Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, ο Γρηγόρης Λέων έχει δηλώσει πως η ασφυξία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως αιτία θανάτου. Ο ιατροδικαστής με νέα ανάρτησή του στο Facebook παραθέτει το πόσο δύσκολο είναι να ανιχνευτεί η ασφυξία στους ανθρώπους. Για τα μικρά παιδιά δε επισημαίνει ότι: «ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια».

Η ανάρτηση του ιατροδικαστή

«Ας πάρουμε την υπόθεση ότι ένας παππούς πάσχει (στην καρδιά) από στεφανιαία νόσο, αν κάποιος πάει και του αποφράξει τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών (μύτη, στόμα) ο παππούς πεθαίνει από ασφυξία και όχι από στεφανιαία νόσο. Επειδή ο παππούς δεν έχει και πολλές δυνάμεις για να αντισταθεί πιθανά ο ιατροδικαστής να βρει λίγα έως καθόλου σημάδια βίας.

Μια αντίστοιχη βιβλιογραφία ιατροδικαστικής για τα παιδιά μας λέει: “το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια”. Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή “λύση βλεννογόνου” ή κάποιες μικροεκδορές. Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον Παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο. Τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, “αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας” νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό». 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrigoris.leon%2Fposts%2F10166145106670321&show_text=true&width=500

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λέων από την περασμένη εβδομάδα είχε μιλήσει για στοιχεία που αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ασφυξίας πίσω από τους θανάτους της Μαλένας και της μικρής Ιριδας. Την Τρίτη (15/3) έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, κοινοποιώντας ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής για να συνδέσει τα ευρήματα περί εκφύλισης ηπατικών κυττάρων των δύο παιδιών με τη βιβλιογραφία. 

«Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες» σημείωσε ο ίδιος, ενώ μιλώντας στο Live News του MEGA τόνισε πως «ή θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό γενετικό λόγο για να μπορούν να αιτιολογηθούν ή όλα τα ενδεχόμενα, μα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA