Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ιαπωνία οι καμικάζι, οι γιοί του ανέμου, δηλαδή, τιμούνται ως ιδιαίτερα γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές. Στη Δύση λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα, είναι οι ιστορίες που να θυμίζουν τον ηρωισμό των καμικάζι οι οποίοι επιλέγουν να θυσιαστούν προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Μια από αυτές τις ιστορίες, έγινε μια ημέρα σαν σήμερα και είχε σαν πρωταγωνιστή τον ανθυποσμηναγό Μαρίνο Μητραλέξη, με μια μικρή διαφορά. Ο Μητραλέξης δε θυσιάστηκε. Εμβόλισε το ιταλικό βομβαρδιστικό, κατάφερε και προσγείωσε με ασφάλεια το δικό του και στη συνέχεια συνέλαβε τους Ιταλούς!

Ποιος ήταν ο Μαρίνος Μητραλέξης

Το 1916 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας γεννήθηκε ο Μαρίνος Μητραλέξης. Τον Οκτώβριο του 1936 μπήκε στην (τότε) Σχολής Αεροπορίας, απ' όπου αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (χειριστή) τον Αύγουστο του 1938. Το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει να υπηρετεί στην 22α Μοίρα Δίωξης που έδρευε στη Μεγάλη Μίκρα έξω από τη Θεσσαλονίκη η οποία «πετούσε» με τα πολωνικής κατασκευής καταδιωκτικά αεροσκάφη P.Z.L. P24. Ο Μητραλέξης υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και υπηρεσίες της Αεροπορίας και διακρίθηκε σε όλα τα πεδία μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Μέση Ανατολή επιδεικνύοντας θάρρος και ανδρεία. Στον Μητραλέξη αποδόθηκαν πολλές διακρίσεις για τη δράση του από το 1940 έως το 1945, ενώ μετά θάνατον τού απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισμηνάρχου.

Ο Μητραλέξης σκοτώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1948 κατά την εκτέλεση αναγνωριστικής αποστολής στο Αιγαίο, όταν το αεροσκάφος Airspeed AS.10 Oxford στο οποίο επέβαινε, μαζί με τον αντισμήναρχο Δημοσθένη Πολίτη και τον επισμηναγό Δημήτριο Γαλανάκο, κατέπεσε λόγω βλάβης του ενός κινητήρα στη θαλάσσια περιοχή της Τήνου και βυθίστηκε.

Το έπος του ηρωϊκού ανθυποσμηναγού

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα και την εμπλοκή της χώρας μας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μάχες γίνονταν κυρίως στα σύνορα αλλά δεν έλειπαν και οι αερομαχίες. Μια από αυτές έγιναν, το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου 1940. Τότε, σμήνη ιταλικών βομβαρδιστικών, συνοδευόμενα από καταδιωκτικά (συνολικά 27 αεροπλάνα), εντοπίστηκαν να πετάνε πάνω από τη Βέροια με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη την οποία ήθελαν να βομβαρδίσουν. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Μίκρα κι ένας σχηματισμός έξι αεροπλάνων απογειώθηκε για να τα αναχαιτίσει. Τα αεροπλάνα αυτά ήταν τα πολωνικής κατασκευής PZL P24 και άνηκαν στην 22η Μοίρα Διώξεως στην οποία άνηκε και ο Μητραλέξης. Μετά από σκληρές αερομαχίες, τα ελληνικά αεροσκάφη κατάφεραν να «αποκρούσουν» την επίθεση και να αποσοβήσουν το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των αερομαχιών, ο ανθυποσμηναγός Μητραλέξης διαπίστωσε ότι του τελείωσαν τα πυρομαχικά. Αλλά δεν έκανε πίσω. Με μια παράτολμη κίνηση πλησίασε όσο περισσότερο γινόταν το ιταλικό βομβαρδιστικό (τύπου Savoia-Marchetti) και παρά το γεγονός ότι ο πυροβολητής έβαλλε συνεχώς εναντίον του, κατάφερε σιγά - σιγά και με τον έλικά του «ροκάνισε» το ουραίο πηδάλιο του εχθρικού αεροσκάους με αποτέλεσμα το τελευταίο να πέσει σε περιδίνηση και να συντριβεί στο έδαφος, σε αγροτική περιοχή κοντά στον Λαγκαδά.

Η συνέχεια, ωστόσο, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή δεδομένου πως ο Μητραλέξης κατάφερε παρά τις ζημιές που είχε υποστεί και το δικό του αεροσκάφος να το προσγειώσει χωρίς ο ίδιος να πάθει το παραμικρό. Το έπος του Μητραλέξη ολοκληρώθηκε όταν με τη βοήθεια χωρικών που είχαν σπεύσει στο σημείο που είχε πέσει το ιταλικό βομβαρδιστικό, συνέλαβε τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του αεροσκάφους αφού ο πιλότος είχε χάσει τη ζωή του κατά την πτώση στο έδαφος! Σύμφωνα με μαρτυρίες των χωρικών, ο Μητραλέξης, αφού πρώτα χαιρέτισε στρατιωτικά τους τέσσερις Ιταλούς, προτάσσοντας το περίστροφό του, συνέλαβε τα τέσσερα διασωθέντα μέλη του πληρώματος (είχαν προλάβει να κάνουν χρήση των αλεξιπτώτων τους), τα επιβίβασε σε όχημα της Χωροφυλακής και τα παρέδωσε στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Το απίθανο αυτό περιστατικό, έγινε ευρέως γνωστό μέσω του ελληνικού και του ξένου Τύπου της εποχής εκείνης, ενίσχυσε σε πολύ σημαντικό βαθμό το φρόνημα και το θάρρος των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και, εν γένει, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, μάλιστα, στην αρχή ισχυρίζονταν πως πρόκειται για ατύχημα, ωστόσο, η εφημερίδα «Πρωία», στο φύλλο της 17 Νοεμβρίου 1940, δημοσίευσε συνέντευξη του ανθυποσμηναγού Μπρουσόλο Γκαρμπάλδο, ενός από τους διασωθέντες, ο οποίος επιβεβαίωσε την ενέργεια του Μητραλέξη. Ο ηρωικός ανθυποσμηναγός επιβεβαιωμένα έκανε πέντε καταρρίψεις στη διάρκεια του πολέμου και τιμήθηκε για την παράτολμη πράξη του με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας, την ανώτατη ηθική διάκριση που απονέμεται σε καιρό πολέμου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA