Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης πρότεινε ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον «δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών». «Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα  εκτίμησε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και για αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Γραμμή άμυνας στα αεροδρόμια τα μοριακά τεστ - Νέα δεδομένα από τον Ιανουάριο

Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παυλάκης τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».

«Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά» υποστήριξε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000. Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την μετάλλαξη Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Για την τρίτη δόση τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η επήρειά της.

Είσοδος στη χώρα μόνο με PCR 48 ωρών

Η ανησυχία που επικρατεί για την έξαρση της μετάλλαξης Ομικρον σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό για τις εξελίξεις στη χώρα μας με την κυβέρνηση να βρίσκεται επί ποδός εν όψει της κρίσιμης περιόδου των Χριστουγέννων. Αυτό είναι εξάλλου και το αποκλειστικό ζητούμενο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και σε αυτή τη λογική λήφθηκε το νέο έκτακτο μέτρο του «κλεισίματος των συνόρων» από την προσεχή Κυριακή (19/12), προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα των ταξιδιωτών. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έναντι της μετάλλαξης και για πρώτη φορά αναγκάζεται να εξισώνει εμβολιασμένους με ανεμβολίαστους σε κάποιο από τα μέτρα που έλαβε μέχρι τώρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να παραμείνει και μετά τις γιορτές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις εισηγήσεις, δεν αναμένεται να ληφθούν επιπλέον περιορισμοί εν όψει των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA