Μενού
  • Α-
  • Α+

Εναν νεκρό, πολλούς τραυματίες και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας (27/9). Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης μιλώντας στην ΕΡΤ, αναμένεται ισχυρός μετασεισμός στην περιοχή, που ενδέχεται να φτάσει τα 5 Ρίχτερ. Η εβδομάδα ξεκίνησε δύσκολα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη και όχι μόνο, καθώς πολλά σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ 62χρονος άφησε την τελευταία του πνοή ενώ εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης μέσα σε εκκλησία.

Περίπου 1.000 κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές, τόσο σε παλαιά όσο και νέα σπίτια και κατασκευές, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Βέβαια, όπως σημείωσε, η επίσημη αποτίμηση θα γίνει στις επόμενες ώρες από τα κλιμάκια των μηχανικών. Πάντως, οι σεισμολόγοι περίμεναν σεισμό στην Κρήτη, καθώς στο νησί σημειώνονταν επί τέσσερις μήνες δονήσεις αλλά δεν περίμεναν ο σεισμός να είναι της τάξεως των 5,8 Ρίχτερ. 

Λέκκας: «Ηταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε»

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε χαρακτηριστικά - αναφερόμενος στο μέγεθος του σεισμού - πως «ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε». Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια». Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λέκκας συμβούλευσε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Τσελέντης: «Δεν περιμέναμε αυτό τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ»

Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των απανωτών δονήσεων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη με σχετική ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Αφορμή για την ανάρτησή του ήταν μία σεισμική δόνηση ύψους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου, το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού, που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος».

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 10 χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Παπαδόπουλος: «Να γίνει αμέσως αυτοψία»

«Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες», ανέφερε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο σεισμός δεν είναι σε θαλάσσια περιοχή, αλλά πάνω στο νησί και σε κατοικημένες περιοχές και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να γίνει «αμέσως αυτοψία» από δήμους και την Περιφέρεια.

Παπαζάχος: Παντελώς άγνωστο το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό 

«Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος. «Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ.Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης. «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

30 μετασεισμοί μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη 

Στο μεταξύ, 30 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στην περιοχή όπου καταγράφηκε η δόνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, οι 8 εξ αυτών ήταν έντασης πάνω από 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα:

4,0

4,1

4,5

4,1

4,3

4,6

4,4

Σκηνές για 2.500 άτομα μετά τον σεισμό στην Κρήτη

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

90 δωμάτια ξενοδοχείων για τους σεισμόπληκτους

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους ενημέρωσε για την άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων, σε πρώτη φάση, σε ξενοδοχεία της περιοχής, για τις ανάγκες των πληγέντων από τον σημερινό σεισμό.

Παρακολούθηση των μετασεισμών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ανακοίνωσε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στέλνει εκτάκτως κλιμάκιο σεισμολόγων και τεχνικών στη πληγείσα περιοχή της Κρήτης, που «χτυπήθηκε» από την ισχυρή δόνηση των 5.8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας (27/9). Σκοπός είναι η τοποθέτηση φορητού δικτύου σεισμογράφων, για την λεπτομερή παρακολούθηση της σεισμικής και μετασεισμικής ακολουθίας στο νησί.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.