Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν «πυρκαγιά» διασπείρεται η μετάλλαξη Ομικρον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη από δειγματοληψίες σε πέντε περιφέρειες διαπιστώθηκε πως η διασπορά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί των δειγμάτων. Ταυτόχρονα ο κ. Ζαούτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την αποτελεσματικότητα των rapid test τονίζοντας πως το 95% των ατόμων που ανιχνεύτηκαν θετικά, ήταν θετικά και στα μοριακά τεστ

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον - Θεοδωρίδου: Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις με το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, οι πρώτες εικόνες από πέντε περιφέρειες και συγκεκριμένα, από Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη, δείχνουν ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον κυμαίνεται στο 70%.Αναφορικά με τις εισαγωγές, τις τελευταίες μέρες το 70% των ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της Αττικής αφορούν την μετάλλαξη «Όμικρον». 

Ο κ. Ζαούτης τόνισε παράλληλα ότι η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να έχει τόσο χαμηλότερη νοσηρότητα όσο και θνητότητα. Για την αποτελεσματικότητα του testing, ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε σε στοιχεία του ΕΟΔΥ τονίζοντας πως το 95% ατόμων με θετικά μοριακά τεστ είχαν και θετικά rapid test. «Υπάρχει αξιοπιστία των τεστ στη μετάλλαξη Ομικρον», σημείωσε. 

Θεοδωρίδου: Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις του εμβολίου για την Ομικρον

Η ταχεία επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας. Αυτό ανάφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την Oμικρον, είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 80% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η μετάλλαξη Ομικρον, είπε, πιθανόν να συμβάλει στην θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στη συνλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA