«Φρενήρη» πορεία διαγράφει η επιδημία κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Με το πρώτο αρνητικό «ρεκόρ» να καταγράφεται την περασμένη Δευτέρα με 5.449 κρούσματα και να καταρρίπτεται την Τρίτη με ένα άλμα ύψους 1.281 νέων διαγνώσεων, δεν αποκλείεται το νέο ρεκόρ να σημειώθηκε ουσιαστικά την Τετάρτη.
Διαβάστε ακόμη: Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Αναμονή ωρών για κρεβάτι σε «Non Covid» κλινικές
Παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ήταν μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης ημέρας, προέκυψε από τη διενέργεια των μισών σχεδόν διαγνωστικών ελέγχων. Ειδικότερα, την Τρίτη διαγνώστηκαν 6.730 κρούσματα με 419.408 τεστ, ενώ την Τετάρτη διαγνώστηκαν 6.150 κρούσματα με 232.409 τεστ. Το γεγονός αυτό ανέβασε το δείκτη θετικότητας, ο οποίος ξεπέρασε το 2% σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία.
«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν, όμως, και τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων. Μέσα σε έναν μήνα το ιικό φορτίο έχει διπλασιαστεί στην Αττική, έχει τετραπλασιαστεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Θεσσαλία έχει αυξηθεί κατά 8-11 φορές.
Όσον αφορά στους θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα στοιχεία σοκάρουν, καθώς αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο, περίπου 1.000 άνθρωποι το μήνα χάνουν τη ζωή τους, με μια δυναμική να συνεχίσει το ίδιο μοτίβο για το επόμενο τρίμηνο.
Όπως προκύπτει από τα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, κατά τους επόμενους τρεις μήνες θα μολυνθούν από τον ιό περίπου 1 εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες, εκ των οποίων οι 3.000-3.500 θα καταλήξουν.
Οι κινούμενοι 7ήμεροι μέσοι όροι των επιδημιολογικών δεικτών είναι ενδεικτικοί της επικίνδυνης τροπής που έχει πάρει η επιδημία στη χώρα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ διαμορφώνονται ως εξής:
- Κρούσματα: 4.621 (+1.187)
- PCR: 12.516 (+291), Rapid: 190.951 (+4.338). Σύνολο 203.467 (+4.628)
- Θετικότητα: 2,27% (+0,54%)
- Εισαγωγές Ασθενών: 300 (+58)
- Διασωληνωμένοι: 415 (+53)
- Θάνατοι: 47 (+6)
Ήδη ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 431, εκ των οποίων οι 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 68 (15.78%) πλήρως εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των διασωληνωμένων που χάνουν τελικά τη ζωή τους κυμαίνεται από 40 έως 70%.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρότερα μέτρα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μόνη ελπίδα για ανάσχεση της επικίνδυνης πορείας που ακολουθεί η επιδημία είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, η οποία βρίσκεται σταθερά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Eνθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως του 50% στα ραντεβού για εμβολιασμό, ποσοστό που πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι τραγικές προβλέψεις.
Μόνη εναλλακτική -αλλά λιγότερο αποτελεσματική- επιλογή είναι τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, σε ισχύ τίθενται το Σάββατο οι περιορισμοί που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Εντούτοις, οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει μεγάλη μερίδα των ειδικών, φέρνοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων, με στόχο να προστατευθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και άκρως αυστηρά μέτρα, όπως η πρόσβαση μόνο εμβολιασμένων σε χώρους διασκέδασης και εκκλησίες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε εστίαση και διασκέδαση, η σημαντική μείωση της χωρητικότητας στα γήπεδα κ.ά..
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.