Με μπαράζ ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, ανάμεσα σε αυτά το ηλεκτρικό ρεύμα και ο καφές, θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Ελληνες καταναλωτές. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στη βενζίνη σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά (τρόφιμα) και τις ανατιμήσεις σε λευκές συσκευές τρομάζουν τα νοικοκυριά με δεδομένο ότι τα εισοδήματα δεν αυξάνονται. Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ μέτρα ελάφρυνσης, που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται μετά τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης ανά λίτρο υπολογίζεται να είναι 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ενώ στα νησιά θα πωλείται πιο ακριβά. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράγοντες της διεθνούς αγοράς περιμένουν, μάλιστα, κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές ενέργειας τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο. Το δημοσίευμα του Bloomberg που κάνει λόγο για ένα πανευρωπαϊκό σοκ μιας και το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Τονίζεται δε ότι το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα καλοκαίρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται χαμηλή ζήτηση, κάτι που αποτελεί οιωνό για ένα δύσκολο χειμώνα.
Αυξήσεις τιμών: Εως 30 ευρώ επιπλέον στο σούπερ μάρκετ - 4 μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα περιορίζονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος εξαιτίας της ανόδου του κόστους ρύπων, του ράλι τιμών στο φυσικό αέριο αλλά και των ανατιμήσεων σε βασικά υλικά αγαθά, προωθεί η κυβέρνηση έχοντας σε πρώτο πλάνο ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη. Ολοκληρωμένη μορφή αναμένεται να πάρουν λίγο πριν την ΔΕΘ, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τα μέτρα ανακούφισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader οι βασικές κινήσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:
- Διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, με ενίσχυση του ποσού γι’ αυτόν τον σκοπό
- Κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8%
- Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, πλην των ιδιωτικών υπαλλήλων
- Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος
- Οι εξαγγελίες πάντως του πρωθυπουργού θα έχουν ορίζοντα διετίας και έτσι, ακόμα και αν δεν ενεργοποιούνται από το 2022, θα ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό, για τον οποίο θα πρέπει να έχει γίνει προηγούμενη στάθμιση, με δεδομένο ότι από το 2023 είναι άκρως πιθανό να επανέλθει ο στενός κορσές του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας της Ε.Ε.
Πού θα φτάσει η τιμή του καφέ - Τι παίζει ρόλο στις ανατιμήσεις
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες καθώς οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού έχουν αρχίσει να φαίνονται και με το παραπάνω στη διεθνή οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι διεθνώς η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί από αρχές του χρόνου κατά 50% καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία. Ετσι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προέβλεψε ότι για τον σερβιριζόμενο καφέ η τιμή θα φτάσει τα 5 ευρώ.
«Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ, μετά από μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, περνάει τώρα μία περίοδο με παγετό. Έχουν καταστραφεί πολλές φυτείες και για αυτό περιμένουμε ανατιμήσεις. Ο καφές, ως γεωργικό προϊόν, επηρεάζεται πολύ από τις κλιματικές συνθήκες», εξήγησε ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, ιδιοκτήτης καφέ, μιλώντας στο MEGA.
«Εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδιά θα δούμε τις ανατιμήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τον καφέ στο χέρι τον δίνουμε 2 ευρώ. Δε θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα πέντε ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ», είπε ακόμα ο κ. Λαμπριανίδης.
Τα προϊόντα που θα έχουν ανατιμήσεις ως και 25%
Οι καταναλωτές θα αντιληφθούν σταδιακά τις αυξήσεις καθώς θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα. Ωστόσο πρόκειται για ανατιμήσεις που αφορούν ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιριών που τροφοδοτούν τα καταστήματα. Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα
Πανάκια καθαρισμού (αύξηση της τάξης 4-25%)
ζυμαρικά (7-23%)
χυμοί (5-15,5%)
ρύζι τζαζμίν (10%)
φέτα (9%)
αφρόλουτρα (7%)
κατεψυγμένα λαχανικά (6%)
τυριά (5,7%)
εσπρέσο (5,5%)
στιγμιαίος καφές (5%)
αλάτι (5%)
κρουασάν (5%)
πουρές (4,5%)
σάλτσες (4,5%)
παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%)
ελληνικός καφές (4,5%)
αλεύρι (4,5%)
αλουμινόχαρτο (3,5%)
σοκολάτα-κουβερτούρα (3,5%)
βρεφικό γάλα (3%)
χλωρίνη (3%)
κέτσαπ, μουστάρδες, μαγιονέζες (3%)
τσάι (3%)
χαρτί υγείας (3%)
γάλα εβαπορέ (3%)
κρεμοσάπουνο (2,5%)
τοματοειδή (2,5%)
δημητριακά (2,5%)
ροφήματα (2,5%)
εισαγόμενα νερά (2-4%)
ζωοτροφές (1,5-5%)
8η μικρότερη αύξηση των τιμών τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Σύμφωνα, πάντως, με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) φαίνεται πως μέχρι τώρα στη χώρα μας καταγράφεται ο όγδοος μικρότερος ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που επικαλείται τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπό-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 κατά 0,41 (πριν την έναρξη της πανδημίας COVID-19) και κατά 1,73 σε σχέση με τον Ιούλιο 2020.
Έκρηξη τιμών στα φρούτα
Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%. Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες λόγω της προσφοράς και ζήτησης το φετινό Πάσχα. Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%. Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.
Το «αγκάθι» του υψηλού ΦΠΑ
Η μελέτη εμμέσως προτείνει ως ανάχωμα στο κύμα των αυξήσεων τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (13% και 24%) υπογραμμίζοντας πως είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη (6η θέση)
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κλπ), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται στο ύψος του 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Όμως και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ (24%), στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (21% ο μ.ο.).
Πάντως, οι επαγγελματίες του χώρου ζητούν να μειωθούν άμεσα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως τα καύσιμα και ο καφές. Από τη μεριά του, βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμά ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις στις τιμές και η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι καταναλωτές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.