Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον ξεφεύγει από τα τεστ, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Την ίδια ώρα τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς κάθε μέρα που περνά και γι' αυτό όλοι καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: Προσοχή στα συμπτώματα, αυτά που είναι πιο συχνά και μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος

Διαβάστε ακόμη: ΕΟΔΥ: Οδηγίες για όσους νοσούν με κορονοϊό ή έχουν επαφή με κρούσμα - Τι ισχύει με την καραντίνα

Μιλώντας στην ΕΡΤ η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η ίδια εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες λόγω των γιορτών. «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας ότι «περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».

«Είναι το είδος του ιού η Ομικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου», σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ. Σχολιάζοντας τη δράση της μετάλλαξης Όμικρον, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.

Συμπτώματα: Πού διαφέρει η μετάλλαξη Ομικρον από τη Δέλτα

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με τη Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν 70 φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις μέχρι πρώτες νοσηλείες ασθενών από Όμικρον η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι κανείς ασθενής σε ΜΕΘ δεν έχει προσβληθεί από Όμικρον. «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα».

Σαρηγιάννης: Αναμένουμε 80.000 κρούσματα την ημέρα 

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα είναι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων εβδομαδιαίως θα είναι τα 60.000 - 65.000 κρούσματα με το μάξιμουμ των κρουσμάτων να είναι γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα. Μετά θα μιλήσουμε για μία γρήγορη αποκλιμάκωση».

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην ανησυχία που υπάρχει για τα νοσοκομεία: «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».

Τζανάκης: Η Όμικρον μεταδίδει μία-δύο ημέρες πριν και μετά από τα συμπτώματα

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. «Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 15 – 20% σε σχέση με άλλες χώρες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα στη μετάλλαξη Ομικρον

Η μετάλλαξη Ομικρον κυριαρχεί και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο,  όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα, μπούκωμα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, καλό θα είναι να μην τα αγνοήσει, αλλά να ελεγχθεί και να αποφύγει την επαφή με άλλους για να περιορίσει την μετάδοση του ιού. 

Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, τα παρακάτω είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον: 

  • Ενόχληση στο λαιμό 
  • Πόνος στην πλάτη 
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση 
  • Πονοκέφαλος 
  • Κόπωση 
  • Φτέρνισμα 
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις 
  • Πόνοι στο σώμα
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA