Μενού
  • Α-
  • Α+

Υφεση της επιδημίας Ομικρον διαφαίνεται στον ορίζοντα, η οποία θα έρθει νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, εάν η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Εντούτοις, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εάν η πορεία των νέων διαγνώσεων συνεχίσει να είναι καθοδική, σύντομα αναμένεται άρση ή τουλάχιστον χαλάρωση των μέτρων. Οι ειδικοί, απ' την πλευρά τους, κρατούν «μικρό καλάθι», τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, ενώ σαφέστερη εικόνα για την πορεία της Όμικρον στην Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχουν εντός αυτής ή και της επόμενης εβδομάδας. 

Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται η επαναξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων αλλά και η αποτίμηση της επίδρασης της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Τα καλά νέα

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων: Εξακολουθούν να μειώνονται τα κρούσματα, με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 21.894, παρουσιάζοντας πτώση 38,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουν να δουν εάν θα παραμείνει αυτή η πτώση ή θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, εάν η πτώση συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα, τότε πολύ σύντομα θα περάσουμε σε ύφεση.

Σταθεροποιούνται οι εισαγωγές ασθενών: Ακολουθώντας τη μείωση των κρουσμάτων, φαίνεται να σταθεροποιούνται και οι εισαγωγές ασθενών με Covid -19 στα νοσοκομεία, σε υψηλά ωστόσο επίπεδα. Ο κινούμενος επταήμερος μέσος όρος διαμορφώνεται στις 564, σημειώνοντας αύξηση μόλις 1,5%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εντούτοις, το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες για τη λήψη των αποφάσεων, παραμένει πάνω από τη μονάδα.

Επιβεβαιώνεται η ηπιότερη νόσος από την Όμικρον: Διαθέσιμες είναι πλέον καλά τεκμηριωμένες μελέτες αναφορικά με τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον. Πρόσφατη μελέτη από την Καλιφόρνια κατέδειξε ότι οι ασθενείς, που είχαν μολυνθεί με το νέο στέλεχος είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το εύρημα ότι η Όμικρον σχετίζεται με σημαντικά βραχύτερο χρόνο νοσηλείας.  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ασθενείς που νοσούσαν με την παραλλαγή Όμικρον ήταν νεότεροι και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με την έκβαση της νόσου που προκαλεί η Όμικρον σε ανεμβολίαστους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ξεκινά η χορήγηση των αντιιικών χαπιών: Ενα σημαντικό όπλο προστίθεται στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών. Το αντιιικό χάπι χορηγείται για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, σε άτομα υψηλού κινδύνου. Συνταγογραφείται από τους γιατρούς και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί από την ειδική Επιτροπή, θα χορηγείται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευομένους με ήπια νόσο, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Επειδή προς το παρόν έχει πάρει μόνο θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και όχι έγκριση, για τη χορήγησή του θα απαιτείται γραπτή συναίνεση από την πλευρά του ασθενούς. 

Τα κακά νέα

Παραμένει η Δέλτα: Παρότι η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί στη χώρα μας, καταλαμβάνοντας το  90% των κρουσμάτων, παραμένει στην κοινότητα και η Δέλτα, η οποία προκαλεί πιο βαριά νόσο και επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 φέρει το στέλεχος Δέλτα, ενώ από το ίδιο στέλεχος έχει μολυνθεί η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που διασωληνώθηκαν. Μέχρι στιγμής, έχουν γνωστοποιηθεί δύο απώλειες ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι: Ανοδική πορεία εξακολουθεί να διαγράφει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά με τάσεις σταθεροποίησης. Ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος διαμορφώνεται στους 668, σημειώνοντας αύξηση 6%, ωστόσο τα μοντέλα προβλέπουν ότι ο εν λόγω δείκτης θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 600 για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι προβλέψεις αυτές δεν επιβεβαιωθούν και σημειωθεί περαιτέρω αύξηση, τότε υπάρχει κίνδυνος να επαληθευτεί το δυσμενέστερο σενάριο, καθώς -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid βρίσκεται ήδη στο 90% (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών), ενώ οι δυνατότητες αύξησης της δυναμικότητας έχουν πλέον εξαντληθεί.

Μετακινούνται τα κρούσματα προς τις μεγαλύτερες ηλικίες: Οι ειδικοί παρατηρούν  μετακίνηση της διασποράς προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, με ένα στα δύο νέα κρούσματα να άφορά σε ενήλικες 35 ως 64 ετών, κάτι που σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Είναι ενδεικτικό ότι το 44% των διασωληνωμένων αυτή τη στιγμή ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 ετών. 

Αυξάνονται οι θάνατοι: Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι θάνατοι, με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο να διαμορφώνεται στους 84, σημειώνοντας αύξηση 22%. Την τελευταία εβδομάδα 590 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. Το 18% των ασθενών που καταλήγουν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 ετών και το 81% έχουν ηλικία άνω των 65 ετών. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA