Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο καταθέσεις υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη καταγράφηκαν σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο ηθοποιός για πράξεις βιασμού. Για «εκτέλεση συμβολαίου θανάτου χαρακτήρα» και κατασκευασμένη υπόθεση εις βάρος του κατηγορούμενου, έκανε λόγο ο αδελφός του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Γιάννης Λιγνάδης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Ενώ, ως χαρισματικό, γοητευτικό και καλό άνθρωπο τον χαρακτήρισε ο εκδότης και επιχειρηματίας Δημήτρης Παναγιωτάκης που υπερασπίστηκε τον κατηγορούμενο από την πρώτη στιγμή, καθώς όπως είπε «...όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στο φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα».

Διαβάστε ακόμη: Αφροδίτη Λατινοπούλου: Επιμένει σε όσα είπε για τη Δανάη Μπάρκα - «Να ζητήσω συγνώμη γιατί;»

«Με απειλούσαν επειδή υπερασπίστηκα τον Λιγνάδη»

Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος περιέγραψε το πως γνωρίστηκε με τον Δ. Λιγνάδη, καθώς και για τη συνεργασία τους: «Τον γνώρισα το 1997 όταν γνώρισα και τη γυναίκα μου και είναι από τους πιο στενούς της φίλους και πλέον και δικός μου φίλος. Έχω συνεργαστεί επαγγελματικά και κοινωνικά είμαστε πολύ φίλοι. Τελευταία φορά που συνεργαστήκαμε επαγγελματικά ήταν το 2019. Η συναναστροφή μας ήταν σχεδόν καθημερινή. Εμένα ο Δημήτρης από τότε που τον γνώρισα τον εκτίμησα και τον αγάπησα και σαν φίλο. Κάνουμε διακοπές μαζί όλα τα χρόνια μέχρι να χωρίσω με τη γυναίκα μου κάναμε οι τρεις μας διακοπές. Δεν υπήρχε καλοκαίρι που να μην έχουμε κάνει μαζί. Ο Δημήτρης έχει πολύ μεγάλη μόρφωση και για μένα και για την κόρη μου ήταν σπουδαίο. Πηγαίναμε οικογενειακά διακοπές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αντιπαλότητες και αντιπάθειες υπάρχουν στο χώρο. Δεν είχα ακούσει ποτέ σε καμία παράσταση να υπήρχε κάποιο ζήτημα».

Πρόεδρος: Με την ανάληψη της θέσης στο Εθνικό απέκτησε εχθρούς;

Μάρτυρας: Ο Δημήτρης ήταν και σε επιτροπές που περνούσαν φοιτητές σε δραματικές σχολές, έγινε διευθυντής της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στο εθνικό θέατρο. Ήταν φυσική εξέλιξη να γίνει καλλιτεχνικό διευθυντής. Δεν ήταν παράξενο.

Πρόεδρος: Ο ίδιος μπορεί με κάποια ενέργεια του να δημιούργησε αντιπαράθεση; Να μπήκε στο στόχαστρο συναδέλφων του;

Μάρτυρας: Υπήρξε αντιπαράθεση με το ΣΕΗ για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά θεωρώ ότι τον αγαπάνε και τον μισούν όσο κάθε άνθρωπο.

Πρόεδρος: Τον Αύγουστο του 2015 που βρισκόσασταν;

Μάρτυρας: Όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στο φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα. Εγώ έψαξα στο κινητό μου και είδα φωτογραφίες και βίντεο στην παραλία στην Ιθάκη. Όταν είδα ότι καταγγέλθηκε ότι στις 8 Αυγούστου του 2015 κάποιος είναι στην Επίδαυρο και βιάζει ενώ ήταν στην Ιθάκη. Δέχτηκα φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν. Υπήρχε και μια ηθοποιός η Δώρα Χρυσικού που έκανε μια δήλωση και λέει «ο Λιγνάδης δεν πάτησε στο νησί μου 3 χρόνια». Και την πήρα τηλέφωνο επειδή την ξέρω και της λεω «τι λες; Με βγάζεις ψεύτη. Θα σου κάνω μήνυση». Και μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί δεν την αφήνει ο δικηγόρος της. Η Ελενη της έστειλε εξώδικο εξώδικο και νομίζω ζήτησε συγγνώμη.

Για τις διακοπές του 2015 ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη από την 1η Αυγούστου. «Είχε έρθει και ο αδελφός του και ένας ηθοποιός κάποια στιγμή. Μας έβλεπαν όλοι». Οπως είπε, επισκεπτόταν το σπίτι του Λιγνάδη, αλλά όχι τόσο συχνά όσο η πρώην σύζυγο του.

«Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Έχω αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση. Οι φίλοι του ήταν και φίλοι μας. Ήταν ηθοποιοί, φοιτητές θεατρικών σχολών. Ήταν και δικοί μας φίλοι…Θεωρώ ότι κάποιοι βλέποντας δικηγόρους ή άλλα πρόσωπα να λένε «όποιος έχει να κάνει καταγγελία ας έρθει μαζί μου»… και δεν εμφανίζεται κανείς που να έχει συνεργαστεί με το χώρο…» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;

Μάρτυρας: Όχι, αλλά είναι άτομα που δεν είναι του χώρου, δεν τα γνωρίζει το περιβάλλον του, άρα μπαίνω σε σκέψεις. Αυτοί οι τύποι είναι βιζιτες. Οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο, προκλητικά, εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν βάζεις φωτογραφίες και γράφεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, ο κωλος μου γεμίζει σιλικόνη».

