Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται για άλλη μια φορά το σύστημα υγείας για τον κορονοϊό, καθώς με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, είναι μεγάλη, με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και με εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν με συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία. Εν μέσω αυτού του σκηνικού ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε σήμερα παράθυρο» για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους.
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνονται και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Νοεμβρίου νοσηλεύονταν με κορονοϊό 2.573 ασθενείς και σήμερα ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει 3.028.
Στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονται σήμερα Κυριακή, 743 ασθενείς με κορονοϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.
Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 392 ασθενείς έναντι 286 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 66 ασθενείς έναντι 52 την 1η Νοεμβρίου.
Εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει καλείται να διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά. Το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκε η εφημερία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Έγιναν 42 νέες εισαγωγές, οι 25 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες ενώ 7 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.
Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας σε κάθε εφημερία. Τα περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ασθενείς μεταφέρονται και από την επαρχία στο λεκανοπέδιο για να νοσηλευτούν. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κορονοίό, ενώ επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά.
Νοσοκομείο Βόλου: Κρεβάτια...τέλος για τους ασθενείς με covid-19
Κρεβάτια για ασθενείς covid-19 αναζητούν στο νοσοκομείο του Βόλου, καθώς εσπασε το φράγμα των 100 νοσηλειών. Ο γιατρός βάρδιας στις τρεις κλινικές αναμένει απάντηση από το Διοικητή του Νοσοκομείου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κλίνες για νέες εισαγωγές.Τα οκτώ κρεβάτια της ΜΕΘ είναι κατειλημμένα, ενώ κάθε που αδειάζει ένα υπάρχει αναμονή για διασωλήνωση, αναφέρει η ΕΡΤ.
Σ αυτή την ζοφερή εικόνα έρχεται να προστεθεί η διασωλήνωση δυο ασθενών μη Covid σε χώρο εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που έγιναν χθες (ο ένας άνδρας από τροχαίο και ο άλλος από εγκεφαλικό επεισόδιο). Από την σχετική αλληλογραφία μεταξύ ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου και τεχνικής εταιρίας που εγκατέστησε το σύστημα.οξυγόνου επιβεβαιώνεται ότι και αυτό βρίσκεται στα όρια του.
Στο νοσοκομείο Άρτας σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη νοσηλεύονται 24 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ η ροή προσέλευσης κρουσμάτων είναι μεγάλη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων περιγράφει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο ετοιμάζεται να καταρρεύσει και μάλιστα με πολύ μεγάλο κρότο.
Προ της κατάρρευσης τα δύο νοσοκομεία στη Λάρισα
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Οι γιατροί που βρίσκονται ήδη εκτός ορίων και έχουν φθάσει στα όρια της κατάρρευσης μετά από πολύωρες εφημερίες, ετοιμάζουν δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να κινητοποιήσουν την πολιτεία.
Κατά πληροφορίες, από την τοπική ιστοσελίδα onlarisa.gr ήδη στο νοσοκομείο κυκλοφορεί έγγραφο συλλογής υπογραφών παραίτησης το οποίο μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από δεκάδες γιατρούς, αλλά και από διευθυντές κλινικών.Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του νοσηλευτή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστα Νιανιόπουλου στην ΕΡΤ: «Η ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού τον τελευταίο 1,5 μήνα είναι μονίμως στο 100%. Τώρα αν αδειάζει ένα κρεβάτι αν θα γεμίσει σε μισή ώρα, σε μια ώρα ή σε τρεις ώρες δεν έχει σημασία, αλλά μονίμως δεν έχουμε κρεβάτια», ανέφερε.
Ακόμα σημείωσε ότι «εγώ είμαι 21 χρόνια στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού, είμαι από την αρχή της ΜΕΘ Covid εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Το χαρακτηριστικότερο όλων, αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κι ελπίζω να μην το ξαναδούμε είναι ότι ξεκληρίζονται οικογένειες, ο ένας δίπλα από τον άλλον. Είχες τροχαία μαζικά και πάλι δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Είναι απογοητευτικό ο κόσμος πεθαίνει ο ένας δίπλα από τον άλλο, ανδρόγυνα, γονείς με παιδιά… πραγματικά πιάνεται η ψυχή σου. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, δεν περιγράφεται».
Ετοιμάζονται για «πόλεμο» στα νοσοκομεία
Το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές δομές υγείας για να αντιμετωπίσεις το 4ο κύμα πανδημίας, καθώς ενώ υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γαιτροί και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.Η κυβέρνηση πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, αλλά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.
Γεωργιάδης: «Παράθυρο» για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους»
Εν τω μεταξύ ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ για μια ακόμα φορά απέκλεισε το συνολικό lockdown. «Lockdown δεν θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δεν θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μπορούν να μεταδώσουν, όμως δεν πεθαίνουν, δεν πάνε σε εντατική και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους, που όπως είπε, αν κολλήσουν, 1 στους 10 μπορεί να πεθάνει. «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», πρόσθεσε. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ξαφνικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «πήρε μπρος» και κλείνονται 20.000-30.000 ραντεβού την ημέρα.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών τι συμβαίνει στην αγορά κάθε μέρα, από τις εισπράξεις του ΦΠΑ δηλαδή. Επίσης, είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο του Σαββάτου της 6ης Νοεμβρίου με το Σάββατο της 30ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, με πελάτες που συνομίλησα χθες, μου έλεγαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα μέτρα, γιατί φοβούνταν», σχολίασε.
Απαντώντας στις αντιδράσεις των εμπόρων, δήλωσε ότι «σέβομαι αυτό που λένε οι έμποροι γιατί να επιβάλλονται πρόστιμα στους ίδιους λόγω πλημμελών ελέγχων, υπάρχει όμως κι ένας ισχυρός αντίλογος. Εάν πούμε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα καταστήματα, κανένας δε θα κάνει έλεγχο. Αν κανένας δεν κάνει έλεγχο, ο βασικός στόχος που είναι ο έλεγχος της πανδημίας, δε θα επιτευχθεί».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.