Γιορτές χωρίς νέα μέτρα αλλά με αυστηρή επιτήρηση των ήδη υπαρχόντων και παράλληλα την επικοινωνία του μηνύματος ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού που «σαρώνει» από αρχές Νοεμβρίου τη χώρα μας, αναμένεται να περιλαμβάνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Πέμπτης (18/11).
Παράλληλα, όμως ενώ θα γίνει σαφής αναφορά στην απόρριψη του αυστριακού μοντέλου του ολικού lockdown στους ανεμβολίαστους, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί στο «μοντέλο Μακρόν» και να προαναγγείλει το τέλος της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ή των 65 ετών μετά από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης και διασκέδασης.
Συγκεκριμένα, ξεχωριστό σκέλος της δήλωσης του πρωθυπουργού θα αφορά τους εμβολιασμούς, πέραν των πρώτων δόσεων, για την οποία έχουν κλειστεί περίπου 192.000 ραντεβού από την αρχή του μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την ενισχυτική, τρίτη ή και δεύτερη σε ορισμένες περιπτώσεις, δόση. Παράλληλα, στα «σκαριά» είναι να υπάρξει αναφορά και στο «μοντέλο Μακρόν» όπως επίσης και αν θα δοθεί ένα ακριβές χρονικό deadline, όπως έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στη 15η Δεκεμβρίου.
«Οχι» στο αυστριακό μοντέλο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε μόλις χθες την επιλογή του «lockdown σε ανεμβολίαστους». Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρήση των πιστοποιητικών COVID ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είναι αποτελεσματική. Όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας για παράδειγμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια. Και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πλήρους lockdown για ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» τόνισε.
Ενδεικτική του κυβερνητικού σχεδίου για «φρένο» στη συζήτηση για την επιβολή νέων μέτρων ήταν και η στάση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ήρθε σε ανοικτή κόντρα με τους ειδικούς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, στην οποία ζήτησαν επιπλέον μέτρα στην εστίαση. Μεταξύ αυτών ήταν η επαναφορά των αποστάσεων αλλά και του μάξιμουμ αριθμού πελατών ανά τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Πλεύρης ανέβασε τους τόνους της συζήτησης, την οποία και διέκοψε δίχως να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω νέα μέτρα στον κλάδο της εστίασης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο κλάδο, στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως έχει ενισχυθεί όσο κανένας άλλος κλάδος. Για την εστίαση έχουν μέτρα 3 δισ. ευρώ , 7 επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά και κεφάλαιο έναρξης, ενώ την ίδια στιγμή δίνεται «μάχη» στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων για να μην κλείσουν και πάλι τα καταστήματα.
Μίνα Γκάγκα: Δεν σκεφτόμαστε νέα μέτρα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε σημερινές της δηλώσεις στο Mega, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που απέκλεισε την προοπτική νέων μέτρων: «Δεν σκεφτόμαστε για νέα μέτρα. Γενικά πρέπει να προσέξουμε, αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, τις επαφές μας. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά με έμφαση στους εμβολιασμένους γιατί κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο», δήλωσε η κυρία Γκάγκα.
«Μπορεί να το συζητήσουμε αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα», ανέφερε για τις αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. «Αυτό που έχουμε δει, οι επαφές που κυρίως οδηγούν σε κρούσματα. Είναι οι επαφές χωρίς μέτρα. Oταν φοράμε τη μάσκα, τηρούμε τα μέτρα και δεν συγχρωτιζόμαστε, τα κρούσματα είναι λίγα», τόνισε για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Και πρόσθεσε «τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης να είμαστε εμβολιασμένοι».
«Όταν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, όπως έχουμε τώρα έχουμε και αντίστοιχους θανάτους. Δυο πράγματα είναι πολύ σημαντικά: έχουμε περισσότερους θανάτους στους μη εμβολιασμένους, έχουμε θανάτους σε μεγάλους σε ηλικία και ανθρώπους που έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας», σημείωσε για την αύξηση των θανάτων. «Έχουμε πολλά κρούσματα για τον αριθμό της χώρας, η διαμόλυνση είναι πολύ μεγάλη και να μην αργούν οι ασθενείς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο», εξήγησε η κυρία Γκάγκα.
«Η ελληνική πολιτεία έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορούσε να στείλουμε σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε για τους υγειονομικούς υπαλλήλους. «Η πίεση που έχουμε στο ΕΣΥ δεν είναι ανάλογη με αυτή που έχουμε βιώσει στο παρελθόν», ωστόσο σχολίασε πως οι αντοχές των υγειονομικών, έχουν μειωθεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.