Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων καθώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινάει αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τη χρήση ή όχι μάσκας καθώς και για τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων σε σχολικές αίθουσες. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε το πρωί της Κυριακής (28/8) στο Open όπου και έδωσε το στίγμα του υπουργείου σημειώνοντας ότι «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Σε ερωτήσεις, δε, για τα πρωτόκολλα ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας απάντησε «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά» προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού». Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία».

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» ενώ, όπως είπε, «καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά». Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε, επίσης, στην ολοκλήρωση 25.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση καθώς «από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός» αλλά και στην καινοτομία της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, το 50% θα σχολάει στις 17:30 «αφενός για να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση και αφετέρου για να φέρει πιο κοντά το ωράριο των σχολείων με το ωράριο της εργασίας».

Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση ενόψει του φθινοπώρου στο πλαίσιο της «μάχης» με τον κορονοϊό, με τα παιδιά να αναμένεται να γυρίσουν στα θρανία χωρίς μάσκες. Η «Real News» της Κυριακής αναφέρει πως η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, πλην όμως ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα σχολείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να διαφοροποιήσει την προσέγγιση από την υποχρεωτικότητα στην υιοθέτηση των μέτρων που θα είναι ήπια αλλά θα προσφέρουν προστασία εφόσον εφαρμοστούν σε σταθερή βάση. Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα:

  • Προαιρετική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή και εξωτερικούς χώρους με υψηλό συνωστισμό
  • Επικαιροποίηση εμβολιασμού και πραγματοποίηση εμβολιασμού.
  • Παραμονή στο σπίτι με την παραμικρή υπόνοια συμπτωμάτων

Διχασμός στους ειδικούς

Ο λόγος που υπάρχει διχογνωμία στους ειδικούς είναι η… απειλή της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» καθώς οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα». Υπάρχει η μία πλευρά που εκφράζει την ανησυχία της για «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορονοϊού και νέο κύμα το φθινόπωρο και η άλλη που υποστηρίζει ότι αυτή η υποπαραλλαγή δεν θα επικρατήσει στη χώρα μας. 

«Πρέπει ο χειμώνας που θα έρθει να είναι καλύτερος αρκεί να προσέξουμε 2 μεγάλα “αγκάθια”» επισήμανε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. «Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή, η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δέλτα, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ομικρον, αυτή που ονομάζουμε «Κένταυρος» που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές. Δεύτερον να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών. Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022 δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια» τόνισε.

Η «Κένταυρος» – όπως και η Ομικρον 5 – είναι υποπαραλλαγή της Ομικρον. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας.  Το εν λόγω στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η «Κένταυρος» θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Ομικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA