Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία σε συνάρτηση με τη μάστιγα της ακρίβειας και του πληθωρισμού δεν είναι άλλο από τον κατώτατο μισθό που συνδυαστικά με όσα συμβαίνουν γύρω μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, χάνει την αγοραστική του δύναμη. Και αυτό είναι ένα από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης που με τη σημερινή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ από την 1 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «διορθώνει» ένα μέρος του προβλήματος.
Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: «Το καλύτερο δώρο του φετινού Πάσχα είναι η αύξηση των μισθών», λέει ο Κορκίδης
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στο μήνυμά τους προς τους εργαζόμενους ανέφερε ότι η αύξηση 9,7% σε σχέση με το 2021 ήταν ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας, αφού παραδέχτηκε πως και ο ίδιος διέκρινε την αγωνία στα πρόσωπα των πολιτών από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε ότι οι αμοιβές παραμένουν πολύ χαμηλές, αφού οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί: «Οπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη. Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων.
Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως. Παράλληλα είναι και η ώρα οι εργοδότες να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της. Η άμεσα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ανάπτυξη για όλους, ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας».
Τα παραδείγματα ανάλογα με την προϋπηρεσία
Τι σημαίνει, όμως, με παραδείγματα αυτή η αύξηση στον κατώτατο μισθό, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας; Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά - έπειτα από αρκετά χρόνια - ο μισθός του έγγαμου με προϋπηρεσία τουλάχιστον εννέα έτη, ο οποίος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, μετά τη νέα αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα ξεπεράσει το όριο των 1.000 ευρώ. O βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 50 ευρώ, ή κατά 7,7%, πέραν του 2% που δόθηκε από την 1/1/2022 και διαμορφώνεται στα 713 ευρώ, από 663 που είναι σήμερα.
Τα παραδείγματα:
- Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια θα λαμβάνει 784,3 ευρώ.
- Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια θα λαμβάνει 862,73 ευρώ
- Ο μισθωτός με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών θα λαμβάνει 949 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους, ο μισθός φτάνει τα 1.044 ευρώ.
- Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό). Το επίδομα ανεργίας, από 407 ευρώ σήμερα, θα αυξηθεί στα 438.
Τι ισχύει με τους υπόλοιπους μισθωτούς και ο ρόλος του εργοδότη
Την ώρα που οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό παίρνουν μία βαθιά οικονομική «ανάσα» μετά την αύξηση που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ερώτημα που προέκυψε σε πολλά χείλη είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους μισθωτούς. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, για τους υπόλοιπους μισθωτούς δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τις αποδοχές τους, με την υποσημείωση όμως πως «οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού».
Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας: «οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού. Το σύστημα του διοικητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ και επιπλέον είναι το σύστημα που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς.
Η διαδικασία αυτή αφενός εξασφαλίζει τη διαφάνεια καθώς οι απόψεις όλων των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση, δημοσιοποιούνται επισήμως από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων όσο και των ανέργων».
Τι θα συμβεί με τις τριετίες και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ
Το υπουργείο Εργασίας αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό και το μήνυμά τους στους εργαζόμενους και τους εργοδότες έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδηγό με 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα κριτήρια που αποφασίστηκε η αύξηση στον κατώτατο μισθό, τι σημαίνει η νέα αύξηση για τους εργαζόμενους, τι θα συμβεί με τις τριετίες κ.λπ.
Στο «ρεζουμέ» αυτό που ισχύει είναι ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό με τις 12 ερωτήσεις - απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας.
Χατζηδάκης: Συνολική ετήσια αύξηση 882 ευρώ
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως η συνολική ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού για κάθε εργαζόμενο αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση της διαμορφώνεται στα 882 ευρώ: «Η (ετήσια) αύξηση είναι 700 ευρώ, καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14» διευκρίνισε. «Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη μικρή αύξηση του 2% την 1η Ιανουαρίου συνολικά έχουμε ένα κέρδος το χρόνο 882 ευρώ για κάθε εργαζόμενο». «Καταλαβαίνω ότι οι εργαζόμενοι θα θέλανε ακόμα παραπάνω, αλλά κάθε κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει» επισήμανε ο υπουργός.
Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά και στο επίδομα ανεργίας το οποίο αυξάνεται κατά 31 ευρώ το μήνα, ενώ συμπαρασύρονται προς τα πάνω όλα τα επιδόματα που δίνονται από το κράτος κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ: «Με την αύξηση αυτή η κυβέρνηση από τις 22 χώρες της ΕΕ που δίνουν κατώτατο μισθό, γιατί σε 5 χώρες δεν υπάρχει καθόλου κατώτατος μισθός, η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στην 9η θέση. Περάσαμε Μάλτα και την Πορτογαλία την οποία η αντιπολίτευση θεωρεί χώρα μοντέλο» σημείωσε.
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας είπε πως «πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν αυτή την αύξηση, δεδομένου ότι έχουν ενισχυθεί τελευταία από την κυβέρνηση και με τη μείωση των φόρων, και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας (επιστρεπτέα προκαταβολή, μέτρα για ενεργειακή κρίση), υπάρχει πλέγμα μέτρων για τις επιχειρήσεις».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.