Σε ερώτηση ένορκου σχετικά με το εάν είχε ακούσει φήμες κατά καιρούς για τον κατηγορούμενο, ο μαρτυρας απάντησε πως για πρώτη φορά άκουσε λίγο πριν τη σύλληψη του. «Ιστορίες έχω ακούσει πολλές για πολλούς χώρους. Εγώ πάντως στο δικό μου το θέατρο 35 χρόνια δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο. Μου έχουν πει για προβληματικές συμπεριφορές» υποστήριξε.

Βλάχος: Για τον κατηγορούμενο είχε ακουστεί κάποια φήμη;

Μάρτυρας: Ότι άλλαζε τα κείμενα συνεχώς, ότι έφτανε τελευταία στιγμή στην παράσταση, τέτοια πράγματα.

Βλάχος:  Με νεαρά ανήλικα άτομα έκανε παρέα, τον έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Όχι.

Βλάχος: Υπήρξε μαρτυρας που έκανε λόγο για τον «Λιγνάδη και τα παιδιά του». Τον έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Αν αναφερόταν σε μαθητές του μπορεί.

Βλάχος:  Υπάρχει η άποψη πως αυτή η υπόθεση είναι μία σκευωρία που στήθηκε από το ΣΕΗ, εσείς τι πιστεύετε;

Μάρτυρας: Δεν έχω ικανό το ΣΕΗ να κάνει τέτοιο μεγάλο πράγμα.

Βλάχος: Είπατε για βίζιτες, έχετε στοιχεία για συγκεκριμένους μάρτυρες ;

Μάρτυρας: Όχι σας λέω αυτό που είμαστε στη κοινωνία και γνωρίζουν όλοι.

Βλάχος: Η Κιμ Καρντάσιαν είναι βίζιτα; 

Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει αυτό. 

Μάρτυρας: Να σας πω πως έχω δει τους Ν.Σ, Άνθη που υποτίθεται είναι αυτοί που καταγγέλλουν. Υποτίθεται ότι ένας είναι στη Σουηδία σωφρονιστικός υπάλληλος και μετά είναι στο Ντουμπάι και κάνει real estate.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως όταν έμαθε για την αλλαγή των ημερομηνιών της καταγγελίας βιασμού στην Επίδαυρο σχολίασε «Ε, όταν το είδα είπα κοιτά αυτός είναι ψεύτης».

Κουρτέση: Πως θα χαρακτηρίζατε τον Λιγνάδη από την προσωπικότητα;

Μάρτυρας: Ένας χαρισματικός, γοητευτικός άνθρωπος. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν μια πορεία πάνω από το μέτριο, είναι χαρισματικές προσωπικότητες.

Κουρτέση: Σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Καλός φίλος, μας έχει σταθεί πολύ και στα οικογενειακά μας.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε δε «ολόμουρλη» τη μάρτυρα Γ.Κ που κατέθεσε στο δικαστήριο πως είχε ερωτική σχέση με τον Λιγνάδη το 2004. «Το Δρομοκαΐτειο δεν τη σώζει…μας κυνηγούσε στη Μύκονο, μας κυνηγούσε παντού. Κυνηγούσε το Λιγνάδη, του ζητούσε να τον δει, οπουδήποτε πηγαίναμε ήταν εκεί. Μιλάμε για το τρελάδικο το κανονικό».

«Δολοφονία χαρακτήρα»

Μετά τον κ. Παναγιωτάκη ως μάρτυρας κατέθεσε ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης.

«Έχουμε πολύ στενή σχέση με τον αδελφό μου. Ο τρόπος ζωής του είναι ενός καλλιτεχνικού ανθρώπου. Εγώ έχω οικογένεια, σταθερές παρέες, ο αδερφός μου καμιά σχέση. Έκανε παρέα με ανθρώπους του σιναφιού, ξενυχτάνε μετά τις παραστάσεις, κοιμούνται το πρωί. Είναι γνωστό το modus vivendi. Είναι ένας άνθρωπος ήπιος  πολύ αξιόλογος, εγώ τον θαύμαζα. Φοβερό μυαλό, βιβλιοφάγος, εγώ ήμουν πιο επιπόλαιος. Ήταν ομιλητικός, φυσιολογικός» προσθέτοντας ότι διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους γονείς τους.

