«Μυστήριο» αποτελεί το κομμάτι στο ρήγμα της Θήβας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πόλη και έχει ενεργοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμο Παπαδόπουλο, από τις αρχές Ιουλίου έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 δονήσεις και οι γνώσεις πάνω στο ρήγμα είναι ελλιπείς, εξού και οι αβεβαιότητες όσον αφορά τη δυναμική του.
Στη Θήβα έχουν καταγραφεί «πάνω από 1.700 σεισμικές δονήσεις από τις αρχές Ιουλίου με μέγεθος από 1,6 Ρίχτερ έως 4,4 Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις είναι πολύ κοντά στην πόλη, σε ακτίνα 10-15 χιλιομέτρων. Οπότε οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται αισθητοί. Σε περίπτωση ισχυρότερου σεισμού θα επηρεαστεί η Θήβα και τα περίχωρά της», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Reader.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου «έκρινε ότι λόγω αυτής της σεισμικής δραστηριότητας δεν αποκλείεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός από 4,4 Ρίχτερ. Δεν έχουμε προσδιορίσει πόσο ισχυρός μπορεί να είναι, δεν ξέρουμε ακριβώς το δυναμικό. Έχουμε ελλιπείς γνώσεις γιατί το ρήγμα δεν είναι ορατό στο σημείο που έχει ενεργοποιηθεί και γι' αυτό έχουμε αυτές τις αβεβαιότητες».
Το ρήγμα «δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς στα πόσα Ρίχτερ μπορεί να φτάσει γιατί δεν το βλέπουμε, είναι στο υπέδαφος και δεν έχει επιφανειακή έκφραση όπως το ανατολικό και το δυτικό τμήμα. Μέχρι στιγμής αυτό το ρήγμα δεν έχει διερευνηθεί. Αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε τώρα γιατί υπάρχει αυτή η δραστηριότητα, δεν έχουμε άλλα στοιχεία. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες είναι οι διαστάσεις του, το μήκος του, για να μπορούσαμε να υπολογίσουμε ένα μέγιστο μέγεθος σεισμού».
Ρήγμα της Θήβας
«Το ρήγμα της Θήβας έχει περίπου μία διεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση και αποτελεί συνέχεια του ρήγματος των Αλκυονίδων που ξεκινά στον Κορινθιακό Κόλπο. Είναι ένα σύστημα ρηγμάτων... Το ρήγμα της Θήβας χωρίζεται σε έναν ανατολικό κλάδο, στα ανατολικά από την πόλη και σε δυτικό κλάδο, στα δυτικά της πόλης», λέει ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Reader.gr. Όσον αφορά το ρήγμα της Θήβας και το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, έχουν «κάποιες γεωμετρικές ομοιότητες» αλλά «δεν υπάρχει γεωδυναμική συσχέτιση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.
Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.