Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια ακόμη νέα γυναίκα, 37 ετών, διασωληνώθηκε με κορονοϊό το Σάββατο στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου έφτασε εμπύρετη πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συγγενείς της 37χρονης και γνωστός αντιεμβολιαστής δικηγόρος, με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλουν ότι εισήχθη στην πτέρυγα Covid ενώ δεν είχε θετικό τεστ και πως στο νοσοκομείο την άφησαν χωρίς κουβέρτες. Η διοίκηση του νοσοκομείου απαντά ότι ακολουθήθηκαν πλήρως τα πρωτόκολλα, η γυναίκα υπεβλήθη σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό, είχε 39 πυρετό που δεν υποχωρούσε και οι γιατροί δίνουν μάχη για να της σώσουν τη ζωή.

Τουλάχιστον 300 εισαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία

Μόνο την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 15%. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα τέλη της εβδομάδας πλησίαζαν τους 450 με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600 στα τέλη Νοεμβρίου. Κάθε μέρα που περνά περισσότεροι από 300 ασθενείς εισάγονται για νοσηλεία λόγω του κορονοϊού, με τον σχετικό αριθμό να έχει αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν είναι έτοιμο και εκτός από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει επίσης την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αλλά και την επίταξη νοσοκομείων.

Γεωργιάδης: «Παράθυρο» για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους»

Εν τω μεταξύ ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ για μια ακόμα φορά απέκλεισε το συνολικό lockdown. «Lockdown δεν θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δεν θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μπορούν να μεταδώσουν, όμως δεν πεθαίνουν, δεν πάνε σε εντατική και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείαςσε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους, που όπως είπε, αν κολλήσουν, 1 στους 10 μπορεί να πεθάνει. «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», πρόσθεσε. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ξαφνικάτο εμβολιαστικό πρόγραμμα «πήρε μπρος» και κλείνονται 20.000-30.000 ραντεβού την ημέρα.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών τι συμβαίνει στην αγορά κάθε μέρα, από τις εισπράξεις του ΦΠΑ δηλαδή. Επίσης, είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο του Σαββάτου της 6ης Νοεμβρίου με το Σάββατο της 30ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, με πελάτες που συνομίλησα χθες, μου έλεγαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα μέτρα, γιατί φοβούνταν», σχολίασε.

Απαντώντας στις αντιδράσεις των εμπόρων, δήλωσε ότι «σέβομαι αυτό που λένε οι έμποροι γιατί να επιβάλλονται πρόστιμα στους ίδιους λόγω πλημμελών ελέγχων, υπάρχει όμως κι ένας ισχυρός αντίλογος. Εάν πούμε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα καταστήματα, κανένας δε θα κάνει έλεγχο. Αν κανένας δεν κάνει έλεγχο, ο βασικός στόχος που είναι ο έλεγχος της πανδημίας, δε θα επιτευχθεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.