Μενού
teos-basilias
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Διαχρονικά τις βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη πληρώνουν κυριολεκτικά οι πολίτες των χωρών. Στην Ελλάδα, από το 1832 έως και τον Δεκέμβριο του 1974 όπου έγινε το δημοψήφισμα, υπήρχε σαν θεσμός ο βασιλιάς, η βασιλική οικογένεια με... όλο το πακέτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυλή, τα ανάκτορα, τις τιάρες και τους γάμους - συμμαχίες. Και το κόστος για την βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα ήταν δυσβάσταχτο για εκείνη την εποχή. Μάλιστα, το 1991 όταν και ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απομάκρυνε την... οικοσυσκευή του από το Τατόι, η λίστα με τα αντικείμενα δεν έγινε ποτέ γνωστή. 

Πριν το δημοψήφισμα η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ζούσε με την κρατική επιχορήγηση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στη Βρετανία. Σύμφωνα με το MEGA, το 1964 το κόστος της βασιλικής οικογένειας τους Ελληνες πολίτες ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και το 1967, πριν το πραξικόπημα, εκτοξεύτηκε στα 9 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 5 δίνονταν με μυστικά κονδύλια και τα 4 ήταν φανερά. Εκείνη την εποχή που ο μέσος μισθός ήταν 1.000 δραχμές, ένας πολίτης έπρεπε να εργαστεί 750 χρόνια για να κερδίσει τα χρήματα που έπαιρνε η βασιλική οικογένεια σε έναν χρόνο! Τα χρήματα αυτά δίνονταν στην οικογένεια μετά τη δεκαετία του '50 όπου μέχρι και η εύρεση τροφής ήταν πρόβλημα για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Ο ιστορικός και συγγραφέας Στέφανος Καβαλιεράκης σχολίασε πως «η πτώση της μοναρχίας συνέβη επειδή επέμενε στη διατήρηση δικαιωμάτων που είχαν ξεπεραστεί». 

Η βασιλική οικογένεια ζητούσε προίκα από τα κρατικά ταμεία που πληρώθηκε στη Σοφία για να παντρευτεί τον Χουάν Κάρλος 

Εκτός από την κρατική επιχορήγηση, η βασιλική οικογένεια είχε ζητήσει και προίκα για γάμο. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ο τότε βασιλιάς Παύλος αποφάσισε να προικίσει την κόρη του Σοφία και η Φρειδερίκη είχε πιέσει αφόρητα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, φτάνοντας στο σημείο να τσακωθεί μαζί του στο Τατόι. Από τον κρατικό προϋπολογισμό δόθηκαν 9 εκατομμύρια δραχμές, την εποχή που ο ιερέας αμειβόταν με 900 δραχμές και ο χωροφύλακας με 1.700 δραχμές. Η ένταση μεταξύ Καραμανλή και Φρειδερίκη είχε οδηγήσει τον Αριστοτέλη Ωνάση στο να στείλει επιταγή και να πληρώσει την προίκα στέλνοντας την επιστολή που ακολουθεί: 

«Σας εσωκλείω επιταγήν τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων εις διαταγήν της Τραπέζης της Ελλάδος, με την κάτωθι σκέψιν και επιθυμίαν: Αν σας αρέσει, κάμνετε χρήσιν, αν όχι, μου επιστρέφετε την επιταγήν και με συγχωρείτε δια την ενόχλησιν. Πρόκειται για το ζήτημα της πριγκιπικής προικός. Δια να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεσται συζητήσεις στην Βουλήν και στον τύπον με την λυπηράν αντανάκλασιν στην βασιλικήν οικογένειαν, προτείνω να δωρήσω μέσω ημών στο Δημόσιο ανωνύμως το υπό συζήτησιν ποσόν, και έτσι αποστομώνονται όλοι και τερματίζεται η πολιτική εκμετάλλευσις του θέματος αυτού. Εφρόντισα να γίνη η επιταγή εις τρόπον που να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του δωρητού».

Τελικά η επιταγή γύρισε στον Ωνάση αφού ο Καραμανλής δεν την έκανε δεκτή και η κυβέρνηση πλήρωσε τη Σοφία και επικαλέστηκε πως: «Η συμβολή του ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως ηθική και έμπρακτος συμμετοχή αυτού εις το ευτυχές γεγονός». Το θέμα της προίκας είχε κάνει τον Γεώργιο Παπανδρέου να εξαπολύσει ολοκληρωτική επίθεση κατά του θεσμού εκείνη την εποχή. 

Γλύξμπουργκ: Πού είναι η περιουσία; 

Στην κατοχή της βασιλικής οικογένειας υπήρχαν σπουδαία έργα τέχνης και κοσμήματα. Μόνο στο Τατόι, τον Φεβρουάριο του 1991 «φυγαδεύτηκαν» περί τα 9 κοντέινερ, βάρους 32 τόνων με 1.904 δέματα με επίβλεψη της ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης για απομάκρυνση... οικοσκευής του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Αξιο αναφοράς είναι πως μόνο οι πίνακες ήταν 271 και ήταν έργα των μεγάλων Ελληνων ζωγράφων όπως ο Νικόλαος Γύζης και ο Γεώργιος Ιακωβίδης.

Παρόντες στην καταμέτρηση ήταν εκτιμητές της Εθνικής Πινακοθήκης, εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας, εκπρόσωποι οίκου δημοπρασιών που εκποίησαν αντικείμενα και τα έδωσαν στον Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ. Στην καταμέτρηση βρισκόταν και ο φιλοβασιλικός ναύαρχος Μάριος Σταυρίδης ο οποίος έλεγε σε μέλη σε μέλη του ΥΠΟΙΚ που έκαναν καταμέτρηση: «μαζέψτε τα πράγματα να τα πάρει πίσω ο βασιλιάς, είναι δικά του». Τότε συνέβη το εξής περίεργο: ο Σταυρίδης κατήγγειλε στην Αστυνομία διάρρηξη στην οποία αφαιρέθηκαν πανάκριβα κοσμήματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν επρόκειτο για εικονική διάρρηξη.

Οσο για τη λίστα με τα αντικείμενα που βρίσκονταν στα 1.904 δέματα, ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε και υπήρξαν πληροφορίες πως καταστράφηκε πέντε χρόνια μετά το τέλος της διαδικασίας και πως υπήρχε στα απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Πινακοθήκης.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA