Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σκήπτρα από τη μετάλλαξη Δέλτα θα πάρει μέσα στους επόμενους μήνες αυτή της Ομικρον με τους ειδικούς μέχρι στιγμής να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το κομμάτι της επικινδυνότητας αλλά και την κάλυψη που παρέχουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «οι εμβολιασμοί για όσους είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβόλιο τους και την ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 40 ετών είναι επιτακτική ανάγκη»! Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, παραμένει πάντα στο τραπέζι η πιθανότητα να γίνει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση της μετάλλαξης.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Τα νέα ύποπτα κρούσματα και οι ανησυχίες των ειδικών - Ρεκόρ εμβολιασμών σε λίγες ημέρες

Απίθανη θεωρεί η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επισημαίνει.

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».

Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, τονίζει, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει : «Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα , γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού».

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της Ομικρον αυτή την στιγμή

 βήχας και ο πυρετός είναι τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού που πρέπει να προσέχει κανείς. Τα συμπτώματα αυτά εξακολουθούν να αναφέρονται για όσους εντοπίζονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Παρόλο όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα άλλων παραλλαγών, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται να προκαλεί κάποια ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα.

Ανάμεσα σε αυτά τα νέα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος. Έχει αναφερθεί επίσης ότι οι θετικοί στην Όμικρον δεν χάνουν την όσφρηση ή τη γεύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Όμικρον παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αχαρτογράφητη», είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής.

Μέχρι στιγμής, στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, οι περισσότεροι που μολύνθηκαν έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο δόσεις σε συνδυασμό με την ενισχυτική εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία έναντι της Όμικρον και όλων των άλλων παραλλαγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA