Μενού
  • Α-
  • Α+

Θετικά στη μετάλλαξη Ομικρον βρέθηκαν τα δύο κρούσματα από την Αθήνα, που είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της ανίχνευσης του πρώτου κρούσματος με την νέα παραλλαγή του κορονοϊού που βρίσκεται σε καραντίνα στην Κρήτη.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Ενθαρρυντικά σημάδια βλέπει ο Δρ Φάουτσι - Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνθρωποι που ανιχνεύτηκαν θετικοί στην «Ομικρον», μία γυναίκα και έναν άνδρα, έφτασαν στην Αθήνα από τη Νότια Αφρική. Στο μεταξύ, οι ειδικοί θεωρούν πως μέσα στους επόμενους μήνες η μετάλλαξη Ομικρον θα πάρει τα σκήπτρα από τη μετάλλαξη Δέλτα μέσα στους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επικινδυνότητας αλλά και την κάλυψη που παρέχουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες 

Ταυτόχρονα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, από τους 6 στους 3 μήνες. Υπενθυμίζεται πως έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού. Ενα ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πολιτών που δεν κάνουν άμεσα την τρίτη δόση, αν και το δικαιούνται. Ακόμα, οριστική συζήτηση στην κυβέρνηση δεν έχει γίνει για το θέμα, αλλά είναι σαφές ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα παύσουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Με δεδομένο τώρα, ότι η τρίτη δόση άνοιξε για όλους τους ενηλίκους, είναι σαφές ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδόθηκε με δύο δόσεις θα πρέπει να έχει μια ημερομηνία λήξης. Αυτή δεν θα είναι στους τρεις μήνες, αλλά δεν θα παρατείνεται επ’ αόριστον η ισχύς του πιστοποιητικού. Με άλλα λόγια, από ένα σημείο και μετά, η τρίτη δόση θα είναι κριτήριο για την ισχύ του πιστοποιητικού.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Ομικρον αυτή την στιγμή

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, ο βήχας και ο πυρετός είναι τα κύρια συμπτώματα. Παρόλο όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα άλλων παραλλαγών, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται να προκαλεί κάποια ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα.

Ανάμεσα σε αυτά τα νέα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος. Έχει αναφερθεί επίσης ότι οι θετικοί στην Όμικρον δεν χάνουν την όσφρηση ή τη γεύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Όμικρον παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αχαρτογράφητη», είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής. Μέχρι στιγμής, στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, οι περισσότεροι που μολύνθηκαν έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο δόσεις σε συνδυασμό με την ενισχυτική εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία έναντι της Όμικρον και όλων των άλλων παραλλαγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA