σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια θα ασχοληθούμε με αυτά, καθώς τα περιστατικά θα πληθαίνουν. Στο εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν τους ασθενείς και τα συμπτώματα που εμφανίζουν».

«Τα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου υποχώρησαν για λίγο»

Η γιατρός έκανε και τις δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού τον Απρίλιο και μάλιστα η δεύτερη δόση τη βοήθησε για κάποιο χρονικό διάστημα να επανέλθει. «Ήταν σαν να ξαναβρίσκω τον εαυτό μου μετά την δεύτερη δόση. Τα συμπτώματα υποχώρησαν για περίπου 15- 20 μέρες, αλλά δυστυχώς όμως επανήλθαν και πάλι», σημειώνει η κυρία Κοτσαμίδη και συμπληρώνει την ίδια στιγμή ότι πλέον ακόμα και τώρα όταν αγχωθεί ή έχει μια έντονη ημέρα βλέπει ότι εξαντλείται και δεν μπορεί να κάνει ό,τι έκανε πριν. «Η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα κάνει κάτι, δεν έχει ενημερωθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο άμεσα. Παρ' όλα αυτά έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια, αλλά είναι σε αρχικό στάδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η παθολόγος αναφέρθηκε ακόμη και στην ομάδα που υπάρχει στο facebook με την ονομασία «Long Covid: Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης». Εκεί βρήκε ανθρώπους που έχουν το Long Covid Syndrome και εμφανίζουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. «Συζητάμε για όλα αυτά που μας απασχολούν και αντιμετωπίζουμε μετά τη νόσησή μας, γνωρίζοντας πλέον ότι δεν είμαστε μόνοι μας».

Ισιδώρα Π.: «Εχω δέκατα για έναν μήνα συνεχόμενα»

Η 36χρονη Ισιδώρα Π. νόσησε από κορονοϊό πριν από περίπου ενάμιση μήνα και από τότε έχει εμφανίσει το Long Covid Syndrome. Όπως εξηγεί η ίδια στο Reader.gr, έπειτα από περίπου 17 με 20 μέρες από το πρώτο θετικό τεστ, ο ιός δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμος στις εξετάσεις που έκανε, παρόλα αυτά δεν είχε ξεμπερδέψει ακόμα με τον κορονοϊό. 

«Δεν σταμάτησα να έχω δέκατα μετά τη νόσησή μου, τα οποία διαρκούν μέχρι και σήμερα. Η θερμοκρασία μου δεν έχει επανέλθει στο κανονικό εδώ και περίπου 35 μέρες», λέει η 36χρονη. Μάλιστα, καθημερινά νιώθει κούραση και κόπωση. «Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον εαυτό μου, πράγματα που έκανα πριν, πλέον δεν μπορώ να τα κάνω. Αναγκάστηκα να αφήσω τη μια από τις δύο δουλειές μου, καθώς πλέον δεν είχα την δύναμη να ανταπεξέλθω. Αυτό μου έχει δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Ισιδώρα Π., βλέποντας όλα αυτά τα νέα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το σώμα της φοβήθηκε και αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού, ο οποίος αναγνώρισε αμέσως το σύνδρομο και αφού την παρέπεμψε για εξετάσεις της συνέστησε πολυήμερη ξεκούραση. Πάντως, όπως περιγράφει η κοπέλα κατά διαστήματα αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης που παρόμοιά τους δεν είχε στο παρελθόν. «Η συγκέντρωσή μου δεν είναι αυτή που είχα πριν νοσήσω, προσπαθώ πάρα πολύ για να θυμηθώ κάτι που παλιά θα μου έπαιρνε κλάσματα δευτερολέπτων». Μάλιστα, είναι έτοιμη - στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν - μέσα στον επόμενο μήνα να επισκεφτεί το νοσοκομείο «Σωτηρία» για περαιτέρω εξετάσεις.

Βασιλακόπουλος: Ο μηχανισμός του Long Covid Syndrome δεν έχει ερμηνευτεί από την επιστήμη

Για το θέμα του Long Covid Syndrome τοποθετήθηκε στο Reader.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως ακόμα η ιατρική επιστήμη δεν έχει καταφέρει να ερμηνεύσει πλήρως τον μηχανισμό του. Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρει ότι «όσοι ασθενείς πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζουν κάποια συμπτώματα για αρκετό καιρό μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό». Όπως εξηγεί, μέσα σε αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Κούραση
  • δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • βήχας
  • πόνος στο στήθος
  • προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ύπνου
  • πονοκέφαλος
  • γρήγοροι καρδιακοί παλμοί
  • απώλεια όσφρησης ή γεύσης
  • αυξημένο άγχος
  • πυρετός
  • ζαλάδες
  • επιδεινωμένα συμπτώματα έπειτα από σωματικές ή διανοητικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτά τα συμπτώματα ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. «Ο μηχανισμός με τον οποίο επιδρά σε κάποιον ασθενή δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Υπάρχουν διάφοροι φλεγμονώδεις παράγοντες, οι οποίοι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νόσησης, αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να δώσει την απάντηση γιατί εμφανίζεται το συγκεκριμένο σύνδρομο. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι παράγοντες εμφανίζονται και σε άλλους ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό αλλά δεν εμφάνισαν το Long Covid Syndrome», σημειώνει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρει ότι περίπου το 10% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό εμφανίζουν το Long Covid Syndrome. «Είναι πιο πιθανό να το εμφανίσουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να το εμφανίσουν και να τους προξενήσει πρόβλημα», διασαφηνίζει ο καθηγητής. 

Σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη αγωγή για να μην εμφανίσει κάποιος Long Covid Syndrome, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος και δήλωσε ότι: «Η καλύτερη αγωγή για όλα είναι ο εμβολιασμός, καθώς εάν εμβολιαστούμε η πιθανότητα να κολλήσουμε κορονοϊό είναι πάρα πολύ μικρή και αν νοσήσουμε θα νοσήσουμε ελαφρά και η πιθανότητα να αναπτύξουμε το σύνδρομο θα είναι ελάχιστη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA