Πέραν από την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, για τον οποίο έχει προφυλακιστεί η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, σε πλήρη εξέλιξη είναι και η διερεύνηση για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών στην Πάτρα, της Μαλένας και της Ιριδας. Οι συγκεκριμένοι θάνατοι έχουν βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρη Λέων, να δηλώνει το πρωί της Πέμπτης (14/4), πως οι δύο νέοι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την υπόθεση θα δώσουν πειστικές απαντήσεις και νέες πραγματογνωμοσύνες που δε θα επιδέχονται αμφισβήτησης.
«Δίνεται η ευκαιρία να ακυρωθούν οι δύο πρώτες πραγματογνωμοσύνες, όχι τα ευρήματα». Ο κ. Λέων ζήτησε από τους ιατροδικαστές που εμφανίζονται δημόσια και μιλούν για τους θανάτους, να είναι συγκρατημένοι και να αφήσουν τους συναδέλφους τους να χειριστούν την υπόθεση. «Να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς να κάνουν το έργο τους. Ακούω συγκεκριμένους συναδέλφους που προτείνουν, είτε με διαρροές είτε επίσημα, και λυπάμαι που το λέω αλλά είναι συνάδελφοι που εμπλέκονται με την υπόθεση, και με τον έναν ή άλλον τρόπο έχουν γράψει τις απόψεις τους σε πραγματογνωμοσύνες και τώρα προσπαθούν και με δικά τους κίνητρα να αλλοιώσουν την εικόνα.
Οι συνάδελφοι που έχουν αναλάβει πραγματογνώμονες, ούτε συμβουλές χρειάζονται ούτε να λέμε για διάφορα σενάρια. Αν θεωρούν ότι οι ίδιοι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, θα το κρίνουν οι ίδιοι». Ο Γρηγόρης Λέων τόνισε ότι θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τις συνεντεύξεις που έχει δώσει η οικογένεια, καθώς από εκεί προκύπτουν πολλά κρίσιμα στοιχεία. «Η μητέρα έχει δώσει συνεντεύξεις, ο πατέρας έχει δώσει συνεντεύξεις, ας τους ακούσουμε. Η μητέρα μιλάει ξεκάθαρα και για τα δύο παιδιά, λέει συγκεκριμένα πράγματα, λέει έλλειψη οξυγόνου. Τι σχέση έχει αυτό με ηπατική ανεπάρκεια;».
Στο μικροσκόπιο η σχέση του ζευγαριού
Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπαίνει και η σχέση του ζεύγους Δασκαλάκη. «Τα παιδιά δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστές, ούτε όταν ήταν στη ζωή», σημειώνει η Αννα Ντόκου, ψυχολόγος. «Για τη Ρούλα Πισπιρίγκου, πρωταγωνιστής είναι μόνο ο σύζυγός της, τα παιδιά δεν είναι πρωταγωνιστές. Προτεραιότητά της δείχνει ότι είναι ο άντρας της, ο έλεγχός του, ο τρόπος που θα τον επηρεάζει».
Σύμφωνα με την κ. Ντόκου, η ταμπέλα του Μάνου προς τη Ρούλα ως η τέλεια μητέρα, μπήκε «για να απενοχοποιήσει την απουσία του ως πατέρας». «Η απορία όλων μας είναι η στάση η οποία κρατά ο Μάνος Δασκαλάκης», είπε από τη μεριά της η Κατερίνα Μαυροειδή, ποινικολόγος. «Προσπαθεί να υιοθετήσει μια στάση για να αποποιηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη».
«Ξεσκονίζουν» τους φακέλους Μαλένας, Ιριδας
Την ίδια ώρα η διερεύνηση για τα αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους δύο ιατροδικαστές της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Yπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη (προϊστάμενος) και Νίκο Καλογριά, να έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν τις νέες εξετάσεις στα δείγματα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους από τα δύο κορίτσια.
Οι ιατροδικαστές εξετάζουν εκ νέου τους φακέλους των δύο παιδιών με σκοπό να διενεργήσουν νέες ιστολογικές και εφόσον αυτό κριθεί δυνατόν να γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις στα δείγματα από τα δύο κορίτσια που είχαν διατηρηθεί σε Αθήνα και Πάτρα αντίστοιχα. Ολα αυτά έρχονται να δώσουν νέα στοιχεία, αφού στο προηγούμενο διάστημα είχε συσταθεί επιτροπή η οποία ατύπως είχε αναλάβει να αναψηλαφήσει τον ιατρικό φάκελο της Μαλένας, που είχε καταλήξει το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών, με το τότε ιατροδικαστικό πόρισμα να μιλά για ηπατική ανεπάρκεια. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας για την οποία η μητέρα της ήδη κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με χορήγηση θανατηφόρας δόσης κεταμίνης, οδήγησαν την Εισαγγελία στην απόφαση για νέα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέθεσε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης του MEGA, Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Live News, οι ιατροδικαστές περιστρέφουν τη νέα έρευνά τους γύρω από την εκτεταμένη βλάβη στο συκώτι της Μαλένας. Ηδη τα πρώτα τους συμπεράσματα αναφέρουν πως η βλάβη στο ήπαρ του παιδιού δεν μπορεί να έχει προκληθεί μέσα σε μεγάλο διάστημα, καθώς η διάρκεια θα είχε φανεί στις εξετάσεις που έκανε το παιδί σε καθημερινή βάση μέσα στις 9 ημέρες που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Ελπίς». Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι η εκτεταμένη βλάβη θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από μία τοξική ουσία που θα είχε χρόνο δράσης τουλάχιστον μιας ώρας πριν από τον θάνατο. Και μάλιστα, μετά την παρέλευση της μιας ώρας, η ουσία θα μπορούσε να καταστεί μη ανιχνεύσιμη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.