Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε σημαντικές διευκρινίσεις που αφορούν τους εφήβους και τα παιδιά, σε σχέση με τον εμβολιασμό και τη νόσηση, προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως εξήγησε, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
  • Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει. Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

Επίσης η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από κορονοϊό, κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη. Επανερχόμενη, στις ερωτήσεις που γίνονται για την τέταρτη δόση είπε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και το ζήτημα της 4ης δόσης εξαρτάται ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η ίδια χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση «άσκηση επί χάρτου», ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό την άνοιξη, είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

Η μετάλλαξη Ομικρον μπορεί να εγκαταστήσει μία υψηλή ανοσία αλλά δεν φτάνει για να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης, τόνισε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι ο ιός αυτός μας έχει δώσει πάρα πολλές παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να μας δώσει κι άλλες, οπότε είναι λογικό οι εταιρείες να προετοιμάζονται για την τέταρτη δόση. Η αισιοδοξία χρειάζεται αλλά και η ετοιμότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε ότι η αναμνηστική τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία και αποτελεί ουσιαστικά ασπίδα για τη σοβαρή νόσηση.

Σε σχετική ερώτηση για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας, είπε ότι δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης έως τώρα ενώ για την περίπτωση του συνδυασμού γρίπης με κορονοϊό και την περίπτωση που έχει εμφανιστεί σε μία έγκυο από το Ισραήλ είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικές καταγραφές. Τέλος, επισήμανε ότι με βάση τα όσα γνωρίζει από συναδέλφους της δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με Όμικρον στην χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτηση της μιλώντας για τις εκατομμύρια ώρες διδασκαλίας που χάθηκαν λόγω του κορονοϊού και τόνισε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αυτοελέγχου πριν ανοίξουν τα σχολεία. Το 2022 δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία, σημείωσε.

Σύνδρομο MISC: Τι είναι και γιατί είναι αυξημένος ο διαβήτης σε παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό

Την ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανέφερε, μελέτες του CDC έχουν δείξει ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορονοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και ένα ακόμη σπάνιο σύνδρομο με την ονομασία MISC

«Εχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2 - 6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου. 

Όπως ανέφερε, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων. 

Τι θα ισχύσει με παιδιάτρους και εμβολιασμό παιδιών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών σε όλη τη χώρα, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζει περιορισμένο αριθμό, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους.  

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000 παιδιά. Ο κ. Θεμιστοκλέους, απηύθυνε για άλλη μια φορά κάλεσμα στους ιδιώτες παιδιάτρους να συμβάλουν στον εμβολιασμό των παιδιών. Ανακοίνωσε ότι όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.

Αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων. Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, περισσότεροι από 150.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογισθούν οι αιτήσεις για κατ΄ οίκον εμβολιασμό, το ποσοστό των άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για λόγους υγείας, και εξήγησε ότι ο θεράπων ιατρός εάν κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη και επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.  "Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό", είπε, σημειώνοντας ότι, "ακόμα και αν υπάρχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου μπορεί να εμβολιαστεί με άλλο είδος".

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, ξεπεράστηκαν σήμερα οι 18.100.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.540.000 πολίτες, δηλαδή το 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.150.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,7% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,7% και 80% αντίστοιχα.

Αναμνηστική δόση

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5,8 εκ. πολίτες, ποσοστό 81% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4 εκ. εμβολιασμοί ποσοστό 68,2% επί των δικαιούχων και 725.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους , ποσοστό 14,3% των δικαιούχων. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 92,3%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 75,2%.

Επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δύο δόσεις) και στους 3 μήνες από την διενέργεια του εμβολιασμού τους με εμβόλιο J&J. Οι πολίτες που έχουν περάσει το 7μηνο, ή το περνάνε τις επόμενες 15 μέρες και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, είναι 440.000 και δίνεται το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση. Τόνισε μάλιστα, ότι αυτοί οι πολίτες έχουν προτεραιότητα για να βρουν ραντεβού εμβολιασμού. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 55.000 πολίτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην λειτουργία, από σήμερα, της πλατφόρμας anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο Εμβολιασμών Εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρες που δεν υποστηρίζουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στα ΚΕΠ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA