Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές, λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, από τις 26 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η ανοδική πορεία, έπειτα από μία πορεία μείωσης τεσσάρων εβδομάδων, ο κινούμενος μέσος όρος των εισαγωγών έχει αυξηθεί κατά 55%, με τον ημερήσιο αριθμό να φτάνει χθες, Κυριακή, τις 632. Εντούτοις, οι νοσηλείες δεν είναι ανάλογες με το ποσοστό των κρουσμάτων των παραλλαγών Ομικρον και Δέλτα, αντίστοιχα, οι οποίες εξακολουθούν να συνυπάρχουν στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από άλλες χώρες οι νοσηλείες των περιστατικών με Όμικρον αφορούν σε ηπιότερα περιστατικά και είναι βραχυχρόνιες. Αυτό που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας, είναι ότι μόνο το 50% των νοσηλειών στη χώρα μας αφορούν σε ασθενείς με Όμικρον, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι ασθενείς με Δέλτα. «Ενώ στην κοινότητα η Όμικρον επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της Δέλτα που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει  το 50%-55% των νοσηλειών», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Το… παράδοξο, όμως, δεν είναι τόσο παράδοξο, καθώς είναι γνωστό ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί βαρύτερη νόσο απ’ ό,τι η Όμικρον. Αυτό είναι και το στοιχείο που ανησυχεί τις Αρχές, καθώς  τα περιστατικά της Δέλτα οδηγούν σε επιβάρυνση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποσυμπιεστεί από το 4ο κύμα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ, ενδέχεται επίσης να επιφέρει η Όμικρον, παρότι ηπιότερη, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες. Ήδη, το τελευταίο διάστημα διαγράφεται μία αυξητική τάση στους διασωληνωμένους, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 600-700 μέχρι και το Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Από σήμερα, Δευτέρα, οι ιδιωτικές Κλινικές που έχουν αντίστοιχα τμήματα, παραχωρούν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση covid περιστατικών, προσθέτοντας 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, οι ιδιώτες έχουν παραχωρήσει στη διάθεση του ΕΣΥ άλλα 1100-1200 Covid και non Covid κρεβάτια, στη Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα, καθώς και το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουν για διαχείριση non Covid περιστατικών. 

Επιπλέον, την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, αναλαμβάνουν καθήκοντα οι ιδιώτες γιατροί των οποίων οι υπηρεσίες επιτάσσονται. Η επίταξη αφορά μη επιταχθέντες προηγουμένως γιατρούς, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος, ανασχεδιασμός γίνεται και στο ΕΣΥ, αναπτύσσοντας άλλες 170 κλίνες. Το Σισμανόγλειο νοσοκομείο μετατρέπεται σε "only Covid" και την εφημερία του αναλαμβάνουν το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA