Αιφνιδιαστική ήταν η ανακοίνωση νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (18/3) του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την αντικατάσταση του τέως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα από τον Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο. Αξιο αναφοράς είναι ότι η θητεία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι διετής, ενώ κρίση στην Αστυνομία προέκυψε και πριν από δύο μήνες. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε σήμερα με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος και αποφάσισε την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Σκούμα από τη θέση του Αρχηγού.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκούμας άφησε «αιχμές» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει κάποιον συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά στο παρασκήνιο για την απομάκρυνση φέρεται να υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Open, αρκετά σύννεφα πάνω από τον κ. Σκούμα μετά και τα όσα έλαβαν χώρα στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Για τα περιστατικά είχε προσωπική ενημέρωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν έντονα δυσαρεστημένος με τα όσα συνέβησαν, γεγονός που το μετέφερε στους άμεσους συνεργάτες του.
Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περιστατικό με τον γερανό της ΕΛ.ΑΣ. που προσπάθησε να πέσει στο πλήθος, για το οποίο και δόθηκε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. «Φωνές» μέσα στην Αστυνομία, ωστόσο, αναφέρουν ότι το συμβάν θα μπορούσε να περιοριστεί μέχρι τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή και να μη φτάσει τόσο ψηλά έως τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τη Μίνα Καραμήτρου, κρατούν «μικρό καλάθι» για τα πραγματικά αίτια της απομάκρυνσης του κ. Σκούμα.
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι και σε άλλες περιπτώσεις είχαν σημειωθεί απομακρύνσεις αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. προτού ολοκληρώσουν το πρώτο έτος της θητείας τους, τις παραιτήσεις των οποίων είχαν ζητήσει κυβερνήσεις στο παρελθόν.
Η πρώτη αντίδραση Σκούμα για την καθαίρεσή του
Για την καθαίρεσή του από τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ τοποθετήθηκε ο Στρατηγός εν αποστρατεία, πλέον, Κωνσταντίνος Σκούμας. Ο κ. Σκούμας τόνισε ότι αποχωρεί με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή του, ενώ σημείωσε ότι οι αρχές του είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις. Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.
Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών. Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.
Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.
Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.
Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα. Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.
Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ Στρατηγός ε.α»
Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις «αιχμές» Σκούμα
«Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της», με αυτόν τον τρόπο απαντούν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα όσα ανέφερε προηγουμένως ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σκούμας, μετά και την αιφνιδιαστική καθαίρεσή του, απόφαση που πάρθηκε μετά από ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (18/3). Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας εξηγούν, παράλληλα, το σκεπτικό πίσω από την απόφαση.
«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών. Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της», αναφέρουν συγκεκριμένα οι κύκλοι του υπουργείου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.