Αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύστημα υγείας να δοκιμάζει τις αντοχές του μέρα με την ημέρα. Παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν αναμένεται να υποχωρήσει, τουλάχιστον για το επόμενο 15θήμερο. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το lockdown, δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων προς τους ανεμβολίαστους. Αυτό που θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις, δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά η αναλογία νοσηλειών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: «Συναγερμός» στην Ευρώπη, τα lockdown και τα έκτακτα μέτρα
Τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ για το κύμα που διανύουμε και οι νοσηλείες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη (23/11) καταγράφηκαν 490 εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση 20 % σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ δόθηκαν 410 εξιτήρια (ημερήσια μεταβολή +36%). Την Τετάρτη, μέχρι το βράδυ, είχαν γίνει 570 εισαγωγές – εκ των οποίων οι 81 στην Αττική, οι 95 στη Θεσσαλονίκη και οι 30 στη Θεσσαλία- και δόθηκαν 500 εξιτήρια.
Σε επίπεδο επικράτειας, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.500 ασθενείς με Covid - 19. Μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη, χθες νοσηλεύονταν 1.522 άτομα με κορνοϊό, εκ των οποίων τα 176 σε ΜΕΘ. Η κατάσταση, παραμένει στο «κόκκινο» στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένους να βρίσκονται καθημερινά σε λίστα αναμονής και το υγειονομικό προσωπικό να είναι εξουθενωμένο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη όπου, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατά την εφημερία του την Τρίτη, εισήχθησαν 94 ασθενείς με κορονοϊό, «όσοι και στην κορύφωση του, τρίτου κύματος». Η ΜΕΘ ήταν γεμάτη και 8 διασωληνωμένοι βρίσκονταν στα χειρουργεία.
Την τελευταία εβδομάδα (μέχρι 21/11) 3.056 άτομα με Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας και δόθηκαν περισσότερα από 1700 εξιτήρια. Από τις αρχές του μήνα έχει καταγραφεί 58% αύξηση στις εισαγωγές, ενώ αναφορικά με τους διασωληνωμένους, η αύξηση ανέρχεται σε 38%.
Σταθεροποίηση στην επικράτεια - Άνοδος στην Αττική
Κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται μία σταθεροποίηση όσον αφορά στα νέα κρούσματα, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εύθραυστη, δεδομένου ότι οδεύουμε και προς την καρδιά του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το επόμενο 15θήμερο δεν αναμένεται να σημειωθεί υποχώρηση στους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή στις νοσηλείες και τους θανάτους.
Με οδηγία που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠε), έχει ήδη ζητηθεί ο περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80%, πλην των πολύ έκτακτων και σοβαρών περιπτώσεων. Από την οδηγία, δεν εξαιρούνται οι ιδιωτικές κλινικές, εξαιρούνται όμως τα ειδικά νοσοκομεία.
«Δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, βάσει του προγραμματισμού και των νοσηλειών που έχουν, εάν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, να περιορίσουν τα τακτικά χειρουργεία. Άρα, για παράδειγμα στην Αττική που ακόμα δεν έχει πιεστεί, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Δεν είναι δεσμευτικός ο περιορισμός, θα γίνεται μόνο αν το κρίνουν οι διοικητές με βάση τις κατειλημμένες κλίνες, είτε απλές είτε ΜΕΘ», διευκρίνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Τις τελευταίες ημέρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημικό κύμα έχει αρχίσει να καταγράφει άνοδο και στην Αττική, ωστόσο, λόγω των αυξημένων ποσοστών εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, το λεκανοπέδιο δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη διάθεση του ΕΣΥ οι πρώτες κλίνες για γενικά περιστατικά από τον ιδιωτικό τομέα.
Σταθερά «όχι» σε lockdown
Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός lockdown, παρά τις διαστάσεις που λαμβάνει η πανδημία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στη γηραιά ήπειρο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για μεγάλη επιβάρυνση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Ήδη πολλές χώρες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, με την Αυστρία και την Σλοβακία να ακολουθούν το δρόμο του lockdown.
Η ελληνική Κυβέρνηση «ποντάρει» στον περιορισμό της κινητικότητας των ανεμβολίαστων πολιτών και στην αύξηση των εμβολιασμών, προκειμένου να συγκρατήσει την επιδημία. Η βασική εξίσωση που παρακολουθεί το υπουργείο Υγείας, είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των εξιτηρίων, μέσα από τον οποίο «βλέπει» τις αντοχές και την πίεση στο ΕΣΥ.
Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τη διαφορετική διαχείριση άλλων χωρών στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν και σχετίζονται με οικονομικές παραμέτρους. «Κάποιες άλλες χώρες, όπως είναι οι χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, επειδή εξαρτούν πλήρως την οικονομική τους παρουσία από τα Χριστούγεννα και από τον Ιανουάριο, επιλέγουν μια πολιτική κλεισίματος, για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ελεύθερη παρουσία αυτές τις περιόδους. Εμείς επιλέγουμε συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους, αλλά και στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών»., δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο Θάνος Πλεύρης
Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι όσον αφορά στους εμβολιασμούς, οδεύουμε προς τους 100.000 την ημέρα, σε επίπεδα δηλαδή του περασμένου Μαΐου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες Τετάρτη, διενεργήθηκαν 85.113 εμβολιασμοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης δόσης, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη περίπου 900.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.