Μενού
seismos
Σεισμός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

 Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά τις σεισμικές δονήσεις των 4,7 και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου τη Λέσβο. Ο σεισμός «ξύπνησε» άσχημες μνήμες στους κατοίκους που υποστηρίζουν πως «η γη μουγκρίζει» ενώ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή αφού δεν είναι σίγουρο αν έγινε ο κύριος σεισμός. 

«Το βουητό αυτό δε θα το ξεχάσω. Έχω νιώσει και άλλους σεισμούς όπως όταν έγινε ο σεισμός στην Βρισά πριν κάποια χρόνια τον νιώσαμε που ήταν πολύ δυνατός, αλλά εδώ επειδή είμαστε στο επίκεντρο, είναι αυτό το μουγκρητό το οποίο και τώρα ανά διαστήματα ακούμε τη γη να μουγκρίζει χωρίς να κουνιέται», είπε ένας από τους κατοίκους. «Ήμασταν στο σπίτι, κοιμόμασταν, έγινε κατά τις 04.00 τα ξημερώματα, ήταν δυνατός, υπήρξε και μία βουή», προσθέτει.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας ανέφερε πως δεν είναι βέβαιο ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε είναι ο κύριος: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες γι’ αυτό, και δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί πρώτον η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται και δεύτερον, δυστυχώς, υπάρχει ένα βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν στην περιοχή».

«Είμαστε σε επιφυλακή, παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός και σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού, είναι έτοιμες να επέμβουν. «Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον "Ξενοκράτη 2" και είμαστε έτοιμοι, στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, να επέμβουμε», σημείωσε. 

Αναφορικά με το ρήγμα που έδωσε τον διπλό σεισμό στη Λέσβο, επισήμανε πως: «Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μπορεί να δώσει περίπου 6,5 Ρίχτερ, όταν όμως ενεργοποιηθεί ολόκληρο. Τώρα έχουμε την ενεργοποίηση ενός συζυγούς ρήγματος της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής. Έχουμε μικρότερο μέγεθος και πιστεύω ότι θα παραμείνει σε αυτό, αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς».

Λέσβος: Πιθανότητα να ξυπνήσουν και άλλα ρήγματα 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο διπλός σεισμός στη Λέσβο, μπορεί να «ξυπνήσει» άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή: «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και για αυτό, όμως έχουμε να κάνουμε και με πάρα πολλούς μετασεισμούς έως τώρα. Οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Βέβαια οι πιθανότητες για να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, τονίζω ότι είναι εξαιρετικά μικρές». Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που σημειώνονται την τελευταία περίοδο, «δε μας ανησυχούν, δεδομένου ότι οι σεισμικές διεγέρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι τελείως ανεξάρτητες, ανήκουν σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο, δεν επηρεάζει η μία την άλλη, απλά και μόνον συμπίπτουν χρονικά. Συνεπώς, δεν υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο, απλά έχουμε επιμέρους διεγέρσεις. Είναι απλά μια χρονική σύμπτωση. Δεν έχουμε δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη ότι έχουμε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».

Σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Οι τοπικές Αρχές, προκειμένου να ελέγξουν το φαινόμενο φέρεται να έθεσαν σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος», ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του Οργανισμού, Ευθύμη Λέκκα, αποφάσισαν πως η συγκεκριμένη Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, προκειμένουν να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στα «χέρια» της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Κλειστά τα σχολεία στη δυτική Λέσβο τη Δευτέρα

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ. Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Μυτιλήνη από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.