Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο στόχος που έχει τεθεί για τα τέλη Μαρτίου, να έχει επιστρέψει δηλαδή και η Ελλάδα στον δρόμο της κανονικότητας προϋποθέτει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Ηδη όπως έχει προαναγγελθεί ένα από τα βήματα πρoς αυτή την κατεύθυνση είναι κατάργηση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα θέσει επί… τάπητος θέματα που άπτονται της περαιτέρω χαλάρωσης και των εναπομεινάντων περιορισμών

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της επιτροπής, αναμένεται να συζητηθούν πληρότητες σε χώρους και δραστηριότητες και τουριστικά πρωτόκολλα, ενώ την κατάργηση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους την «βλέπουν» εντός του Μαρτίου. Εντούτοις, η εισήγηση της κυβέρνησης, επί της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν οι επιστήμονες αναμένεται, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανατροπές. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για την άρση των περιορισμών εξακολουθεί να διεξάγεται μόνο για τους εμβολιασμένους, ενώ προς το παρόν δεν τίθεται κανένα θέμα αναφορικά με τους ανεμβολίαστους.

Αρση μέτρων μόνο για εμβολιασμένους

«Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι.

Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τη Δευτέρα.

Αυτές είναι αλλαγές που έρχονται

Τους επόμενους μήνες και καθώς εκτιμάται ότι ο ιός θα έχει πλέον ενδημική παρουσία, εάν δεν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες θα επανεξετάσουν και ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την επιτήρηση, το testing, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα πρωτόκολλα της καραντίνας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. 

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η εστίαση μετατοπίζεται πλέον από τα κρούσματα, στη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους. Ο λόγος που αρχικά το βάρος έπεφτε στα κρούσματα ήταν το γεγονός ότι συμβάδιζαν με τους «σκληρούς» δείκτες, μία «εξίσωση» η οποία μετά την επικράτηση της Όμικρον έχει αλλάξει. Πλέον, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι υψηλός, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων και των θανάτων, καθώς η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει αυξηθεί. Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, αν όχι μέσα στους επόμενους μήνες, σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων και όχι στα κρούσματα, τα οποία θα πάψουν πλέον να καταγράφονται, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. 

Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του testing σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα σχολεία, ενώ στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων θα μπουν  και τα πρωτόκολλα της καραντίνας, τα οποία ήδη χαλαρώνουν ολοένα και περισσότερο.

Τα πιστοποιητικά ως «πάσο»

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και το κατά πόσο η χρήση τους θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται ως «πάσο» για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Όπως εξηγούν πηγές, η οριστική έξοδος από την πανδημία είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, η οποία θα πάρει χρόνο και μέσα σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείονται οι ανατροπές. Tην ίδια στιγμή, τo green pass είναι ένα μέτρο που στη χώρα μας αύξησε τα ποσοστά του εμβολιασμού, κάτι που δεν χρειάστηκε σε άλλες χώρες που είχαν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Δανία. Δεδομένου ότι το χειμώνα αναμένεται να σημειωθεί πάλι άνοδος των επιδημιολογικών δεικτών, ενδεχομένως το μέτρο να χάσει τη δυναμική του εάν στο μεταξύ έχει αρθεί και στη συνέχεια ξαναεπιβληθεί.

Η συζήτηση αναφορικά με τα σημαντικά αυτά ζητήματα αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος Μαρτίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA