Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή από όσες έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα σχετικά με τη δράση της κεταμίνης, μετέφερε ο γιατρός Γιώργος Σιδεράς, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στη Γερμανία και πιο συγκριμένα στη Φρανκφούρτη και ο οποίος έχει προσληφθεί ως τεχνικός σύμβουλος από τη Ρούλα Πισπιρίγκου για να καταθέσει μία ανεξάρτητη ιατρική έκθεση γύρω από τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ο γιατρός ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία με ειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά, περιγράφει με τελείως διαφορετική από τα μέχρι τώρα δεδομένα, κατάσταση.
Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή του επεισοδίου της Τζωρτζίνας μέσα στο νοσοκομείο
Η μητέρα του παιδιού, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, του ενός εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, θα χρησιμοποιήσει την εν λόγω έκθεση ως στοιχείο για την υπεράσπισή της στο δικαστήριο. Ο κ. Σιδεράς μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA και μεταξύ άλλων ανέφερε πως σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από τη διεθνή βιβλιογραφία, η κεταμίνη δεν μπορεί να σκοτώσει, παρά μόνο να οδηγήσει σε άπνοια:
«Είμαι και εγώ σε επαφή με τοξικολόγους. Καταρχήν δεν μπορούμε να πούμε αν δόθηκε από τη μητέρα ή αν δόθηκε από ένα τρίτο πρόσωπο ή αν δόθηκε από λάθος των γιατρών, γιατί το ποσό που βρέθηκε μεταθανάτιο δεν μπορεί να κάνει κανείς έναν μαθηματικό αποκλεισμό και να πει ''ήταν τόσο στην αρχή και βρέθηκε μετά''. Δεν είχε βρεθεί αίμα με κεταμίνη πριν από τον θάνατο, έχουμε το μεταθανάτιο.
Επιπλέον υπάρχει όγκος ανακατανομής που είναι πολύ διαφορετικός στο μεταθανάτιο αίμα σε σχέση με τον πριν, όταν ζούσε το παιδάκι. Συν τοις άλλοις παίζουν ρόλο και οι βενζοδιαζεπίνες όταν το παιδάκι ήταν αναίσθητο γιατί επηρεάζουν τον μεταβολισμό της κεταμίνης, δηλαδή μπορούν να φέρουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχει γίνει λάθος μέσα στο team, γιατί αυτά έχουν γίνει, έχω δει εγώ λάθη κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας.
Μπορεί να ήταν ένα φιαλίδιο περισσότερο, αυτό τώρα θα εξεταστεί. Δεν μπορεί να το πει κανείς τι ποσότητα ήταν. Στη γερμανική βιβλιογραφία δεν αναγράφεται πουθενά ότι η κεταμίνη σκοτώνει. Η κεταμίνη δεν σκοτώνει, έχει μεγάλο ιατρικό φάσμα. Αν ένας άνθρωπος δώσει τη δόση των 50 mg, η θανατηφόρα δόση θα ήταν 5000 mg. Αυτές οι ποσότητες δεν κυκλοφορούν στην αγορά, δεν μπορεί να το προμηθευτεί κανείς αυτό. Η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη. Εγώ πιστεύω ότι αν έχει δοθεί από πρώτο, δεύτερο, τρίτο άτομο είναι πολύ πιο λίγη απλώς φαίνεται πολύ μεγάλη γιατί υπάρχει ο όγκος ανακατανομής στο μεταθανάτιο δείγμα. Και εγώ χορηγώ κεταμίνη εδώ και 13 χρόνια, και κανένας δεν έχει πεθάνει σε εμένα και δεν έχω ακούσει να έχει πεθάνει κανείς άλλος από κεταμίνη».
«Οδηγεί στην άπνοια και η άπνοια στον θάνατο»
Στην ίδια εκπομπή, φιλοξενήθηκε και ο ιατροδικαστής, Χαράλαμπος Κούτσης, ο οποίος από τη δική του πλευρά, στάθηκε στη βρετανική και αμερικανική βιβλιογραφία, όπου ρητά αναφέρεται πως: «Η κεταμίνη εάν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια. Και η άπνοια μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Αρα, προσωπικά δεν καταλαβαίνω τον συνειρμό του συναδέλφου ότι η κεταμίνη δεν σκοτώνει. Αντιθέτως, αυτό αποδείχτηκε στην περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας. Εγώ αυτό το έχω διαβάσει και στην βρετανική και στην αμερικανική βιβλιογραφία, τώρα από πού προκύπτει κάτι διαφορετικό δεν μπορώ να το ξέρω. Εγώ επιστημονικά, αυτό που μπορώ να γνωρίζω είναι ότι η κεταμίνη σε μεγάλες ποσότητες σκοτώνει. Δεν ξέρω για τη γερμανική βιβλιογραφία αλλά τουλάχιστον τα αγγλικά μου και η αμερικάνικη βιβλιογραφικά σημειώνουν ξεκάθαρα ιατροδικαστικά ότι η κεταμίνη σκοτώνει, ειδικά σε μεγάλη ποσότητα. Ενδεικτικά σε κάποιο από τα βιβλία αναφέρεται ότι τα 7 mg είναι θανατηφόρα δόση για ενήλικες».
Παράλληλα, ο κ. Κούτσης ανέφερε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: «Είναι απολύτως θανατηφόρα η δόση αυτή που έχει βρεθεί στην 9χρονη» και συμπλήρωσε: «Τα ιατρικά δεδομένα όπως είχαν δοθεί από την πρώτη στιγμή, έδειξαν ότι είχε βρεθεί η κεταμίνη, είχε βρεθεί και ο μεταβολίτης της. Η εξέλιξη είχε γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εδόθη μεγάλη δόση ενδοφλεβίως και έδρασε γρήγορα και αυτή δεν προκύπτει από κάποιον ιατρικό χειρισμό».
Μιλώντας τηλεφωνικά στο MEGA, ο Γιώργος Σιδεράς, τεχνικός σύμβουλος της Ρούλας Πισπιρίγκου, επέμεινε στην άποψή του ότι η κεταμίνη δεν σκότωσε την 9χρονη: «Η κεταμίνη δεν σκοτώνει, δεν έχει καρδιοτοξικότητα. Αν χορηγηθεί μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει άπνοια, υψηλή πίεση, σπασμούς και μπορεί να πεθάνει κανείς από την άπνοια αλλά όχι καθαρά από την κεταμίνη».
Και συμπλήρωσε: «Όταν χορηγηθεί σε φυσιολογικά πλαίσια δεν πεθαίνει κανείς, σε μεγάλη δοσολογία φέρνει άπνοια και πεθαίνει κανείς από την άπνοια, μόνο όμως όταν δεν είναι υπό επιτήρηση και περάσει ένα χρονικό διάστημα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.