«Θαυμάζαμε τον πατέρα μας, ήταν σε διάσταση, μέναμε κοντά όμως και είχαμε άριστη σχέση. Έφυγε νωρίς αλλά ήταν πολυσχιδής, εξέδωσε πολλά βιβλία, ένας πνευματικός άνθρωπος παλαιάς κοπής. Είχαμε πολύ καλό οικογενειακό περιβάλλον. Μεγαλώσαμε μέσα στα βιβλία, με διάφορες προσλαμβάνουσες»

Πρόεδρος: Τις σχέσεις του τις ξέρατε;

Μάρτυρας: Όχι σε βάθος. Δεν λέγαμε τα προσωπικά μας. Υπήρχε πάντα μεταξύ μας μια υπόγεια επικοινωνία, χωρίς να μιλήσουμε καταλαβαινόμαστε. Στην προφυλάκισή του, είχαμε μια άριστη επικοινωνία μέσα από αυτούς τους σιωπηλούς διαύλους. 

Πρόεδρος: Ήρθατε πιο κοντά δηλαδή;

Μάρτυρας: Ήμασταν κοντά. Απλά είχαμε άλλες παρέες, άλλο τρόπο ζωής.

Πρόεδρος: Παρέες του ξέρετε;

Μάρτυρας: Επιφανειακά.

Πρόεδρος: Είχε αντιπαλότητες;

Μάρτυρας: Πολλές. Στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού που υπάρχει στο θέατρο. Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές.

Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο να κατασκεύασαν μια σκευωρία; Γιατί μόνο στο συγκεκριμένο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;

Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική ιδεολογική. Από την πρώτη στιγμή με τον κοινό νου αμέσως από τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμένο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια που ήταν ευεπίφορο το πεδίο για αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά αποδείξεις.»

Ερωτηθείς εάν διαθέτει αποδείξεις για τα όσα υποστηρίζει, απάντησε: «Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν κάποιες αναρτήσεις που έβαζαν στο κάδρο τον αδερφό μου. Άρχισαν να πυκνώνουν...

Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων στο 2020mag με υπεύθυνο κάποιον Ταχτσίδη... ήταν και η Ακρίτα και η Χατζηαντωνίου. Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κανιβάλιζαν, αρνητικά σχόλια επιθετικά... αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα. Ο σκηνοθέτης Καρατζάς μιλούσε για ένα γνωστό παιδόφιλο, φωτογραφίζοντας τον αδερφό μου. Όλα αυτά εκκολάπτονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, μια κακοήθεια, πρωτόγνωρη επιθετικότητα. Οι ακαδημαϊκές σπουδές μου είναι κριτική λογοτεχνίας. Είναι εμφανέστατο ότι είναι μια κατασκευή. Κατά τον μάρτυρα ήταν «ευεπίφορο το κλίμα για εξόντωση προσωπικότητας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι υπήρχε σχεδιασμός. Δεν ξέρω τον αρχηγό, αλλά σίγουρα τη διαχειρίστηκε η πολιτική αγωγή. Το ζεύγος Βλάχου - Χατζηαντωνίου, η Ακρίτα, η Κουρτέση. Θα έβαζα μέσα και μέλη του δσ του ΣΕΗ». 

Πρόεδρος: Για ποιόν λόγο τόσοι άσχετοι άνθρωποι;

Μάρτυρας: Δεν είναι άσχετοι. Είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος. Ο λόγος ήταν να ελέγξουν τον πολιτισμό. Απέβλεπαν στην εξόντωση του δια βίου. 

Πρόεδρος: Ο αδερφός σας έλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε...

Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας αλλά αυτά είναι αυτονόητα.

Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω δεν είναι.

Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού ήταν.

Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επελέγη αυτόν;

Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική, πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης, ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε στενή σχέση με τον αδελφό σας, αλλά τα προσωπικά δεν τα γνωρίζετε. Δεν είναι οξύμωρο;

Μαρτυρας: Όχι. Την ερωτική πολιτεία του αδελφού μου και των δικών μου ανθρώπων, ούτε τη δική μου, δεν την έκανα αντικείμενο συζήτησης.

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Συχνή. Όταν είχαμε και παράσταση ήταν πυκνή γιατί οχλούσα κι εγώ για θέματα επαγγελματικής φύσεως. Όταν ανέλαβε στο Εθνικό Θέατρο είχα κι εγώ μια θέση συμβούλου και καθηγητή όποτε ήταν συχνή η επικοινωνία.

Εισαγγελέας: Πηγαίνατε σπίτι του; Κάνατε κοινές εξόδους;

Μάρτυρας: Κάναμε με θιάσους και κοινούς φίλους. Διακοπές κάναμε ενίοτε μαζί, στην Επίδαυρο μαζί.

Εισαγγελέας: Συναναστρεφόταν νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Έκανε παρέα με μαθητές του. Ενηλίκους.

Εισαγγελέας: Ξέρατε αν φιλοξενούσε κόσμο;

Μάρτυρας: Δεν το γνώριζα. Δε με ενδιέφερε.

Εισαγγελέας: Είχατε κλειδιά για το σπίτι του όμως.

Μάρτυρας: Όποτε χρειαζόταν τα χρησιμοποιούσα. Δεν πήγαινα χωρίς να ειδοποιήσω!

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δε γνωρίζει τους καταγγέλοντες, παρά μόνο την μάρτυρα Γ.Κ. ενώ είπε πως είχε γνώση ότι ο αδελφός του είχε αντιπαλότητα με δύο μέλη του ΣΕΗ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA