Μπορεί οι εγκληματολόγοι που χειρίστηκαν την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας να είχαν στρέψει από την αρχή το βλέμμα τους επάνω στη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου, θεωρώντας την -αν όχι ένοχη- τουλάχιστον ύποπτη, όμως, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έδειξαν την ουσία της κεταμίνης, τα χέρια τους ήταν σχεδόν «δεμένα».
Σχεδόν, γιατί από τις έρευνες που είχαν διεξάγει όλο αυτό το διάστημα σε Πάτρα και Αθήνα, υπήρξαν τρεις άνθρωποι που αυτά που κατέθεσαν έβαζαν κυριολεκτικά «φωτιά» στην υπόθεση της δολοφονίας και αποτέλεσαν τον οδηγό για τη σύλληψη της μητέρας. Από τις τρεις κομβικές καταθέσεις, η μία ανήκει σε νοσηλεύτρια, η δεύτερη σε ιατροδικαστή και η τρίτη σε γιατρό και από τα λεγόμενά τους, οι αστυνομικοί κατάφεραν να «δέσουν» την όλη υπόθεση και να φτάσουν στη σύλληψη.
Διαβάστε ακόμη: Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραιτείται από την υπόθεση με τα νεκρά παιδιά και ο Νίκος Ιωάννου
«Η μητέρα ενημέρωσε για τη Τζωρτζίνα λες και ζητούσε σεντόνια»
Η πρώτη κατάθεση είναι της νοσηλεύτριας μέσα στο νοσοκομείο στην οποία απευθύνθηκε η Πισπιρίγκου όταν το παιδί άρχισε να έχει σπασμούς. Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε ξεκινήσει να έχει σπασμούς, είχε πάθει καρδιακό επεισόδιο και η μητέρα της βγήκε από το δωμάτιο για να ζητήσει βοήθεια. Απευθύνθηκε στη νοσηλεύτρια, η οποία βρισκόταν στη στάση των νοσηλευτών στη μέση του διαδρόμου: «Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μού έδωσε την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά μου να μετακινήσουμε το παιδί (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Όταν με πλησίασε, μού είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα, που δεν κατάλαβα τι μού έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα γιατρό», δήλωσε η νοσηλεύτρια για τις στιγμές πριν τον θάνατο του κοριτσιού. Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα είχε χάσει ήδη δύο παιδιά και η συμπεριφοράς της δεν έδειχνε την ανάλογη ταραχή.
Ο ιατροδικαστής προσδιόρισε τον χρόνο που έδρασε η κεταμίνη
Η δεύτερη πολύ βασική κατάθεση ήταν του ιατροδικαστή, ο οποίος πρώτος μελετώντας τις τοξικολογικές εξετάσεις διαπίστωσε την ποσότητα της κεταμίνης, η οποία έφτανε τα 6,5 mg. Η κατάθεσή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσδιόρισε το επίμαχο «μισάωρο» οπότε και το παιδί έχασε τη ζωή του, για να πάρουν εν συνεχεία καταθέσεις οι αστυνομικοί και να προσδιορίσουν ότι ήταν εκείνο το διάστημα η μητέρα έμεινε μόνη της με την Τζωρτζίνα στο δωμάτιο του νοσοκομείου: «Ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι: άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά ενδοφλέβια χρήση. 1-5 λεπτά από την ενδομυϊκή χρήση, 5 -10 λεπτά ενδορινικά και 15-20 λεπτά από του στόματος. Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια η οποία μπορεί αν δεν αντιμετωπιστεί να οδηγήσει σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή». Οι Αρχές γνώριζαν παράλληλα πως η Πισπιρίγκου έχοντας γνώσεις ως παλιά νοσηλεύτρια γνώριζε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να χορηγήσει την ουσία ακόμα και ενδοφλέβια.
Με τον απινιδωτή δεν θα μπορούσε να «φύγει» από την καρδιά
Η τρίτη αποκαλυπτική κατάθεση που ολοκλήρωσε το παζλ της υπόθεσης ήρθε από έναν γιατρό από το Ωνάσειο. Υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα είχε περάσει από το εν λόγω νοσοκομείο πριν από τη νοσηλεία στο «Παίδων» καθώς, σύμφωνα με τους γονείς της, είχε πρόβλημα με την καρδιά της. Οι γιατροί είχαν τοποθετήσει απινιδωτή και υποστήριζαν μάλιστα ότι έτσι όπως έχει θωρακιστεί το παιδί δεν υπήρχε περίπτωση να «φύγει» από την καρδιά του. Τελικά, το 9χρονο παιδί πέθανε από πρόβλημα στην καρδιά: «Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα, (σ.σ. δηλαδή ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρόλα αυτά στο Νοσοκομείο Παίδων υπέστη και πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της παρά την τοποθέτηση του απινιδωτή», τόνισε ο γιατρός και οι αστυνομικοί ήταν πια σίγουροι!
Οι Αρχές ψάχνουν τη... διαδρομή της κεταμίνης μέχρι την Πισπιρίγκου
Στο μεταξύ στην Πάτρα οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες εστιάζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε στο σπίτι της η μητέρα των παιδιών. Οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από το πώς, από πού και σε τι ποσότητες μπορεί να προμηθεύτηκε την κεταμίνη την φαρμακευτική ουσία που σκότωσε τη Τζωρτζίνα. Η ΕΛ.ΑΣ ψάχνει να βρει στοιχεία για το εάν η Πισπιρίγκου προμηθεύτηκε την κεταμίνη από φαρμακαποθήκες, είτε μέσω κάποιου κτηνιατρείου, είτε μέσω κάποιου ηλεκτρονικού καταστήματος στο διαδίκτυο.
Οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί πώς έφτασαν οι ουσίες στα χέρια της 33χρονης. Στο ειδικό εγκληματολογικό εργαστήριο ερευνούν εξονυχιστικά τόσο το κινητό της τηλέφωνο, όσο και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές προκειμένου να δουν αν υπάρχουν ηλεκτρονικά ίχνη τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην άκρη του νήματος σχετικά με τη «διαδρομή» που ακολουθήθηκε για τη προμήθεια.
Τα άλλα δύο πρόσωπα που ερευνούν οι Αρχές
Στο «κάδρο» της Αστυνομίας έχουν μπει ακόμη δύο πρόσωπα, που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν ακόμη. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οι ερευνητές η Πισπιρίγκου έδρασε πολύ σχολαστικά σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον θάνατο της Τζωρτζίνας και αυτό τους δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν ήταν μόνη Παράλληλα, αναρωτιούνται εάν κάποιο άλλος μέλος της οικογένειας υποπτεύθηκε ποτέ κάτι πώς γίνεται να μην υπήρξε συνέχεια;
Η αστυνομία θα προσπαθήσει να αποσπάσει ομολογία έστω και αν θεωρούν πως θα χρειαστεί χρόνο για κάτι τέτοιο από τη στιγμή που μέχρι τώρα είναι σχεδόν «μουγκή». Οι Αρχές δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλα άτομα που την βοήθησαν ή έστω συγκάλυψαν την υπόθεση, αλλά αρκετά έμπειροι αξιωματικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως: «Αποκλείεται να έδρασε μόνη της η μητέρα». Στο «κάδρο» βρίσκονται ήδη δύο συγγενικά της πρόσωπα, όμως, οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και μεθοδικές και σε αυτό το κομμάτι της έρευνας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.