Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορονοϊού με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι εδώ και να ρίχνει βαριά τη σκιά του στη χώρα μας. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει δράση και να ανακοινώνει νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, την ημέρα που τα κρούσματα έσπασαν όλα τα ρεκόρ, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 6.700 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα! Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως για τους ειδικούς είναι πως οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δε δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των κρουσμάτων με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη να προβλέπει πως μπορούμε να δούμε μέχρι και 10.000 μολύνσεις σε καθημερινή βάση αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά.

Αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβριο

«Αν δεν κάνουμε κάτι είναι απόλυτα εφικτό να δούμε νούμερα της τάξεως των 10.000 κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη μέτρων που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως τους ανεμβολίαστους αλλά το σημαντικό είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των τεστ που θα γίνονται. Η αύξηση του αριθμού των τεστ μπορεί να αναχαιτίσει την ταχεία ανάπτυξη της διασποράς». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πιθανή αποκλιμάκωση θα έρθει από τον Δεκέμβριο, μόνο όμως αν τηρηθούν αυστηρά όλα τα νέα μέτρα. «Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα μείνουμε σε αυτά τα νούμερα. Μετά από αυτή τη φάση θα μπορούμε να δούμε αποκλιμάκωση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δεινοπαθούν τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι τραγική. Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια του με τις κενές κλίνες ΜΕΘ Covid να... αγνοούνται και τους γιατρούς να καταρρέουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του διευθυντή της παθολογικής κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος σχεδόν κατέρρευσε από την κούραση μπροστά στις κάμερες. Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία είναι στο «κόκκινο» ενώ ακόμα και στην Αττική οι εφημερίες τείνουν να εξελιχθούν σε εφιάλτη καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι.

«Η εφημερία με τα covid ήταν δραματική. Δηλαδή ήτανε νούμερα που δεν τα είχαμε ξαναδεί. Είχαμε εισαγωγές περισσότερες από κάθε άλλη φορά, διπλάσιες από κάθε άλλη φορά» σημείωσε ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες περισσότεροι από 900 ασθενείς, και 173 διασωληνωμένοι. Σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα 500 σε απλές κλίνες και 89 διασωληνωμένοι, ενώ 670 είναι οι νοσηλευόμενοι στην Αττική και άλλοι 167 στις ΜΕΘ. Οι εισαγωγές πλέον είναι περισσότερες από τα εξιτήρια και τα κρεβάτια που δίνονται καταλαμβάνονται σε λίγες ώρες.

1.197 θάνατοι λόγω κορονοϊού τον Οκτώβριο

Με τα τωρινά δεδομένα, το φθινόπωρο προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο, με τους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει αυξητική τάση στους θανάτους λόγω κορονοϊού. Συνολικά στη χώρα, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου είχαμε 227 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους. Την επόμενη 214. Από τα μέσα του μήνα, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς είχαμε 236 θανάτους την τρίτη εβδομάδα, ενώ από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 25 φτάσαμε στους 264. Ο μήνας έκλεισε με άλλους 256 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους. Συνολικά 1.197 άνθρωποι πέθαναν από τις επιπλοκές της νόσου τον Οκτώβριο, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.050 θάνατοι. Η μόνη λύση για να μειωθούν οι θάνατοι είναι το εμβόλιο, λένε οι ειδικοί και ζητούν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Τα νέα μέτρα - «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (2/11) τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας αναφέροντας ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύσουν άμεσα τα εξής μέτρα:

  • Ολοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.
  • Οσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.
  • Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, και όπως τόνισε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν αυστηρά.

Διπλασιάζονται οι ποινές

Πλέον οι ποινές ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δε φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων. Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος Υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2.000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους. 

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ' αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση για όλους τους άνω των 18

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, ανοίγει από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους. Όπως είπε, «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» και γι' αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου. Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.