Με γοργούς ρυθμούς μακραίνει η «μαύρη» λίστα των θυμάτων του Sars-Cov-2 στη χώρα, αντανακλώντας τη μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας αναφορικά με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει σήμερα τις 47.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 72.898 νέα κρούσματα και 622 θάνατοι, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,85% επί των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν κατά την ίδια περίοδο.
Διαβάστε ακόμη: Οι αντοχές του ΕΣΥ κρίνουν τα σκληρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Ξεκινά τη Δευτέρα η επίταξη
Είναι πλέον γνωστό ότι περίπου το 90% των ασθενών με Covid-19 που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και καταλήγουν από επιπλοκές της νόσου είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Πρόσφατη ανάλυση της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, έρχεται να απαντήσει σε ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα: ποιο είναι το «προφίλ» των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που νοσούν βαριά και χάνουν τη ζωή τους.
Η Επιτροπή ανέλυσε δεδομένα που αφορούν στις εισαγωγές ΜΕΘ και στους θανάτους από Covid-19 για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2021 και τα δεδομένα που προέκυψαν επιβεβαιώνουν την γνώση της επιστημονικής κοινότητας ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν την ζωή τους είχαν ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%, επιβεβαιώνοντας το όφελος από τον εμβολιασμό.
Το νέο, κρίσιμο στοιχείο
Κατά τις εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις των νέων επιδημιολογικών δεδομένων ανά περιφερειακή ενότητα και Δήμο από την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων, επιβεβαιώνεται η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με το ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, με τη νέα έξαρση της πανδημίας προέκυψε άλλη μια σημαντική πληροφορία: από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της επιδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.
«Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας.
Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ.
Καθίσταται σαφές ότι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο ωφελεί αυτόν που εμβολιάζεται. Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε επίπεδο επικράτειας ανέρχεται σε 81%, κατατάσσοντας τη χώρα μας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται σε 86,2%. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες δυο εβδομάδες και καλούν τους ανεμβολίαστους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Όσον αφορά αυτούς που επιμένουν να μην εμβολιαστούν, καλούνται να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους, έτσι ώστε να μειώσουν την έκθεση τους στον ιό και να προστατευτούν, καθώς πλέον είναι εμφανές ότι οι πιθανότητες να μολυνθούν είναι πολύ μεγάλες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εφόσον όλοι, και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι, τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επέλθει μείωση των κρουσμάτων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.