Μενού
  • Α-
  • Α+

Την κάτω… βόλτα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τον επταήμερο μέσο όρο να σταθεροποιείται περί τα 18.000. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο «πλατό» της κυκλοφορίας της Όμικρον (BA.1), ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας –έστω και πρόσκαιρης- αύξησης των κρουσμάτων, με ορισμένους εξ αυτών να αναδεικνύουν ως υπεύθυνη την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2).

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Γιατί έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων, κόντρα στην αύξηση των θανάτων

Όπως επεσήμανε τη Δευτέρα (31/12) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη Βόρεια Ευρώπη και είναι πιθανό να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη μετά από μερικές εβδομάδες.

Σε αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία κ.ά. αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να αντικαθιστά το αρχικό στέλεχος Όμικρον. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε πιθανώς είναι πιο μεταδοτική.

Σύμφωνα με μελέτη από τη Δανία, όπου η BA.2 έχει εξαπλωθεί ευρέως και αντιστοιχεί πλέον στην πλειονότητα των κρουσμάτων Όμικρον, οι ασθενείς της Όμικρον 2 είναι περίπου 33% πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, συγκριτικά με την αρχική υποπαραλλαγή BA.1. Σημειώνεται, ωστόσο,  ότι η νέα μελέτη, δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και δεν έχει δημοσιευτεί. 

Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας έχουν δώσει και προκαταρτικά ευρήματα στη Βρετανία. Πάντως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας, η Όμικρον 2 δεν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας, καθώς θεωρείται απίθανο να προκαλέσει ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι της Covid-19 φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Ωστόσο, επειδή η ΒΑ.2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον, μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας.

Γιατί υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα

Παρότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ενθαρρυντικές, στην Ελλάδα δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς μεγάλο ποσοστό των πολιτών στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που είναι και οι πιο ευάλωτες, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τους 119 θανάτους που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, οι 116 αφορούσαν σε άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, αν και όπως η ΒΑ.1 έτσι και η ΒΑ.2 δεν φαίνεται να συνδέεται με σοβαρή νόσο,  η πιθανώς αυξημένη μεταδοτικότητα ενδέχεται να επιφέρει σταδιακά περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς θα μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι.

Είναι ενδεικτικό ότι, ήδη οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα έχουν συρρικνωθεί σε κάτω του 10% και οι νοσηλείες της αντιστοιχούν σε λιγότερες από 2 στις 10.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνολικά, το 75% των θανάτων καταγράφονται σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, τη στιγμή που σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Όπως διαμηνύουν, ένας στους πέντε με έναν στους δέκα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικία θα καταλήξουν όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA