Μενού
Pilos nauagio kalamata
Ναυάγιο της Πύλου με μετανάστες | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ολονύχτιες ήταν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Όσο οι ώρες περνάνε, μεγαλώνουν οι φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς ενώ χθες (14/06) το βράδυ, λίγο πριν τις 23:00 πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας κι άλλα πτώματα.

Pilos nauagio kalamata
Ναυάγιο της Πύλου με μετανάστες | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει δεν προκύπτει κάποιους από τους ναυαγούς να φορούσε σωσίβιο και αυτό οδηγεί τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν όλοι οι νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι διασωθέντες είναι άντρες ενώ ανάμεσά τους είναι και οι διακινητές, οι οποίοι είναι τουλάχιστον δυο. Από την άλλη το ρεπορτάζ του Open αναφέρει ότι οι διακινητές έχουν εντοπιστεί και είναι τουλάχιστον έξι.

Ο τραγικός απολογισμός

Ο τραγικός απολογισμός δεν έχει αυξηθεί, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να μιλούν για τουλάχιστον 78 νεκρούς και 104 διασωθέντες. Ωστόσο, στο πλοίο ήταν στοιβαγμένοι 500 - 700 άνθρωποι, με τις πρώτες μαρτυρίες να λένε ότι ανάμεσα τους ήταν πάρα πολλά παιδιά.

Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες. Σήμερα (15/06), ίσως να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Η πορεία προς τον θάνατο

Το σαπιοκάραβο με τους μετανάστες ξεκίνησε από το Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Οι ελληνικές Αρχές ενημερώνονται το πρωί από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου).

Οι ελληνικές Αρχές προσεγγίζουν το αλιευτικό και του προσφέρουν βοήθεια. Ωστόσο, το πλοίο αρνείται τη βοήθεια, σύμφωνα με το Open. Αρνούνται το φαγητό και παίρνουν μόνο νερό.

Στη συνέχεια, κάτω από άγνωστες συνθήκες ξεκίνησε η βύθιση του πλοίου. Όπως φαίνεται τα σενάρια είναι δύο, το ένα θέλει τη μηχανή του πλοίου να σταμάτησε και να επικράτησε πανικός και έτσι όπως ήταν στοιβαγμένοι οι μετανάστες να άρχισαν να μετακινούνται με αποτέλεσμα να γίνει το ναυάγιο.

Pilos nauagio kalamata
Ναυάγιο της Πύλου με μετανάστες | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το άλλο σενάριο θέλει να επικράτησε κάποια σύγκρουση στα αμπάρια όπου ήταν ο ένας πάνω στον άλλον και επίσης να επικράτησε αναστάτωση και από τη μετατόπιση του βάρους να προκλήθηκε η τραγωδία.

Μαρτυρίες για 50 - 100 παιδιά στο αμπάρι

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους» ανέφερε ο γιατρός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας, κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια.

Γιατί δεν παρενέβη το λιμενικό

Ο Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου που είναι εκπρόσωπος του Λιμενικού μίλησε στο Mega και εξήγησε γιατί οι ελληνικές Αρχές δεν προχώρησαν νωρίτερα σε παρέμβαση. 

«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex. Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης» ανέφερε.

Pilos nauagio kalamata
Ναυάγιο της Πύλου με μετανάστες | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή. Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια. Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας».

«Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25-30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ όταν έφτασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξίου για τους λόγους που το λιμενικό δεν παρενέβη.

«Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε την βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε για το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας» τόνισε.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA