Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πυρετώδεις ρυθμούς συνεργάζονται το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια να κερδίσουν το «στοίχημα» για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, καθώς ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους ανήλικους έως 17 ετών. Κοινός στόχος είναι τα μαθήματα να συνεχιστούν δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές και γι' αυτό είναι απαραίτητη η επίδειξη self test από τους μαθητές (που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού) καθώς και η συμπλήρωση σχολικών καρτών. Παράλληλα, τα συνεχή περιστατικά σε σχολεία με αρνητές γονείς να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της προσέλευσης των μαθητών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους ιθύνοντες.

Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί περιπτώσεις στην Αττική, στη Σύρο, στη Θεσσαλονίκη και στον Πύργο, όπου αντιεμβολιαστές γονείς δημιουργούν αναστάτωση στα σχολεία και προβλήματα στους εκπαιδευτικούς, αρνούμενοι να προσκομίσουν σχολικές κάρτες και να φορέσουν μάσκες στα παιδιά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε ακόμα και η παρέμβαση της Αστυνομίας και υποβλήθηκαν μηνύσεις! Μάλιστα, οι συνεχείς μηνύσεις που επιμένουν να κάνουν αρνητές γονείς κατά εκπαιδευτικών προκάλεσαν την αντίδραση του Αρείου Πάγου, με το Ανώτατο Δικαστήριο να ζητεί να διερευνηθούν αν συνιστούν αξιόποινες πράξεις. Ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ευάγγελος Ζαχαρής, με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας τους ζητά να διερευνήσουν άμεσα αν οι συγκεκριμένες ενέργειες των αντιεμβολιαστών - αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν βάσει του νόμου. Λόγω μάλιστα της σοβαρότητας των υπόθεσης, τους ζητά η παρέμβασή τους να είναι συνεχής με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα αυξανόμενα αυτά περιστατικά οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, σε δήλωση - προειδοποίηση για όσους δεν τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας: «Η κυβέρνηση και η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, προβλέψεις και οδηγίες που είναι ξεκάθαρες. Όποιος επιχειρήσει ανάλογες ενέργειες θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές πράξεις που προβλέπονται», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Πώς γίνονται τα self test και τι ισχύει για τη σχολική κάρτα

Οι «ειδικές συνθήκες» βρήκαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για άλλη μια φορά στα θρανία, όμως η διαδικασία της διενέργειας self test και της δήλωσης της σχολικής κάρτας παρουσιάζουν διαφορές. Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει πως οι μαθητές υποβάλλονται πλέον σε self test και η δήλωση του αποτελέσματος γίνεται είτε στη σχολική κάρτα, είτε στο self-testing.gov.gr

Οι μαθητές οδηγήθηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα στα σχολεία τους με τη σχολική κάρτα, στην οποία αναγραφόταν το αποτέλεσμα του self test. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το δεύτερο self-test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση στα σχολεία.

Σχολική κάρτα: Βήμα - βήμα πώς εκδίδεται 

  1. Για την έκδοση της σχολικής κάρτας πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 - Self test, πατώντας ΕΔΩ
  2. Στη συνέχεια κάνετε εισαγωγή με τους κωδικούς taxisnet 
  3. Επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19 - Συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε
  4. Διαφορετικά μπορείτε να εκτυπώσετε ΕΔΩ την σχολική κάρτα και να την συμπληρώσετε χειρόγραφα.
  5. Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.

Θεοδωρίδου - Παπαευαγγέλου για τον μαθητικό εμβολιασμό

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12 με 17 κατά της νόσου του κορονοϊού, διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που ξεκίνησε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου. Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.  Την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, από το κανάλι του υπουργείου στο YouTube.

 

Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυβερνητικών δράσεων ευαισθητοποίησης, επιστημονικής ενημέρωσης και παρότρυνσης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 12 ετών και άνω, με στόχο την πληρέστερη θωράκιση της υγείας τους όσο και της δια ζώσης μαθησιακής διαδικασίας, όπως η δημοσίευση λίστας με συχνά ερωτήματα γονέων και απαντήσεις από τους ειδικούς.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία, η ηγεσία του Υπουργείου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα δικά τους ερωτήματα στις ειδικούς και να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή ενημέρωση για τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ανέφερε για όσα ίσχυαν την προηγούμενη εβδομάδα τα εξής:

Έως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου της τρέχουσας και των επόμενων δύο εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, για την τρέχουσα εβδομάδα (13-17 Σεπτεμβρίου) οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το δεύτερο self-test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου), οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος, η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Επίσης, για την τρέχουσα εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των σχολικών μονάδων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου [ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακού τεστ (RT-PCR)], στο οποίο θα έχουν υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι εκπαιδευτικοί με rapid test προ Τρίτης και Παρασκευής

Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου, rapid test) δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για την παροχή τηλεκπαίδευσης καθ' όλη την διάρκεια του διδακτικού έτους 2021-2022, εφόσον αυξηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ως «απουσία» κάθε χαμένη διδακτική ώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA