Δύο εβδομάδες έμειναν, περίπου, για την ολοκλήρωση των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2023 με τους υποψήφιους μαθητές στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ να εξετάζονται πλέον στα ειδικά μαθήματα αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των μαθημάτων.
Συνεπώς, με βάση την παραπάνω εξέλιξη γίνεται σταδιακά μία προσέγγιση σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, μιλώντας στην ΕΡΤ αυτό που παραμένει κοινό σε σχέση με τις περσινές εξετάσεις είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Ο άγνωστος "Χ" των βάσεων
Ο κ. Χατζητέγας, μιλώντας για την εικόνα των βάσεων, σημείωσε πως δεν θα σημειώσει ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με τις περσινές. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας άγνωστος "Χ" που είναι ο αριθμός των υποψηφιων, δεν γνωρίζουμε επακριβώς τον αριθμό των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν τόσο στα ΓΕΛ όσο και στα ΕΠΑΛ καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από το υπουργείο Παιδείας ο επακριβής αριθμός των υποψηφίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες, πράγμα που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δύσκολο να προκαθορίσει κανείς τι θα συμβεί, ειδικά με τις βάσεις περιζήτητων τμημάτων, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μία μείωση του πληθυσμού που προσέρχεται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά και εσωτερικές μετακινήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει φυγή υποψηφίων από τις ανθρωπιστικές και τις θετικές σπουδές, με ευνοούμενο πεδίο τον τομέα της οικονομίας και της πληροφορικής».
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για sms
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει για τους υποψήφιους των πανελληνίων η πλατφόρμα για την υποβολή των στοιχείων τους, προκειμένου να ενημερωθούν με sms για τη βαθμολογία και τη σχολή εισαγωγής τους.
Οι υποψήφιοι των πανελληνίων θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν – ή να επιβεβαιώσουν - τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.smsresults.minedu.gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα sms, για τη βαθμολογία τους καθώς και τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους.
Ταυτόχρονα, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν σχετικά με την προθεσμία, μέσα στην οποία θα κληθούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Πάντως, η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα φέτος, αφού πέρυσι άνοιξε στις 17 Ιουνίου.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021 από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας-ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), που αποτελεί Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.
Η δυνατότητα που δίνεται στους υποψηφίους να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για τα παιδιά, καθώς μπορούν επίσης να ενημερωθούν από την εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr. Στην εφαρμογή αυτή, οι μαθητές θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους, το αρχικό γράμμα από το επίθετό τους, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο με κεφαλαία.
Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελληνίων
Δεν αποκλείεται, η ανακοίνωση των βαθμολογιών να προηγηθεί των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Μοναδική προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση αυτή, η ολοκλήρωση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων. Ταυτόχρονα, θα ανακοινωθούν και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, όπως και ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων στις φετινές Πανελλήνιες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.