Διπλός σεισμός ταρακούνησε το Σάββατο τη Μυτιλήνη προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και σημαίνοντας συναγερμό στους σεισμολόγους. Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, διαπιστώθηκε ότι περίπου 60 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές μικρής έκτασης. Η πρώτη δόνηση ήταν μεγέθους 4,9 και η δεύτερη 4,7 Ρίχτερ, αντίστοιχα.
Παρότι πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι χαρακτηριστικές για την ένταση του σεισμού. «Το βουητό αυτό δεν θα το ξεχάσω έχω νιώσει κι άλλους σεισμούς όπως όταν έγινε ο σεισμός στη Βρισά πριν κάποια χρόνια τον νιώσαμε που ήταν πιο δυνατός, αλλά εδώ επειδή είμαστε στο επίκεντρο είναι αυτό το μουγκρητό το οποίο και τώρα ας πούμε που μιλάμε ανά διαστήματα ακούμε τη Γη να μουγκρίζει χωρίς να κουνιέται», ανέφερε κάτοικος του Λεπέτυμνου.
«Ημασταν στο σπίτι κοιμόμασταν έγινε κατά τις 4 τα ξημερώματα ήταν δυνατός υπήρξε και μία βουή κατά τη διάρκεια τις ημέρες έγιναν. Τώρα έχω βγει έξω έχω περπατήσει λίγοι κι Ακούω ότι συζητιέται γενικότερα υπάρχει μία αναστάτωση φοβούνται μήπως γίνει κάποιος μεγαλύτερος και περιμένουμε να δούμε», δήλωσε μία άλλη κάτοικος του νησιού.
Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι, κλειστά τα σχολεία
Την ίδια στιγμή, οι σεισμολόγοι είναι προβληματισμένοι, καθώς και στο παρελθόν το ίδιο ρήγμα είχε δώσει μεγάλους σεισμούς. «Προφανώς και υπάρχει κάποια ανησυχία και ο λόγος είναι ότι σημαντικοί σεισμοί στην περιοχή έχουν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα, έχουμε λοιπόν 150 χρόνια και περισσότερα σεισμικής ησυχίας είναι μία γνωστή ρηξιγενής ζώνη είναι γνωστά τα ρήγματα για αυτό και μας βλέπετε σχετικά επιφυλακτικούς», υπογράμμισε ο Κώστας Παπαζάχος.
Από το βόρειο τμήμα του νησιού περνάει και το ρήγμα της Ανατολίας που έχει συνολικό μήκος 1.500 χιλιόμετρα και ευθύνεται για μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Οπως αυτός του 1999 στην Τουρκία που σύμφωνα με τους επιστήμονες ενεργοποίησε το ρήγμα της Αθήνας. «Αυτή την στιγμή καταγράφουμε τις ζημιές τις οποίες έχουν γίνει σε σπίτια και άλλα οικήματα είναι αρκετές είναι πάνω από 30 – 40 σπίτια αυτή την στιγμή τα οποία έχουν υποστεί ρωγμές και μία εκκλησία και σχολικά κτήρια», είπε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.
Τα σχολεία της Δυτικής Λέσβου θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ενώ πολλοί κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του νησιού θα κοιμηθούν σήμερα στα αυτοκίνητα τους ή σε συγγενείς τους στην πρωτεύουσα της Λέσβου, τη Μυτιλήνη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.